V sobotu je svátek Svatého Valentýna, což je na stupnici marketingového šílenství asi hned za vánocema a silvestrem. Tenhle import od vrahů z Wall streetu, ale nemusí být brán až tak negativně, díky tomu, že láska prochází žaludkem, je v sobotu nezvyklé množství restaurací se speciálním menu! Pro snadnější orientaci jsem udělal jejich přehled a dokonce ho i seřadil podle ceny.
Zahradní restaurace Green
- Campari sorbet – koktejl s jahodovou zmrzlinou a jahodovou šťávou
- Carpaccio ála cheff
- Dvoubarevný “Valentýnek” (smetanové kuřecí ragů a tomatový krém, zdobené petrželkou a šlehačkou)
- Grilovaná marinovaná kachní prsíčka se šípkovou omáčkou (kachní prsa marinovaná směsí koření, podávaná s lahodnou šípkovou omáčkou)
- Mátový Créme Brullée s čerstvými jahodami a cukrovou krustou
Cena menu bez vína 385 CZK. K menu doporučujeme Zweigeltrebe rosé 2007 kabinet (Blatnice – Cíchovy)
U Starýho Billa
- Svěží long drink z červeného vermutu a grenadiny, servírovaný na kostkách ledu, prodloužený tonikem
- Carpaccio z telecí svíčkové dochucené hrubou solí, zeleným pepřem, čerstvým tymiánem, olivovým olejem a citronem, zdobené hoblinkami parmazánu a velkými kapary
- Marinované srdíčko z kuřecích prsou, podávané s grilovanými cherry rajčátky a artyčoky ochucenými čerstvou bazalkou, dozdobené lístky rukoly a thajskou sladkou chilli omáčkou. Jako vhodnou přílohu doporučujeme: kořeněné mřížky, americké brambory, hranolky
- Smetanovo – tvarohové noky v jemné malinové omáčce, zdobené čerstvou mátou a kousky strouhané čokolády
Menu je setaveno pro 2 osoby, cena menu je 449 CZK za osobu.
Restaurant A LA CARTE Interhotel Voroněž
http://www.italska-restaurace-brno.cz
- Rozverný losos v pažitkovém krému s želé z mořských řas a lososovým kaviárem
- Chřestový krém s kuřecím masem, lístky špenátu a kapkami šafránového oleje
- Variace domácích tortellonů a raviol plněných mořským okounem a kančí klobásou na lehkém dýňovém krému
- Vepřová panenka ve svatebním závoji protkaná parmskou šunkou s bramborovým dortikem s parmazánem a vůní rozmarýnu
- Jahodové tiramisu s hoblinkami čerstvého kokosu
Cena menu 588 CZK
Brabander – The Art of Culinary
http://www.brabander.cz/new/www/jostova.php
- Amouse bouche
- Dortík z nakládaného lososa s omáčkou z mušlí
- Jemné consommé z holoubátek se smaženou taštičkou plněnou masem a zeleninou juliens
- Granita z lesního ovoce
- Srnčí hřbet v toustovém kabátku s cukrovým hráškem a kaštanovo bramborovým puré
- Parfait z bílé čokolády ve zlatém prachu na ragú z jahod
Cena menu bez vína Kč 647 CZK
Brabander – The Living Restaurant
http://www.brabander.cz/new/www/pekarska.php?type=1
- Palffy sekt Extra Brut, oblast Nitranská, Víno Nitra
- Marinované kačeří prsíčka v citrónovém medu s mátou peprnou podávané s brusinkovým Mousse. Marcillac 2005 AOC, oblast Marcillac, Domaine de Cantagrel
- Tygří krevety v rýžovém Wontonu s lehce pikantní mango omáčkou. Ryzlink vlašský 2007 pozdní sběr, oblast Velkopavlovická, vinařství Sonberg
- Mátovo-limetkový sorbet
- Krůtí Tournedos s bramborovou pěnou s kapkou lanýžového oleje a vinnou omáčkou Claret. Claret “Maidenburg” 2007 pozdní sběr, oblast Mikulovská, vinařství Reisten
- Marcipánové kuličky v hořké, mléčné a bílé čokoládě na malinovém zrcadle. Sämling 2003 ledové, oblast Neusiedlersee, Víno Valtice
Cena menu bez vína 759 CZK, cena menu s vínem 1 111 CZK
Borgo Agnese
- Doutník plněný krabí remuládou s celerovým brunoise a Champagne omáčkou, křehké listy salátů a rukoly,šťavnatý zeleninový timbál
- Jemný krém z ústřic s kaviárovým leknínem
- Pečené filátko z pražmy v objetí grilované tygří krevety a mušle St. Jacob na lůžku z obnažených slávek a vongolí v Noilly Prat omáčce, přikryté humří pěnou, hnízdo divoké rýže
- Pečené mladé telecí grenadine s foie gras a lanýži, omáčka z granátových jablek ovoněné Porto, brzlíkové krokety s vůní bylinek
- Pečená lasturka plněná papájou, marcipánové kuličky balené v čokoládě na zrcadle z exotických coulies
Cena menu 777 CZK
Ristorante RIALTO
- Nino Franco – Prosecco Di Valdobbiadene
- Čerstvá ustřice
- Smetanová terinka v Ikarimi – uzeném lososovém mantlu na okurkových nudlích
- Domácí raviolli plněné špenátem, petrželí a křepelčím žloutkem na měkko s lanýžovým máslem
- Telecí medailonek balený v bramborových chipsech s artyčokem na omáčce ze smržů a topinambura kaší nebo Polévka CACCIUCCO ze středomořských ryb a korýšů
- Sacher parfet s omáčkou z meruňek
Cena menu 890 CZK
Noemarch
- Welcome drink Rosé Fantinel
- Amuse Bouches
- Timbál z uzených kuřecích prsou a salátu Waldorf
- Ústřice Rockefeller
- Hruškový sorbet se skořicí
- Kachní prsa plněná foie gras, podávaná s gratinovanými brambory s daikon ředkví obkroužená kachní omáčkou a la orange
- Čokoládový fondant s macerovanými jahodami a malinami s omáčkou z bílé čokolády
Cena menu 1275 CZK
U Kastelána
- Filátko z uzeného pstruha s celerovou remuládou
- Parfait z drůbežích jater na pistáciovém piškotu s čerstvým fíkem a balsamicovo-vanilkové glazé
- Brokolicový krém s pošírovanými noky z riccoty
- Mušle sv. Jakuba na fenyklovém rissotu se zázvorovou pěnou
- Granité z růžových grepů a champagne
- Prsíčko z perličky a foie gras pečené v kapustovém listu, jablečné pyré s rozmarýnem
- Ledový nugát s pecanovými ořechy na čokoládové omáčce
Cena menu 1200 až 1500 CZK (ještě nemají přesnou kalkulaci)