Opět nastal čas prásknout do koní a vyrazit do světa něco sníst a nafotit. Tentokrát to bude asi trochu víc epic, lowcost a streetfood, protože se to semlelo tak, že ještě s třema kámošema mířím do Mexika, kde si půjčíme auto a uděláme si pěkný výlet jižním Mexikem od pacifiku do karibiku a zpět.
Do Mexika bych se asi hned tak nedostal, nebýt dnes již legendárního článku od Fandora, který poslal stovky čechů na Havaj a možná pár obchoďáků z ČSA a CITI na dlažbu. Romantika za lehce získaných 50000 mil je lákavá, ale Mexiko je rozhodně větší rajc co se gastronomie týče. Média sice straší, že se to tam hemží performery, kteří pro svoje originální instalace ve veřejném prostoru používají pro evropana netradiční komponenty. Snad to ale nebude tak zlý, Mexiko je přece katolická země a já jsem v Las Adelitas vždycky nechal velký dýško!
Ikdyž teda zrovna v Las Adelitas se na mě vyprdli při plánování. Zašel jsem tam na jídlo a zeptal se, jestli by mi dali nejaký rady a doporučení pro mou plánovanou cestu, prej jo a ať napišu email. Tak jsem email napsal a nikdo mi neodpověděl Mnohem líp jsem dopadl u Brenta Marshe, který na Youtube publikuje super videa o mexické gastronomii. Napsal jsem mu, hned mi odepsal a dodal spoustu doporučení, pěkně kategorizovaných podle ochoty utrácet. Můj primární cíl je lokální streetfood, nejedu do Mexika jíst argentinské hovězí a pít španělské víno, což je prý aktuálně třeba na Yucatánu podoba vrcholné gastronomie. Pořídil jsem si kuchařku Street food of Mexiko od Hugo Ortega a vyzbrojen očkováním proti žloutence a břišnímu tyfu se plánuju u stánků na tržnicích stravovat od rána do večera.
Trochu jsem přemýšlel jestli vyzkoušet i nějakou nóbl restauraci v hlavním městě. Zatím jsem se nerozhodl a nechám to až na závěr výletu, protože do Mexika přiletím v sobotu večer a už v pondělí ráno bereme auto a valíme pryč. Michelina tam nemá nikdo, ale dva podniky se dostaly do Pellegrino Top 50, takže by to možná stálo za plácnutí se přes kapsu.
Za co plánuju utratit nejvíc peněz jsou školy vaření. Koupil jsem si aktuálního průvodce od Lonely planet, super popisují jednotlivé oblasti a kromě klasického ubytování a památek, zmiňují i školy vaření. Ceny za celodenní akce by měly být okolo 2000 CZK a snažím se vybrat ty, kde je součástí i exkurze na tržnici. Hodně nadupaná bude Oaxaca, kde se kromě top jídel produkuje i top Mezcal, což mám zatím chuťově zařazeno někde mezi tequilu a benzín Na Yucatánu se těším do Meridy a kromě samotného Mexico city by mělo být super jídlo ještě v Puebla, kde bych měl zakousnout taco, koukat na Popocatepetl a pomalu rekapitulovat končící výlet.
Určitě se dostane i na klasické památky a kýčovitou karibskou válečku na pláži. Plánuju si pořídit místní SIM s datovým tarifem, takže fotky a tweety budou. Kromě očkování jsem vyzbrojen i litrem slivovice a do prvního průseru (doslova) se plánuju nevyhýbat ničemu!
Tak ať se cesta vydaří. Je dobré umět aspoň pár slov španělsky, je to otřepaná fráze, ale místní angličtinu moc nemusí.. Zvláště na tý ulici… Angličtině rozumí, ale plyně odpovífají španělsky, to mě jako nešpanělštináře dostávalo
Budu se za tebe modlit ) a kromě pálenky prej zachraňuje i česnek! Účastník mojí páteční degustace vyprávěl o delším pobytu v Indii, kde pojídal nahusto česnek a průjmy vypukly až po návratu do Česka (když přestal jíst česnek). Zdar!