Můj drobný příspěvěk do dýňové sezóny je recept na skvělou krémovou polévku s decentní sladko-pálivou dochutí.
Je to další recept z nedávného vaření U Kastelána, který jsme si díky kvalitnímu zdroji hlavní suroviny vyzkoušeli už i doma.
Na ctyři porce je potřeba následující sestava surovin:
- 1kg dýně hokkaido (OK je ještě máslovo oříšková nebo muškátová dýně)
- 40g čerstvého zázvoru
- 60g cibule
- 5pl olivového oleje
- 1pl cukru
- 150ml bílého vína
- 150ml pomerančové štávy (dva pomeranče)
- 250ml zeleninového vývaru
- 200ml smetany
- dýňový olej, cayenský pepř, sůl
- dýňová semínka na ozdobu
V tomto receptu si člověk docela zakrájí. Nejvíc času zabere dýně, kterou je potřeba “vyvrhnout”, okrájet slupku a dužinu nakrájet na malé kousky. Na oškrábání zázvoru doporučuju zkusit lžičku, jde to fakt pěkně.
Do většího hrnce na rozpálený olej přijde nejprve nakrájená cibule, která se nechá zesklovatět a pak se k ní přihodí očištěný a na kostičky nakrájený zázvor. Přidá se dýně a pár minut se míchá a restuje. Následuje cukr, víno a pomerančová štáva. Po chvíli vývar, smetana a dvacet minut se to nechá vařit.
Pauza se dá využít k výrobě slaných pražených dýňových semínek, kterýma lze na talíři polévku ozdobit. Sůl na semínkách pochopitelně jen tak nedrží, to zařídí drobný trik – smíchání semínek s bílkem, následné osolení a na pečícím papíře expedice do trouby.
Po dvaceti minutách varu se obsah hrnce rozmixuje ponorným mixérem a následně se polévka propasíruje. Doporučuju dochucovat až po propasírování, které s chutí docela pohne.
Polévku na talíří je dobré zakápnout dýňovým olejem, přidat pár opražených semínek a pak už jen vychutnávat úžasnou podzimní delikatesu.
Zdravím pěkně!
Líbí se mi Vaš fotky. Jestli ze mě jednou bude profesionální fotografka, určitě budu brát zakázky na focení jídla! A Vy máte skvělý styl – úhly, nápady, barvy, kompozice. Skvělé! až jsem z toho dostala hlad!
hezký den!
Hanele, co se kvality mých fotek týče, tak doporučuju chválit někoho, kdo to fakt umí, třeba http://gurmetklub.cz/
[...] Dýňová polévka se zázvorem a pomerančovou šťávou Rubrika Recepty | Štítky: 2012, [...]
Výborná ) trošku jsem se toho bála, ale stálo to za to. Díky za recept!
Místo smetany dávám kokosové mléko (400ml), výsledek je vynikající!