• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Recept na špekové knedlíky

Rubrika Recepty. Saturday, 10. October, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: recept, U Kastelána
Oct 10

Skvělý upgrade klasické české přílohy, který může všední jídlo přenést na sváteční level. Ovšem pozor, jsou tak dobré, že jedinec se silně vyvinutou slabou vůlí je klidně sní samotné!

Dumpling

Na četné žádosti zveřejňuju recept na špekové knedlíky, tak jak nás ho naučil Michal Göth z restaurace U Kastelána. Recept je to snadný a osobní zkušenost z vaření knedlíčku v potravinářské fólii může být vděčným námětem pro vyprávění u táborových ohňů.

Nejprve suroviny (doporučuju nestřílet od oka, při prvním pokusu doma jsme dali trochu víc másla a hned to nebylo OK) pro tři až čtyři porce (dva válečky):

  • 80g sušeného špeku, případně dobré libové anglické slaniny
  • 40g cibule nakrájené na jemno
  • 150g rohlíků
  • 20g másla
  • 100ml mléka
  • 2ks vejce
  • muškátový oříšek, sůl

Na kosticky...

Rohlíky jsme nakrájeli na zhruba centimetrové kostičky (vroubkovaný nůž vítězí), špek nakrájeli, cibulku osmažili na másle a oddělili jsme žloutek a bílek. Žloutek šel spolu s kořením do mléka (rozmíchat pochopitelně) a zatím co cibulka se nechala chladnout, tak jsme z bílků ušlehali sníh.

Na výsledné smíchání ingrediencí je nejlepší velká miska a dvě ruce. K rohlíkům jsme přihodili špek, cibulku, zalili mlékem se žloutky a poměrně nežně promíchali. Jako poslední přišel na řadu sníh z bílků a to už míchací něha musí být maximální aby se nezničil kypřící efekt sněhu.

Směs jsme nechali nějakou chvíli odpočinout a přišla na řadu největší legrace – zabalení do fólie. Oproti balení do utěrky je fólie praktičtější i hygieničtější, její “konstrukční” maximum je 130 stupnů celsia, takže bez problémů přežije vaření v páře. Je dobré si pracovní desku potřít mokrou utěrkou, fólie pak hezky drží a výsledný váleček se dobře zaroluje. Širší formát fólie se hodí, ale i standardní (30 cm?) co máme doma byla OK.

Dumpling

Fólie natažena, můžeme položit těsto. Bude to váleček, takže doporučuju vytvořit kvádr asi tak 25×6×4 centimetry a nechat si na fólii dost místa na první obalení a hlavně dost místa po stranách, aby šlo knedlík dobře zauzlovat. Při zabalení (kdo nabíral těsto rukama si je umyje) je potřeba snažit se vypudit vzduch, tím se váleček trochu roztáhne na délku, ale to nevadí, protože máme po stranách dost místa :-) Po zabalení je potřeba zauzlovat konce. Hodí se znovu si potřít pracovní desku mokrou utěrkou, palcem a ukazováčkem secvaknout fólii těsně u těsta (pozor na vzduch!) a po navlhlčené desce válet vytvořeným válečkem od sebe, tím se fólie pěkne napne, její okraje zakroutí a snadno se pak zauzlují.

Dumpling

Dumpling

Dumpling

A je téměr hotovo. Zbývá už jen 30 minut vařit v páře, pak hned sundat fólii a nechat knedlík před nakrájením ještě chvíli odpočívat v teple.

Dumplings

Vylepšení pro příště? Určitě zkusit přidat do těsta nějaké bylinky, minimálně petrželku.

Komentářů: 2

  1. Kamil Mőller 30.August, 2010

    jak tak koukám a tady čtu, já osobně mám radši špekové knedlíky kulaté, rozkrojené po uvaření v páře, v mém případě na plechu v konvektomatu / zrovna jsme je minulý týden měly na meníčku k obědu.
    jsem asi jinej, ale mně moc ta folie i když je potravinářská ve vaření nesedí,možná, že proto ve folii,že jste měly moc řidké těsto aspon to tak na obrázku vypadá:)

  2. Michal Sänger 30.August, 2010

    Kamil Mőller – bez folie nebo látkového ubrousku by ten váleček nepřežil. Větší kulaté jsou určitě taky fajn, tenhle postup je trochu víc piplačka, ale šikmo nakrájené se pak hezky aranžují na talíř.



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek