Naprosto jednoduchý recept s drtivým pozitivním účinkem na ty, kteří budou mít to štěstí ochutnat. Minutkový hlavní chod na škole vaření u Kastelána, velká porce masa a na husím sádle osmažené brambory, to je prostě pokládačka.
Jednoduchost receptu je jasná už podle potřebných surovin:
- kachní prsa s kůží (pochopitelně bez kosti)
- malinový ocet (sám nemám, ale klidně zkusím červené víno)
- med
- celý zelený pepř, marinovaný v Martini
- brambory nakrájené nadrobno
- husí sádlo
Chlazená kachní prsa s kůží potkávám v Makru, nejlepší je prý sehnat prsa z kachny Barberie, která pravděpodobně půjdou koupit jen mražená, což ale nevadí. Nejprve je potřeba maso očistit od blan a i kůži je potřeba zkontrolovat, nejsou-li tam nejaké zbytky brk. Následně se maso položí kůží dolů a seřízne se kůže i tuk, který nad sebou nemá maso. Pak se prso otočí masem dolů a kůže se nařízne, tak že vznikne mřížka. Je potřeba dát pozor a nezaříznout až do masa. Tím je skoro hotovo.
Husího sádla je potřeba docela dost, brambory v něm musí plavat a díky tomu ani nepotřebují další péči, prostě se jen ofritují a když začínají mít pěknou barvu, jsou hotové.
Prsa se na pánev dají nejprve kůží dolů, čímž se vysmaží tuk na kterém se po otočení osmaží maso. Když jsou ještě na kůži, tak se maso osolí a po dvou minutkách se může otočit a další dvě minutky smažit na druhé straně. Pak se maso vyndá a nechá odpočinout v teplé troubě aby pěkně došlo.
Zbývá už jen udělat omáčku. Do pánve s výpekem po smažení masa se dá zelený pepř marinovaný v Martini, malinový ocet a lžíce medu. Zamíchat, nechat trochu zredukovat a je hotovo. Myslím že s omáčkou se dá dost improvizovat a zkusil bych třeba červené víno a pomerančovou marmeládu.
Poslední fáze je prezetace, kdy se maso nařeže přes vlákna na asi půl centimetru (raději ještě méně) silné plátky a trošku se rozprostře na talíři, kde se přelije omáčkou a pak se doslova utíká ke stolu tu dobrotu sníst