• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Céleste restaurant, Praha

Rubrika Uncategorized. Thursday, 13. May, 2010 publikoval Michal Sänger
May 13

Krásnou květnovou sobotu se mi podařilo zakončit v krásné restauraci, která je v krásné budově a má fakt krásný výhled.

Celeste restaurant

Do restaurace mě “nasměroval” Michal Göth když se o ní zmínil v jednom rozhovoru. Navíc šéfkuchař Gwendal Le Ruyet je z Bretaně a tam se nám v létě moc líbilo. A jelikož neumím časovat a propásli jsme jedinečnou akci, kdy Gwendal Le Ruyet vařil jeden den U Kastelána, tak nešlo jinak a bylo potřeba vyrazit do Prahy.

Tancici dum

Nemůžu nezmínit samotný Tančící dům, kde v přízemí je Céleste bar a do restaurace v sedmém patře se z něj jezdí výtahem. Podle mě je ten barák úžasnej a vzpomenu si na něj pokaždé, když se řeší Kaplického knihovna. Když se v devadesátých letech stavěl, tak kolem toho bylo taky spousta keců, jak se to tam nehodí a historické jádro atd. Dneska je to v každém průvodci a i po těch patnácti letech nebylo v centru postaveno nic lepšího. Čím to je, že Tančící dům prošel a Knihovna ne? Že by záleželo na tom, kdo zrovna sedí na hradě? :-)

Teď už ale k jídlu. Céleste otevírá v 18:30, rezervace je nutná, formální společenský oděv naštěstí ne :-) Usadili mě v prosklené části a výhled skutečně nemá chybu. Doptal jsem se je-li šéfkuchař přítomen a jelikož byl, tak jsem prohlásil, že v tom případě jídelní lístek nepotřebuju a nechám to zcela na něm. Doufám, že takový host kuchaře vždy potěší a jídlo dělané s radostí musí být ještě o trochu lepší!

Ceny tedy rozhodně nejsou lidové, ale jídelní lístek je k nahlédnutí dole ve výloze baru i na webu, takže člověk ví do čeho jde.

Celeste restaurant

Čekání na předkrm mi mělo zkrátit domácí pečivo s máslem a první pozdrav z kuchyně – kreveta s hráškovým pyré. Na pití jsem kývnul na skleničku Bergerac Cuvée des Conti (160 CZK) a třetinku neperlivé vody za 65 CZK.

Duo z cerstvych ricnich raku s bilym a zelenym chrestem-varenym a syrovym, raci omacka

Dál už se rozjela extraliga v plné parádě. Raci, bílý i zelený chřest a omáčka z raků (445 CZK). Vizuálně lákavé a chuťově úžasné. Čím je jídlo lepší, tím spíš jsem schopen jen heslovitého popisu. Takže to máme trefu do sezóny, jemnost vařeného chřestu, křehkost syrových zelených špiček a spousta super masa z račích ocásků.

Moravske sele s jelitkem, konfitovanou salotkou a veprovym jus s malinami

Hlavní chod bylo moravské sele s jelítkem, konfitovanou šalotkou a vepřovým jus s malinami (555 CZK). Pomalu pečené maso mělo krásně křupavou kůžičku a šalotka, tmavé jelítko a sladké maliny spolu s hustou šťávou to byla radost v každém soustu. To je taky velké štěstí toho jídla, protože docela zásadně nemám rád, když se používají extravagantní talíře. Skleněný fialový čtverec sice pasuje k interiéru restaurace, dokonce byl i nahřátý, ale vždy když vidím něco takového, tak mám pocit, že se mě kuchař snaží odpoutat od nějakého nedostatku v jídle. Aby tedy bylo jasno – Gwendal Le Ruyet nepotřebuje fialové skleněné čtverce! :-)

Jo a k selátku jsem měl skleničku krásně voňavého a lehkého Pinot Noir za 190 CZK.

Prague

Před dezertem mi bylo doporučeno jít omrknout výhled na Prahu z horní terasy, což je další zážitek, který restaurace nabízí a před otevřením restaurace jako vstupenka na terasu slouží drink zakoupený v dolním baru.

Cervenajici hruska s penou ze zeleneho citronu a hruskovym sorbetem

Dezert mi okamžitě připomenul moderní francouzskou architekturu. Červenající se hruška s pěnou ze zeleného citrónu a hruškovým sorbetem (205 CZK) byl dezert, který naprosto netuším jak lze vyrobit. Teda hruška je asi jasná, povaří se v červeném víně, ale ta křehká trubička s decentně kyselou pěnou a lehounký růžový piškot, to je pro mě záhada a jasné potvrzení excelentního výkonu.

Celeste restaurant

Jelikož jsem nezlobil, tak jsem ještě na závěr dostal sladký bonus. Od Céleste restaurant jsem čekal hodně a hodně jsem taky dostal. Mám rád když restaurace staví na svém šéfkuchaři, kterému nic nezkazí bezchybný personál.

Komentářů: 7

  1. J.Č. / Jižní svah 13.May, 2010

    Céleste je už dlouhou dobu na seznamu podniků, které se chystám navštívit. A tohle je další skvělé lákadlo :) Jenže vždy, když už tam skoro vyrazíme, tak si nejdříve znovu otevřu jejich vinný lístek, z marží mne zamrazí a návštěvu si odpustím. Vyšší ceny jídla beru, tam je investovaná práce jasně vidět, ale klidně skoro čtyřnásobek nákupní ceny lahve (klesající někam k dvojnásobku, ovšem to až u lahví s nákupkou několik tisíc) opravdu neberu…

  2. Michal Sänger 13.May, 2010

    J.Č. – máš pravdu, moje štěstí je, že neznám ty realné ceny vín. Btw třeba Divinis, je to stejný případ?

  3. J.Č. / Jižní svah 13.May, 2010

    Michal: v cenách Itálie se orientuji mnohem hůř, při zběžném pohledu to u Divinisu vypadá tak na 2 – 2.5 násobek běžné maloobchodní ceny, přibližně.

  4. Michal Sänger 13.May, 2010

    J.Č. – a nebo jinak, který pražský podnik tě svou vinnou politikou neodrazuje nebo dokonce láká?

  5. J.Č. / Jižní svah 13.May, 2010

    La Galerie. Bohatá nabídka často velmi zajímavých vín. Ty v nejnižší cenové hladině jsou sice taky dost nastřelené, ale jakmile se suneš k vínům vyšších kategorií, tak “absolutně” sice připlatíš podobnou i vyšší částku jako u vín základních, ale už jde obvykle o výrazně méně než dvojnásobek MO ceny. Navíc vína ze “sklepní rezervy” stojí často i méně než ve vinotéce. A jejich sommelier ví co dělá :)

    Problém nemám s cenami Na kopci, sortiment sice nijak zásadní a ceny stále na dvojnásobku běžné MO, ale v kombinace se servisem si tam to víno dám moc rád a ne jednu láhev :) A navíc mají často nějaké “špeky”, tuhle zajímavý ryzlink nebo nějakou burgundu, které vychází o kus výhodněji :)

  6. Kanibal 13.May, 2010

    Jak už bylo řečeno – vyšší cena u jídla je ospravedlnitelná prací a invencí kuchaře, ale víno a hlavně voda za 65,- je prostě špatně.

  7. ZooZ 15.May, 2010

    Na dezert hledím s nadšením už několikátou minutu. Svěží a lehký od pohledu, takže s chutí zapomínám na klasické české zákusky, kde hraje prim cukr, cukr, cukr, máslový krém, cukrářská kakaová poleva vonící maximálně po ztuženém tuku nebo alginátové želé místo čerstvého ovoce. Proč proboha tolik cukráren stále jede podle socialistických norem z roku 1948? A proč se tyto receptury, ze kterých se člověku zvedá kufr už při čtení, stále učí budoucí cukráři? Nezastavil se tady trochu čas?:-)



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek