Zapojili jsme se doma do zajímavé mezinárodní kulinářské akce. Vstupenka stála skoro 900 CZK a má přes 500 stran formátu A4.
Vstupenkou je totiž nejnovější kuchařka od Dorie Greenspan – Around my french table. Minimálně v USA je Dorie hodně populární a pochvalu dostala i od slavné Julie Child. Kromě Julie Child vytvořila i dvě kuchařky s Pierrem Hermé, což je náš nejoblíbenější cukrář a skrz kterého jsem se k Dorie vlastně dostal.
French fridays with Dorie je aktivita jejího početného fanklubu a z hlediska marketingu je to i pozoruhodná forma propagace a interakce čtenáře s autorem. Princip je jednoduchý, na každý pátek v měsíci je zvolen některý recept z její nové kuchařky a každý, kdo se chce přidat ten recept zrealizuje, nafotí, umístí na blog a přidá odkaz do komentářů na webu projektu. Pro každý recept je pár dnů předem vyčleněn samostatný článek pro dotazy a pak vždy v pátek je zveřejněn článek “zanechte odkaz” a lidé z celého světa začnou přidávat odkazy na svoje výtvory.
Pokud vím není slíbena žádná hmotná odměna ani se nevyhlašuje nějaký vítěz měsíce, celé to funguje na dobrovolnosti a maximální odměna je pochvalný komentář, který klidně může být přímo od Dorie, protože ta se celého projektu účastní. Zejména v článku pro dotazy je jedinečná možnost se zeptat a dostat kvalifikovanou odpověď. Pro autorku je určitě příjemné nevidět jen nějaká čísla prodaných výtisků, ale přímo sledovat snažení konkrétních lidí a pro čtenáře je zase fajn to, že je pravidelně “nucen” jednou týdně vyzkoušet nějaký recept.
Mimochodem Around my french table je skvělá kuchařka, plná receptů francouzské kuchyně a můžu ji doporučit každému, kdo nemá problém s čtením anglického textu a americkým metrickým systémem.
Takže jednou týdně si tady zveřejním krátkou fotostory, recepty ovšem zveřejňovat nebudu, taková je dobrovolná dohoda všech zúčastněných. Tolik k vysvětlení, co znamená zkratka FFWD