• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Chez Miro – pardubický zazrak

Rubrika Recenze, Z domova. Saturday, 11. July, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: Pardubice, restaurace, top
Jul 11

Perník, dostihy, absurdní závody o Zlatou přilbu, nádraží a smradlavé Paramo. To je tak všechno co bych k Pardubicím ještě před týdnem řekl. Jenže teď v první řadě musím říct název jedinečné restaurace, kvůli které se vyplatí jet 150 kilometrů a to ne jen tehdy když má Kika svátek.

Happy Kiki at Chez Miro

Koncept je v čechách rozhodně netradiční, je to vlastně rodinný podnik, který provozují pouze dva lidé, nemají standardní otevírací dobu ani jídelní listek. Je potřeba se alespoň den předem objednat a zvolit ze tří možných degustačních menu – tři (750 CZK), čtyř (900 CZK) a pětichodové (1100 CZK) varianty. Na mail pak příjde konkrétní návrh, který lze doladit např. z důvodů alergie. Já pro oslavenkyni, která trpí alergií na nedostatek čokolády, poprosil o čokoládovou tečku a dostala ji hned dvakrát.

Restaurace je v centru, kousek od historického náměstí a procházka od vlakového nádraží je docela zajímavá. Rovná široká ulice s domy jak ze středoškolské učebnice němčiny (koho tím mučili určitě ví co myslím, rok vydání tak 1972), pak najednou věž s bránou a krásné náměstí, hned bych mu přimaloval orloj!

Zpět k jídlu. Podnik je schován v suterénu a malé tabule s ukázkou menu bychom si asi ani nevšimli, kdybychom podnik nehledali. Šéfkuchař Miroslav Růžička nestihl v čechách zbabicovatět, protože hned po škole odjel do Velké Británie a po návratu si před rokem se svou přítelkyní, která se o nás celý večer starala, otevřeli tento podnik snů. Co nás tak nadchlo? K samotnému jídlu se pochopitelně teprve dostanu, ale musím zmínit dotaženost všech detailů. Decentní interiér, krásný servis a jedinečný přístup k vínu. Bratr šéfkuchaře je Ondřej Čálek, který se usadil ve Francii, kde se věnuje raritní produkci přírodních vín, což kromě samotného důrazu na pěstování je unikátní zejména v tom, že se vína vůbec nekonzervují oxidem siřičitým. Výsledné víno je naprosto jiná chuťová planeta a díky cenové politice v Chez Miro je to další důvod k návštěvě a zárověň další nezvyk v českém prostředí s 200% a vyšší marží.

My se nechali ukecat na Cuveé Mias 2005 z vinařství Le Mazel (580 CZK). Jde o cuveé odrůdy Viognier (sice jedna odrůda, ale z různých vinic, proto cuveé) z oblasti Ardech, dost často se chybuje, že vinařství Le Mazel provozují manželé Oustric, takže jednou a pro vždy – jsou to sourozenci! :-) Většinou mi vína víc voní než chutnají, ale tady to bylo přesně naopak. O jeho vůni po otevření by diplomat řekl, že voní zajímavě, někdo z marketingu by asi řekl, že má svéraznou vůni. Já bych řekl, že prostě vonělo divně :-) Ale chutnalo skvěle, dlouze a bylo zajímavé sledovat jak se vůně i chuť postupně s dobou otevření mění.

Vyvar z holoubete s raviolou s liskama a pistaciema

A po víně už začal koncert šéfkuchaře, který když řekne pět chodů, tak myslí devět. Pět domluvených a čtyři překvapení. Jako první překvapení jsme dostali vývar z holouběte, ve kterém byly krásné malé lišky a raviola plněná liškama a pistáciema. První chod a hned výtah do gastronebe, ze kterého nás žádný další chod neposlal dolů.

Langustyny s humri penou

Langustýny, celer a humří pěna. Jsme s Kristýnou docela seafood junkies a konečně jsme ochutnali langustýnu, což je taková lepší kreveta, jak by asi řekl Jirka.

Tunak peceny po jedne strane, susena rajcata, parmezan

Jednomyslně jsem odhlasovali, že tento chod byl vítěz večera – tuňák pečený po jedné straně, sušená rajčata, parmezán. Ryba byla marinovaná v olivovém oleji s citrónovou a pomerančovou kůrou a spolu se sušenýma rajčatama to bylo neskutečně dobré! Zkusím to někdy zremixovat na finger food verzi.

Pomalu peceny bucek, mrkvove pyre, chips

Další překvapení z kuchyně byl pomalu pečený bůček, mrkvové pyré a bramborový chips. Každému musí být jasné, že nejlepší vepřové je bůček a tohle pomalé pečení v jeho dominantním postavení jen pomáhá.

Dusene  kralici raminko, bramborova kase, olivy

Hutnou masovou linku jsme neopustili ani v dalším chodu, což bylo dušené králičí ramínko, pancetta, bramborová kaše a olivy. Krásně měkké maso, skvělé olivy a taky ty křupavé plátky česneku úplně nahoře!

Francouzske  syry z nepasterovaneho mleka, tresne

Bylo jasné, že to už chce zpomalit. Další chod byla exkurze do světa francouzských sýrů z nepasterovaného mléka, kde jako sladký kontrast byly třešně z vlastní zahrádky. Pamatuju si comté, camembert a pak kozí sýr v popelu.

cokoladovy a rybizovy sorbet, ovocna omacka

Závěrečnou sladkou trilogii odstartoval čokoládový a rybízový sorbet v ovocné omáčce, kde Kristýnka přehodnotila svoje “já už nemůžu” na “jé, konečně čokoláda”.

Earl Grey krem, mlecna pena

Dezert s jasnou UK inspirací, který prý ochutnala i britská královna byl earl grey krém s mléčnou pěnou. Řekl bych až molekulární gastronomie tahle ztužená varianta silného čaje s mlékem. Skvělý nápad i provedení.

cokoladove lanyze

S posledním chodem za náma přišel samotný šéfkuchař. Kristýnce donesl čokoládové lanýže, které si už musela nechat zabalit (a ještě neví, že jsem jeden snědl před psaním tohoto reportu, takže bych možná měl napsat klasické “pokud toto čtete, možná již nejsem mezi vámi” :-) ).

Nemohli jsme jinak, než jen chválit a děkovat. Na úplný závěr jsme si nechali poleptat jícen prý jemnou italskou grapou (60 CZK a za Kiku, která přestala mluvit a jen koulela očima jsem to musel dopít!), rozloučili jsme se a uznali, že na první pohled šílený nápad vyrazit na večeři až do Pardubic, byl to nejlepší co jsme s celou sobotou mohli udělat.

Komentářů: 1

  1. sharka.68 14.May, 2013

    aha,tak chápu,proč už tenhle kuchař,co nestačil zbabicovatět, vaří pro nějakou rodinu a vykládá v pardubickejch listech,jak blbě vaříme bramborovou kaši…. tohle nemohlo vydržet, na takový gastro v Pardubicích denně lidi chodit nebudou…ostatně,nezmiňujete se, jestli byla restaurace plná…..



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek