V brněnské restauraci Boulevard od pátku nabízí k ochutnání medvědí maso. Máme rádi restaurace, které dělají různé gastronomické akce, takže jsme neváhali a hned v sobotu jsme zase zašli ochutnat něco, co jsme zatím nejedli. Jak medvědí menu vypadá, jak chutná, odkud vlastně maso je a stojí to za to? Všechno víme, všechno máme! =)
Dalo by se říct, že nabídka pro nás byla ideální, obsahovala totiž přesně dvě položky a tím pádem jsme mohli ochutnat komplet menu. Dáma má přednost, takže Kristýna zvolila Francouzské medvědí ragú s třešňovou omáčkou a tymiánovými kroketami (230 CZK) a na mě zbyla medvědí plec po tatransku se špekovým knedlíkem (240 CZK). U mého jídla mi vadilo nic neříkající pojmenování. Nevím co si představit pod “tatranskou úpravou” a je-li někde takto pojmenována většina jídel, volím řízek. Tady jsem na výběr neměl, bohužel.
Jako předkrm jsem si dal zvěřinovou paštiku s omáčkou Cumberland (75 CZK). Omáčka má ovocný základ a jako další suroviny by mělo být portské a želatina, takže se její konzistence i chuť dá docela výstižně popsat jako marmeládová. K paštice šla výborně a tento studený předkrm rozhodně stojí za ochutnání.
Můj hlavní chod ovšem za ochutnání stojí jen pokud má člověk chuť na klasickou svíčkovou s exotickým masem a pěkným knedlíkem. Záhada úpravy “po tatransku” rozluštěna. V tomto směru zklamání, jinak ale nic proti svíčkové! Maso krásně měkké a mozaikové knedlíky s bylinkama a slaninou zkusíme určitě i doma.
Francouzské medvědí ragú s (přiznanou) třešňovou omáčkou a tymiánovými kroketami tento souboj jeden na jednoho s převahou vyhrálo. Lehce nasládlá hustá omáčka, voňavé krokety a já mohl jen aplikovat citové vydírání za účelem další ochutnávky. Neúspěšně! Co se dá dělat, dámy holt mají přednost.
Neměl bych zapomenou na víno. Dali jsme si po skleničce červené francouzské Chateau Vieux Plaisance a italské Cabernet Sauvignon Masottina (120 CZK každé). Ke zvěřině asi jiné než červené nemá smysl, obě vína si byla dost podobná, ale nijak nás neohromila. Zdá se, že nás rozmazlili v Noemarch =)
Po nedávné změně jídelního lístku už v nabídce nejsou vynikající tvarohové taštičky, tak si Kristýna dala vanilkovou panna cotta s horkými malinami (50 CZK) a já digestivní tryznu pomocí koňaku Martell (105 CZK).
Medvědí speciality, které v Boulevard restaurantu budou mít do vyprodání zásob, stojí za vyzkoušení. Doporučujeme medvědí ragú s třešňovou omáčkou a hlasujeme pro návrat tvarohových taštiček!
Poznámka k hlavní surovině
Maso pochazí ze slovenska, kde se prý medvědi přemnožili a tím pádem je častější nežádoucí interakce s člověkem a optimální není ani jejich populační složení. Pochopitelně je kolem toho diskuze. Já se k tomu vyjadřovat nebudu, což by tak nějak obecně měl delat každý, kdo má info jen z novin a předtím o problematice nevěděl nic.