Ani nevím proč, ale nějak jsme se tomuto podniku vyhýbali. Konečně se ale podařilo, že my jsme měli čas a v La Bouchée byla tradiční akce “Víno měsíce”, což je speciální menu spolu s vínem, které je ten večer prezentováno a po zbytek měsíce nabízeno.
La Bouchée je v centru Brna na ulici Údolní a první čím mě zaujali byl jejich fakt pěkný web. Hezký je třeba jejich představení personálu, docela často probíhající tématické akce a nebo “Labužnické obědové menu” v takovém tom fajn francouzském stylu. Jídelní lístek upravují dle sezóny a zrovna se chystá podzimní varianta. Těšit se prý můžeme na pečenou červenou řepu, polévku ze žluté papriky a pokud si pamatuju, tak bude i nějaká zvěřina.
My jsme zašli na akci, kterou pořádají každý první pátek v měsíci, kdy představí vína vybraného moravského vinařství napárovaná k čtyřchodovému menu (Včetně vína 569 CZK). Akce je to poměrně komorní, osm stolů v zadní místnosti. Začátek měl být v 19:00, ale bylo asi 15 minut zpoždění a bylo škoda, že jsme nedostali aspoň nějaké pečivo a máslo.
Úvodní slovo si vzala Daniela Kundrová a Michal Hájek, kteří ve stručnosti představili menu a vína, která k jídlům vybrali a proč. Myslím že působí hodně dobře, když se kuchař nebojí ukázat lidem, pro které vaří a popřát jim dobrou chuť. Respect!
Dál už pokračoval Zdeněk Balga z vinařství Croy, který mezi jednotlivými chody prezentoval zvolené víno a některé aktivity svojí firmy. Croy – wine & design manufacture je na trhu teprve rok a půl, ale od začátku mají nakročeno do světa a tomu je přizpůsoben i název. Snaha o expanzi se ovšem opírá o jasnou lokální identitu a tak se krajka kroje z Podluží stala hlavním grafickým prvkem.
Celkově na mi Croy přijde jako progresivní firma. Mají fanpage na Facebooku, jsou v Secondlife, nabízí agroturismus, zážitky (střílení na špačky mi nepotvrdil, ale na traktoru bych si prý mohl zajezdit bez problému) a v létě masáže a slowfood piknik ve vinohradu. Nabízí taky vytvoření originálních cuvée nebo kolekcí vína, což může být jedinečný dárek. Bohužel nemám vůbec představu o cenách a celkově mě jejich web zklamal, neslyšet to od pana Balgy, tak asi nepochopím o čem Croy je a než eshop bez cen, to raději žádný.
Byli jsme už slušně vyhladovělí, než jsme dostali první chod – krémové cappuccino připravené z čerstvých lišek. Víno už jsme popíjeli při prezentaci vinařství, byl to Ryzlink Rýnský 2008, pozdní sběr. Jako obvykle jsem si k vínu nedělal poznámky, takže vím jen, že se mi pilo dobře, můj vítěz to nebyl ovšem Kristýnu si získal. Jídlu bych změnil prezentaci, v hrníčku by mi to přišlo lepší, ale chuťově bylo perfektní.
Teplý předkrm byli šneci ze Champagne gratinovaní rokfórovým máslem a k tomu jsme pili Muškát Ottonel 2008, kabinet. Šneky jsem jedl párkrát a nikdy jsem z toho moc nadšený nebyl, takže jsem byl rád, že mi poprvé skutečně chutnali. To rokfórové máslo jsem z malé formičky doloval pečivem a udělal bych to znovu! Jak se ve vínu moc nevyznám, tak u muškátu si myslím, že bych ho poznal jen podle vůně (no ale sázet se nebudu!). Tento exemplář opět nádherně voněl a hodně “voňavě” i chutnal, cěhož já se ale rychle přepiju.
Hlavní chod byl pro mě absolutní vítěz jak v jídle tak ve víně. V pánvi pečený okoun nilský na krému z hlívy ústřičné doplněný krupicovým nokem a Veltlínské zelené 2008, jakostní. Ryba byla naprosto dokonalá a houbový krém k tomu šel skvěle. No a víno jsem si nechal dolít několikrát. Lehké, svěží a pro mě až navykově pitelné
Jako dezert byl domácí cheesecake, ochucený přelivem z glazovaného hroznového vína a pil se Müller Thurgau 2008, pozdní sběr. Koláč ozdobený Měsíčkem Lékařským byl docela hutný a spolehlivě nás dorazil. K vínu vím jen to, že nešlo o žádný očekávatelný cukříček a k cheesecake to ani nebylo potřeba.
Nakonec se dostalo i na digestiv, což byla Marhool Croy, tedy krásná, voňavá, zlatavá meruňkovice. Skvělá tečka za povedeným večerem. S La Bouchée i Croy jsme se potkali poprvé a máme z toho dobrý pocit. Doufám, že až tam zajdeme znovu, budou mít ten Veltlín!