Skvělý upgrade klasické české přílohy, který může všední jídlo přenést na sváteční level. Ovšem pozor, jsou tak dobré, že jedinec se silně vyvinutou slabou vůlí je klidně sní samotné!
Na četné žádosti zveřejňuju recept na špekové knedlíky, tak jak nás ho naučil Michal Göth z restaurace U Kastelána. Recept je to snadný a osobní zkušenost z vaření knedlíčku v potravinářské fólii může být vděčným námětem pro vyprávění u táborových ohňů.
Nejprve suroviny (doporučuju nestřílet od oka, při prvním pokusu doma jsme dali trochu víc másla a hned to nebylo OK) pro tři až čtyři porce (dva válečky):
- 80g sušeného špeku, případně dobré libové anglické slaniny
- 40g cibule nakrájené na jemno
- 150g rohlíků
- 20g másla
- 100ml mléka
- 2ks vejce
- muškátový oříšek, sůl
Rohlíky jsme nakrájeli na zhruba centimetrové kostičky (vroubkovaný nůž vítězí), špek nakrájeli, cibulku osmažili na másle a oddělili jsme žloutek a bílek. Žloutek šel spolu s kořením do mléka (rozmíchat pochopitelně) a zatím co cibulka se nechala chladnout, tak jsme z bílků ušlehali sníh.
Na výsledné smíchání ingrediencí je nejlepší velká miska a dvě ruce. K rohlíkům jsme přihodili špek, cibulku, zalili mlékem se žloutky a poměrně nežně promíchali. Jako poslední přišel na řadu sníh z bílků a to už míchací něha musí být maximální aby se nezničil kypřící efekt sněhu.
Směs jsme nechali nějakou chvíli odpočinout a přišla na řadu největší legrace – zabalení do fólie. Oproti balení do utěrky je fólie praktičtější i hygieničtější, její “konstrukční” maximum je 130 stupnů celsia, takže bez problémů přežije vaření v páře. Je dobré si pracovní desku potřít mokrou utěrkou, fólie pak hezky drží a výsledný váleček se dobře zaroluje. Širší formát fólie se hodí, ale i standardní (30 cm?) co máme doma byla OK.
Fólie natažena, můžeme položit těsto. Bude to váleček, takže doporučuju vytvořit kvádr asi tak 25×6×4 centimetry a nechat si na fólii dost místa na první obalení a hlavně dost místa po stranách, aby šlo knedlík dobře zauzlovat. Při zabalení (kdo nabíral těsto rukama si je umyje) je potřeba snažit se vypudit vzduch, tím se váleček trochu roztáhne na délku, ale to nevadí, protože máme po stranách dost místa Po zabalení je potřeba zauzlovat konce. Hodí se znovu si potřít pracovní desku mokrou utěrkou, palcem a ukazováčkem secvaknout fólii těsně u těsta (pozor na vzduch!) a po navlhlčené desce válet vytvořeným válečkem od sebe, tím se fólie pěkne napne, její okraje zakroutí a snadno se pak zauzlují.
A je téměr hotovo. Zbývá už jen 30 minut vařit v páře, pak hned sundat fólii a nechat knedlík před nakrájením ještě chvíli odpočívat v teple.
Vylepšení pro příště? Určitě zkusit přidat do těsta nějaké bylinky, minimálně petrželku.
jak tak koukám a tady čtu, já osobně mám radši špekové knedlíky kulaté, rozkrojené po uvaření v páře, v mém případě na plechu v konvektomatu / zrovna jsme je minulý týden měly na meníčku k obědu.
jsem asi jinej, ale mně moc ta folie i když je potravinářská ve vaření nesedí,možná, že proto ve folii,že jste měly moc řidké těsto aspon to tak na obrázku vypadá:)
Kamil Mőller – bez folie nebo látkového ubrousku by ten váleček nepřežil. Větší kulaté jsou určitě taky fajn, tenhle postup je trochu víc piplačka, ale šikmo nakrájené se pak hezky aranžují na talíř.