Byli jsme na víkend v Londýně a hodně se pohybovali v Soho (no já zcela jistě nebyl ten, kdo chtěl na Oxford street). GBK neboli Gourmet burger kitchen by šlo poněkud nepřesně popsat jako lepší McDonald’s, kde je obsluha, jí se tam příborem a dokonce z talíře! A taky kvalita jídla a přístup k surovinám je mnohem lepší.
GBK má pobočky jen ve Velké Británii, kde jich je skoro padesát a z toho téměř třicet je v Londýně. Hlavní část menu jsou pochopitelně hamburgery, které si zájemce může sestavit podle vlastní chuti a nebo si vybrat z asi tří desítek předdefinovaných. Většina burgerů je hovězích (plemeno Aberdeen-Angus), nabízí také bio hovězí z konkrétní farmy a dál mají v nabídce ještě jehněčí, kuřecí a vegetariánské sestavy. Další položky v menu jsou zobání na čekačku, saláty a přílohy. K pití se doporučuje milkshake což jsme si naštěstí nedali, ale o tom později.
Po příchodu do skoro obsazeného podniku nás obsluha usadila a vysvětlila systém objednávání, které probíhá u pokladny, kde člověk řekne číslo stolu, zaplatí a jde si zase sednout, těšit se a očumovat jaký styl konzumace volí ti co se už dočkali. K pití jsme si naštěstí dali čaj (1,90 GBP) a zobali lehce pikantní pražené něco s kuličkama wasabi (1,95 GBP), kde to něco byly asi oříšky ačkoliv jsem si podle názvu myslel, že to jsou fazole. Jenže jak upravit fazole aby křupaly? Ukrást je archeologům?
No a pak to přišlo! Na můj vkus megaburgery, které pohromadě držely jen díky špejli. K tomu dvě porce macatých hranolek (2,70 GBP) s dipem z modrého sýru (1,55 GBP). Konzumační styl jsem zvolil decentní odkrajování kolem špejle a docela se i dařilo. K vidění byla i dekompozice a nasledné napichovaní soust na vidličku a par naivků se na to vrhnulo oldschoolově, tedy špejle pryč, obouruč secvaknutí burgeru, vykloubení čelisti a tlačení do hlavy. Když jsme byli asi tak v polovině porce, začalo nám docházet, že budeme mít co dělat v cílové rovince a to tam máme ještě ty hranolky! Objednat si ten milkshake, tak začnu své orosené čelo ovívat kartičkou zdravotní pojišťovny.
Můj Avocado Bacon burger (7,85 GBP) tedy hovězí s avokádem a slaninou mě lehce zklamal v tom avokádu, které by chtělo aspoň posolit nebo nějak ochutit, jinak ale spokojenost spojená s obavou z velikosti porce. Kristýna se svým cheesburgerem, ze kterého při objednávka vyloučila majonézu, byla naprosto spokojená. Příště bych si asi zvolil víc klasiku, ovšem na nějaké příště jsme po jídle neměli ani pomyšlení, protože jsme byli na hranici mezi přejezením a “mnějeblběěě”.
Pocit sytosti nám vydržel dlouho do večera a teď , když to píšu, už bych si docela repete dal. Z tohoto hlediska se vlastně jedná o výborný poměr cena/výkon. Neviděl jsem další provozovny, ale GBK na nás zapůsobil dobře, mají fajn přístup k surovinám a ani se nebojí mít otevřené dveře do kuchyně. Dost často mají taky všelijaké akce jako 1+1 zdarma, hranolky k burgeru zdarma a tak. Návštěvu doporučuju a rád zajdu zase.
Po přečtení 4 odstavce jsem se snad poprvé od srdce zasmál na foodblogu