Téměř nemám co napsat, bohatě postačí jen citovat. Sám o sobě říká:
Mám obchod s lyžema, dělám servis, hraju sport, zpívám, jsem dobrý milovník.
Do našich životů však zasáhnul svou kuchařskou show, ze které národu (sledovanost 12.1. byla 1,4 mega) vysvětluje záhadné pojmy tak aby jim každý rozumněl:
Mozarella je takovej sýr bez chuti a bez zápachu. Ale je dost populární. Lidi, který hubnou, ho maj rádi.
Třeba artyčoky u nás nikdo nejí, tak se jich sem vozí málo a jsou drahé.
Tvrdý játro neni tak dobrý jak měkký játro.
Kurkuma je japonskej šafrán, kterej se používá kupodivu v Indii. Je to v podstatě takový barvivo. Ale blíží se to samozřejmě ke kari.
Jeho video prvotinu na Streamu už bohužel smazali, jako první si ho všimnul Vladimír Poštulka, asi tušil co se chystá. Následně ho slušně sjeli v Reflexu no a teď se pár chytrých hlav dalo dohromady a máme to všechno pěkně pohromadě v klubu Jiří Babica fetišismus!
Ve výsledcích fandění by neměly zapadnout následující objevy:
- Babicův prestižní mediteránský restaurant v Kolíně
- Mistrova živnost
- Ženy s kterýma Jirka vaří dealujou Tupperware
Při té sledovanosti nepřekvapí, že má početné stádo nadšených fanoušků, kteří jsou vždy připraveni přispěchat na pomoc, objeví-li se nějaká kritika jejich kulinářského guru.
Mě osobně se pořad líbí už proto,že tam jsou dostupné ingredience a ne jako v některých receptech. To, aby člověk hledal co jaká ingredience je nebo jestli se dá vůbec sehnat. Všude je samá cizina a naše řeč se pomalu a jistě vytrácí. Jen tak dál pane Babico.
Vaří s chutí, jednoduše, srozumitelně, jak doma, tak na chalupě. Ty jeho 4 vynikající omáčky z jednoho základu za 1 hod. svědčí o jeho kuchařském umu.
No, mě přijde takovej lidskej, na jídlo chmatá i v pánvičce holýma rukama, a kulí dobře oči.
Všem jeho nadšeným fandům bych doporučil kontinuální přísun tohoto:
Levná svíčková na smetaně z dostupných surovin
Den předem si naložíme maso. Hovězí zadní je levnější než svíčková, ale pořád dost drahé a navíc nemáme tu jistotu, že bude z mladého býka. Hovězí tedy nahradíme telecími párky – jsou levné a telecí maso je jemnější.
Kořenová zelenina se musí namáhavě škrábat, loupat a krájet nebo strouhat, nahradíme ji mraženou mrkví s hráškem. Párky dáme do misky, zasypeme mraženou směsí, zalijeme vodou a necháme odležet. Pokud zapomeneme naložit den předem, nevadí, na chuti se to v podstatě nepozná.
Celé to potom překlopíme do kastrólu, přidáme pár kuliček pepře a nového koření a necháme cca půl hodiny vařit, až je zelenina měkká. Párky vyjmeme, vývar přecedíme (propasírovaná zelenina by dělala hrubou strukturu) a přidáme do něj pro chuť kostku hovězího Masoxu. Kdo nemá hovězí, dá tam slepičí, kdo nemá slepičí, nedá nic.
Vzniklou šťávu zahustíme moukou rozklechtanou v trošce vody a krátce povaříme, pokud nám moučná příchuť vadí. Místo smetany přisypeme trošku (asi lžíci) instantní běloby do kávy, stáhneme z ohně a dochutíme vegetou. Už nevaříme, chuť vegety se tím nepřirozeně mění. Barvu a chuť omáčky doladíme polévkovým kořením Vitana.
V houskových knedlících nahradíme drahé housky 30 dkg hrubé mouky navíc, kvasnice práškem do pečiva (ušetří nám to čekání). Na oběd pozveme přátele. Sice už potom nebudou našimi přáteli, ale budou nás považovat doslova za kouzelníky.
(c) Trisolde, Jiří Babica fetišismus
A kdyby to náhodou přežili, dorazit čínou z gothaje!