Rachad konečně poslal recepty na tažíny, které nám předvedl v půlce června. Návody na tyhle exotikou vonící dobroty si rozhodně nemůžu nechat pro sebe. Je potřeba nezapomenout, že tažín je ideální jídlo pro líné kuchaře s bohatou fantazií, takže je hodně prostoru pro improvizaci.
Hovězí na kávě s datlemi
Ingredience pro 4 porce:
- 600 g zadního hovězího masa nakrájeného na kostky
- 300 g cibule nahrubo nakrájené
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 4 stroužky pokrájeného česneku
- 150 g červené čočky
- 500 g mrkve na hrubší kolečka
- 3 lžíce olivového oleje
- 150 g datlí
- mletá kurkuma
- mletý římský kmín
- 6 – 7 semínek kardamomu
- 1 ks celé skořice
- koření bharát
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 hrnek silné kávy
- 1 feferonka
- 2 – 3 sušené citrony nebo limety
Na olivovém oleji zpěníme cibuli a mrkev. Do masa vmícháme malou lžičku kurkumy, malou lžičku římského kmínu, půl polevkové lžíce koření bharát, polévkovou lžíci soli, pepř dle chuti a přidáme do pánve k cibuli a mrkvi.
Necháme krátce podusit a přidáme červenou čočku, semínek zbavenou a na tenké proužky nakrájenou feferonku, přidáme celý obsah plechovky s loupanými rajčaty, česnek, kardamon, skořici, sušené citrony a trochu vody. Dobře přiklopíme a necháme asi dvě hodiny dusit na mírném plameni. Připravíme si silnou kávu a vypeckujeme datle. Zkusíme maso, jestli už je měkké a veškerá voda se vyvařila. Přilijeme kávu a přidáme datle. Promícháme a po ochutnání případně přidáme cukr, sůl a pepř.
Podáváme s rýží nebo s chlebem.
Tuniský tažín
Ingredience pro 4 porce:
- 1 kuře uvařené v osolené vodě
- 150 g nastrouhaného sýra
- 12 vajec
- mletá kurkuma
- harissa
- olivový olej
- hrst sekané petrželové natě
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- koření Ras al Hanút
- 2 stroužky česneku
Z kuřete obereme maso a nakrájíme ho na kousky. Spolu s vejci rozšleháme sýr a petrželovou nať. Připravíme si nádobu vhodnou na pečení tuniského tažínu (menší plech, pekáček nebo formu “srnčí hřbet”).
Na pánvi si rozpálíme olivový olej a kuřecí maso na něm opečeme zprudka ze všech stran. Přidáme lžičku kurkumy, lžičku Ras al Hanút, lžičku harissy, rozdrcený česnek a necháme ještě krátce opéct. Zalijeme na pánvi rozšlehanými vejci a za stálého míchání vlijeme do formy či pekáčku. Zapékáme při 200 stupních dozlatova a nafouknuta
Podáváme nakrájené na kusy jako součást oběda spolu s dalšími chody.
Tažín s plody moře
Ingredience pro 6 porcí:
- 1 chobotnice (cca 0,5 kg)
- 500 g sépií nebo kalamárů
- 500 g slávek
- 12 ks syrových krevet s hlavou
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- mletý římský kmín
- 1 citrón
- tymián
- 2 větší brambory
- mletá kurkuma
- 1 feferonka
Slávky, chobotnici a kalamáry očistíme a opláchneme. Feferonku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky, česnek na tenké plátky, oloupané brambory na kostky, chobotnici a kalamáry nakrájíme na kousky. Krevety ponecháme celé, jen je nařízneme na hřbetě od druhého článku schránky, po čtvrtý a vyjmeme střívko.
Vše smícháme dohromady a spolu s kořením (lžíce mletého římského kmínu, snítka tymiánu, lžička kurkumy) a obsahem plechovky loupaných rajčat vložíme do tažínu či remosky. Pečeme dokud není chobotnice zcela měkká. Obsah zahustí rozvařené brambory. V jihoevropské variantě tohoto pokrmu se přidává pro chuť sklenka bílého vína.
Podáváme s pečivem.
Jehněčí tažín
Ingredience pro 4 porce:
- Jehněčí kýta
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 150 g vařené cizrny nebo 1 plechovka konzervované
- harissa
- hrst červené čočky
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- lžíce koření Ras al Hanút
- 1 cuketa
- 2 brambory
- 3 bílé papriky
- sůl a pepř dle chuti
Jehněčí maso nakrájíme na kostky a ostatní ingredience na kolečka. Vše kromě cukety smícháme, přidáme lžíci Ras al Hanút, osolíme, opepříme a vložíme do tažínu. Na mírném plameni nebo v troubě při 180 stupních necháme zakryté dusit 3 až 4 hodiny. Nakrájenou cuketu přidáme až na závěr a ještě krátce podusíme.
Podáváme s pečivem
Související: Tažín aneb arabský eintopf
PS: nejlepší zdroj koření a exotických surovin, jako třeba sušené limetky, je Farah.