• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Loštice – U Coufalů

Rubrika Recenze, Z domova. Saturday, 18. July, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: restaurace, tvarůžky
Jul 18

Konečně jsme si našli čas vyrazit za jídlem v rodném kraji. A co je jedním z hlavních gastronomických reprezentantů olomouckého kraje? No přece olomoucký tvarůžek, který se zcela logicky vyrábí v Lošticích, kde je také restaurace nabízející jídla z této speciality.

U Coufalu - Lostice

Z dálky to vypadalo hodně slibně, jednak podnik zpracovává ultra lokální produkt (je asi 50 metrů od výrobny) a druhák je na seznamu Pilsner Urquell Pub Guide, takže jsme se těšili na voňavé jídlo a skvělé pivo, ale bohužel naše endorfinová křivka měla klesající průběh.

Tvarglím je v jídelním lístku věnována hned první strana, pět předkrmů, devět hlavních jídel, jeden dezert a jeden salát. Dal jsem si rybí závitek s tvarůžkem (25 CZK), plzeň (28 CZK) a chrochtal jsem si blahem. V oleji naložená kyselá ryba s tvarůžkem uvnitř chutnala parádně a spolu s pivem nádhera s jedinou vadou na kráse – totálně zbytečná obloha z cibule, okurky a rajčete. Co třeba tam dát trochu kysaného zelí a feferonku? Davají podobný nesmysl třeba i k topince (35 CZK) nebo chlebu s tvarůžkama (29 CZK)?

Rybi zavitek s tvaruzkem

U výběru hlavního jídla už to začalo drhnout. Sedm z devítí jídel je smažených, dvě jsou zapečená a celé je to tak nějak bez fantazie. Aby tvarůžek přežil smažení, tak se obalí v trojobalu, když se tam vrznou ještě dvě kolečka uheráku, bude se to jmenovat “po uhersku” a nebo se obalí vepřová kapsa a bude se tomu říkat “loštický řízek”. Zaujme jedině ten špíz z tvarůžků a banánů, ale to je bohužel zase zabetonované hodně tvrdým trojobalem.

Pořádně jsem si nedokázal vybrat, tak jsem si nakonec dal Loštický vepřový řízek (112 CZK), čímž jsem odstartoval tu sestupnou tendenci v kvalitě. Jídlo nám donesli, když jsem ještě měl předkrm a místo vařených brambor jsem vyfasoval opékané, které stejně podezírám z nějakého předsmažování, než je výrobce napytluje a zmrazí aby měl kuchař snadnější život. Další úder, který jsem nevykryl byla pětisložková obloha (okurek, rajče, mrkev, bílé a červené zelí – asi zrovna došel tolik oblíbený hrášek, kukuřice a červená řepa!) a jako zakončovací loket do ohryzku posloužilo masivní posypání cibulí! Celé se to neuvěřitelně špatně jedlo, protože trojobal byl hrozně tvrdý a po celé ploše talíře byly brambory, takže řízek byl na nich.

Losticky veprovy rizek

Kristýna si dala “Šikovné prsty pana Aloise Wesselse”, což není delikatesa pro nekrofilní kanibaly, ale šunkou obalené tvarůžkové tyčinky smažené v trojobalu (79 CZK). Opět nechyběla masivní obloha a cibulový posyp, ale narozdíl od mého jídla byla aspoň patrná chuť tvarůžků a i konzumace byla snadnější.

Sikovné prsty pana Aloise Wesselse

Dezert, který by mohl být totální hit, byl bohužel težkej shit. Tvarůžkový lívaneček ozdobený ovocem (40 CZK), to znělo sympaticky dekadentně a těšili jsme se podobně jako když jsme si minulé léto v Českých Budějovicích v Hotelu U Solné brány objednali jahody na pepři a bylo z toho výborné překvapení. V Lošticích U Coufalů ne. Tam to už od pohledu bylo špatný. Proč v červnu, kdy je sezóna jahod i borůvek dostaneme kompotovou a džemovou variantu? Proč kompotovaná broskev a proč “šlehačka” ze spreje? Příliš mnoho bolestivých otázek. Samotný lívaneček s tvarůžkem chutná docela dobře, ale tenhle nápad U Coufalů kuchař totálně zabil.

Tvaruzkovy livanecek

Jako poslední zklamání, které jsem zjistil až když jsem to tady sepisoval, bylo špatné vystavení účtu s 50 CZK v náš neprospěch. Loštický podnik U Coufalů má skvělé pivo, dobrý nápad, ftipný automat na tvarůžky, ale co se kuchyně týče, doporučit můžu jen tvarůžkové předkrmy jako skvělý doplněk k pivu.

Automat na tvaruzky

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek