Recept našla Kristýnka v nějakym ženským časáku a původně se to jmenovalo “Ryba po cikánsku” nebo možná “Treska po cikansku”? No prostě dementní název, kterej mi evokuje nadvládu cibule a kečupu. Ve skutečnosti tam žádnej kečup není (naštěstí!) a celkově je to snadné, rychlé, lehké a dobré – jak ostatně jinak, když je tam ryba a víno?!
Suroviny
- 1/2 kg rybích filet – měl jsem štěstí a v Intersparu jsem koupil čerstvého Okouna nilského (btw slušná mrcha, když se nechá přerůst!)
- 1 cibule na kolečka
- 3 nasekané stroužky česneku
- 1 zelená paprika
- přiměřený počet nakrajených brambor
- rajčata na plátky – my koupili trošku větší cherry, takže na čtvrtinky
- bílé víno
- sůl, pepř, 2 bobkové listy, petržel pro potěchu oka a taky jsme tam šoupli bazalku
Postup
Zapnuli jsme troubu na 180 stupňů a do zapékací misky šla cibule a česnek. Unaveni jsme otevřeli víno a zaradovali se, že ten unbekannte francouzský sauvignon z Intersparu, za asi 80 CZK je fajn. Rybu jsem rozfiknul na 4 porce, posolil, popepřil a dal do misky. Pak tam přišla paprika, brambory, bobkový list a necelý dvě deci vína.
Na misku jsme dali alobal a počkali než se rozehřeje trouba. Přikryté se to peklo asi 35 minut a pak dalších asi 10 minut jsme to tam ještě nechali bez alobalu aby se brambory pěkně opekly.
Výsledek byl bezva, štavnatá ryba pěkně provoněná česnekem, zelenina a lehce křupavé brambory.
Hinty na příště
- víc rajčat
- pokrájené brambory nechat 5 minut povozit v mikrovlnce, peklo se to tak dlouho jen kvůli nim
- zkusit to bez brambor, přidat máslo nebo olivovej olej (nebo oboje!) ať je ještě víc šťávy a dát si to s bílým pečivem
- zkusit i další zelené koření (provensálské, italské…)
- v obavách to zkusit s mraženým šméčkem až se nám nepodaří sehnat čerstvou rybu =(