V rámci Středního odborného učiliště Bzenec je provozována restaurace, kde praktikují mladí kuchaři a číšníci. Zašli jsme na večeři a došlo nám proč je to s českou gastronomií tak špatné.
Jestli si někdo třeba při sledování Ano šéfe nebo prostě při návštěvě bežné české restaurace říká, kde se berou všechny errory v podobě zašifrovaných nebo pseudoveselých názvů jídel, nesmyslných obloh a ošizených receptur, tak si troufám říct, že za to můžou školy, kde se kuchaři učí. Alespoň SOU Bzenec prezentovalo dokonalou kolekci chyb s decentním dvacetiletým flashbackem.
On vlastně všechno práskne jídelní lístek. To máme v jídlech z drůbeže třeba “Kyjevský kotlet” nebo “Krůtí prsa po myslivecku”, v bezmasých je šest jídel ze šesti smažených a skóruje zejména “smažený sýr se šunkou”, pak už se přes heretické “Ďáblovo potěšení”, kanibalské “Žebírko paní šenkýřky” a abstraktní “Krakonošův oheň” dostáváme k jídlu na jehož názvu se ztrapnil nejeden menu tvůrce – a v Resturaci Junior se povedl docela raritní patvar – “Kordon blue”. Ani jedna stránka menu nezapomene upozornit že “v ceně jídla je započítána velká zeleninová obloha”, pochopitelně ke všem jídlům stejná, neochucená, absurdní a zbytečná.
Stejně absurdní jako důraz vedení na to aby prkeně obsluhující studenti měli neustále levačku v pravém úhlu a na jejich předloktí tak mohla spočinout bílá utěrka. Pohlreicha na ně na všechny! Tři nebo čtyři roky je tam drilují naprosto špatným směrem. Copak ti učitelé a vedení školy nesledují, že gastronomie se někam posunuje a jejich produktem je člověk, který po škole buď musí všechno zapomenou a začit znovu (má-li ambice) a nebo ambice nemá a začne produkovat to co se ve škole naučil a národ mu to bude žrát (a to doslova)?!
Stručně k jídlu, které jsme si dali. Asi díky tomu, že je restaurace přidružená ke škole, tak nemusí generovat zisk a ceny jsou roztomile nízké. Rozhodli jsme se proto plácnout se trochu přes kapsu a navíc vyzkoušet něco co prověří kuchyni i obsluhu. Dali jsme si biftek po chalupářsku (132 CZK) a biftek se šunkou a vejcem (142 CZK) a hned při objednávce se to začalo hroutit, protože nikoho nezajímalo jak propečené to maso chceme, což je smutné zejména v tom, že nás obsluhovala vedoucí odborného výcviku, tedy paní mistrová, nositelka zkušeností a vzor těm mladých. Navíc proč se biftek na pepři musí jmenovat “biftek po chalupářsku”?!
Jídlo dorazilo a smutné to bylo. Ani náhodou, že by z té svíčkové uřízli pekný váleček asi tak tři centimetry vysoký. Fiknuli to pěkně šikmo a slabé, ať má host pocit, že toho má hodně? Lze takový plátek udělat na očekávatelné medium, když už se nás nezeptali jak to chceme? Nedá. Udělali to durch, jeden dokonce decentně přismahli a zkusili to zakrýt šunkou a volským okem, které pochopitelně bylo taky durch. A dali nám k té indiánské žvýkačce aspoň steakový nůž? Nedali. Ona je to s klasickým příborovým větší legrace!
Smutné, přesmutné to bylo. Chtěl bych se v rámci studia propašovat do kuchyně a pokecat s kuchařema, kteří to tam vedou. Nemůžu pochopit co je nutí vést to tímto směrem! Stejně tak by mě zajímalo, kde jsou u nás střední školy produkující kuchaře bez handicapu třicet let?!
masakr motorovou pilou……)
Napsal jsi to naprosto vystizne. Nedavno jsem jeden takovy ucnak absolvovala na vlastni kuzi (mimo jine i z duvodu pochopit stav ceske gastronomie) a probihalo to presne, jak naznacujes. Ucebnice se nemeni – a pokud ano, tak ve prospech konvenienci a zkratek. Chut nikoho nezajima, dodrzeni vsech hygienickych narizeni – tech rozumnych i tech mene logickych – ano. Proto to well done sazene vejce napriklad. Pokud se budouci kuchar neco nauci, pak jedine na praxi – ovsem pouze za podminky, ze se dostane do rozumneho podniku a ze si ho tam nekdo vezme do parady. Takze se obavam, ze nova generace kucharu se zatim jeste ani nenarodila. Otazka nicmene je, co se s tim da delat ted a tady.
Jsem ze Bzenecké školy, před dvěma lety jsem absolvovala 3 leté učňovské studium obor Číšník-servírka, teď jsem na nástavbovém studiu ve Bzenci. Nemohu s vámi souhlasti co se týče mistrů Ti jsou bohužel pod špatným vedením, které by bylo nutno vyměnit jelikož jsou všichni ze staré školy a do těch nevinných žáků to hustí převážně oni! A mistři musí mlčet jinak půjdou. Slyšela jsem, že Junior opustili již 2 zaměstnanci, jeden z nejlešpích kuchařů a výborný vrchní. Říkávala jsem, že jsou pro tohle místo škoda. Opravdu není vinnou mistrů co všechno děti musejí dělat. Prostě se řekne to uděláte tak a tak, žádné odmlouvání, mistr to řekne žákům a ten nesmyslný kolotoč se rozjíždí. Škola je to moc dobrá, já osobně kdybych byla vedebním sáhnu si do svědomí. Takhle by to nikdy nedopadlo.
Při tomto čtení jsem se hodně zasmál )…Jak možeš doprdele čekat,že dostaneš něco jak v Pubu když se to tam ty děcka učej?zamysli se ! ! ! Chtěl bych vidět ty tvoje výtvory.a ochucena obloha?podle fotek tak mozna zeli,jestli to zeli je…Prcáti.škoda ,že ti tam i nějakej učeň kterýmu je to uprdele neflusl pod to masiko.
Jak již zmiňovala Radka. Je to bohužel ve vedení. Každý týden dojde zástupce ředitele do uchyně s tím, že se tohle dělá jinak, nechá přesunout jeden stůl a za měsíc už to nevyhovuje. Ti mistři sami jsou anštvaní. Každou chvíli slyší něco jiného. Sami nevědí co mají dělat a nyní odešel nejlepší mistr, protože už to nešlo vydržet. Vím to, jsem ve třetím ročníku a jsem takřka pokaždé svědkem těchto absurdních machinací v podaní vedení školy ředitelem počínaje a zástupci konče. A tady tohle se bohužel odráží na žácích. Mě se to naštěstí nedotkne, já mám již praxi z vaření v retauracích jinde,takže příkazy a způsoby vzdělávání na této škole mě nijak neovlivní a díky tomu i vidím do těch problémů, které se održáží na žácích a budoucnosti jejich. Je mi z toho opravdu smutno,protože máte pravdu, tvrdě zde bylo vylíčeno jak to je. A to mě mrzí nejvíce. Kuchyně dělá hospodu,…
Souhlasim v necem stebou Radko….. mistri sou dobri, ale jde fakt o vedeni…’ sam osobne bych nedoporucoval jit na tuhle skolu’…. po mich zkusenostech…Kdyz jsem byl odevzdavat prihlasku na tuhle skolu na studijni oddeleni tak jsem si vyslechl , co me ceka za nadherne 3 roky… Ale bohuzel jsem na to skocil…a rozhodl jsem se tam jit… Ale rozhodne tomu tak neni , ani nahodou…Proc bych nedoporucoval tuhle skolu ..? Je zde spatna praxe..v prvaku jenom myjete nadoby… malo kdy se dostanete k jidlu , malo kdy vam nekdo neco ukaze…’ jsme tam jako levna pracovni sila!…! Co se tyce praxe jako Cisnik- Servirka…to chvalim… ale rozhodne praxe v kuchyni je silena … za prvni rocnik se nenaucite ‘ skoro nic ! druhak zeptejte se druhaku jestli umi uvarit ‘ svickovou , nejakou omacku…. vetsina odpovi ‘ NEUMIM’ …tohle je muj nazor a priklad …!
A opět jeden z článků který mě zaujal, a opět neudržím uzde své kritiky vůči autorovy a jeho mindráku…. většina lidí jako i autor má vrozenou vadu se pasovat do role jakéhosi zachránce a ktritika v jedné osobě kdy je přesvědčen že on je spasitelem gastronomie v čechách a na moravě, přitom o gastronomii jako takové ma asi povědomí jako uklízečka na záchodech v Brně na nádraží, samozřejmě s úctou k té uklízečce, která aspoň umí vařit, Tím se samozřejmě nechci dotknout autora dokonce bych ho bovzbudil k dalším takovým článkům které povedou k pozastavení nad tím, že léčení mindráků způsobem vyjadřování se na internetu by mohlo být navrhnuto lékařské komoře jako varianta s tímto těžkým pocitem méněcennosti a potřeby tuto frustraci ze sebe dostat… Takže autorovi přeji hodně zdaru a nech začne léčba….
Vážení,Vaše debata je sice krásná,ale musíme si přiznat,že podobně to vypadá na většině středních škol.Těch,které aspoň minimálně připraví studenty na jejich budoucí zaměstnání je zoufale málo.Pak už nezbývá nic jiného než po tom co vypadnete ze školy zapojit zdravý selský rozum a během pár měsíců se naučit všechno znova.Střední škola má tu výhodu,že v práci potom aspoň tušíte,o čem je řeč a co po vás chtějí.Jak se to vlastně dělá?Na to už musí přijít každý sám
Kmotr – díky za komentář a rozhodně pište dál. K tématům jako je léčení mindráků, pocit méněcennosti a potřeba to ze sebe na internetu vypsat máte rozhodně co říct, takže ještě jednou děkuji a nepolevujte!
Jestli jsou ti mistři dobří tak jak říkáte, měl bych otázku – kde to jako zákazník poznám? Taky jsem slyšel, že tam jsou skvělí cukráři, kuchaři i číšníci se spoustou ocenění z různých soutěží, jenže já od nich nikdy nic nejedl a prý je škola využívá jen na ty soutěže a pak hlavně akce, kde zajišťuje catering. Jenže pro mě jako pro hosta je tohle virtuální realita, zatímco to co dostanu na talíři je realita skutečná a hororová
Pane Sängere a teď se přiznejte – četl jste to po sobě? Souhlasím, že stav gastronomických studijních oborů je u nás na strašné úrovni. Opravdu je to smutné. Ale taky je smutné, když pak někdo, kdo se prezentuje jako super-cool-recenzent-všechno-mám-v-malíku, napíše hodnocení, ve kterém nenajdete odstavec bez gramatických a stylistických chyb.
Karolina – pan Sänger říkat já být moc líto, vy prosím pomoc mi, rád bych to mít lepší.
Inu, zpátky do školy, ale ne do té v Bzenci
Na příspěvek Standy nevím co ani říct, těch nadávek už snad bylo trochu moc! A jde vidět co v hlavě máš. Já samozřejmě pana Sängera nekritizuji, určitě má se svým oborem víc než dost zkušeností a je to jeho názor. Já s ním z určité části souhlasím ,ale proboha vy co na ten příspěvek reagujete, mohli by jste použít i mírnější slova či lepší vyjadřování, tím že tady budete někoho urážet ničeho nedosáhnete, leda ponížením sebe samých. Tohle nikdo z nás nemá zapotřebí. Každý máme právo na svobodný názor!
Ac očekáte? uroveň 5ti hvězdičkových hotelů? studenti se tam učí tak to musíte brát trochu s rezervou…..ale to asi nejde co?
mistr moze byt jaky chce ty d nachcal do te stavi aby to melo chut nakou decka se to ucijou a uz vidim jak naci chytraci chystajou maso atd a oblohu ti co se jim to nelibi at si dou zrat do afriky tam mozes okusovat zeleza a zdechliny tam se podiv jak se zije s par korunama
kazdych 5 minut to sem cetl v casaku umre 1 dite tak se zamyslete
jeste to co mate a budme radi ze mame co jest a decka ze bzence znam a vubec bych se nedivil kdyby to tak bylo s tim masem mosite pochopit jednu vec namaji praxci
Kdo je Kmotr?, zní to jako by se tu někomu zhroutil svět…
Co na to říct? Někteří by si měli doplnit znalosti z gastronomie a někteří z pravopisu…Nikdo není dokonalý…
A co všichni čekáte když na tyhle obory chodi čím dál víc děcek, které se nedostaly na žádnou školu tak jdou na kuchaře, nebavi je to jen se chtějí vyučit.
Myslím si že kdyby mistři měly volnější ruku, našly by se jedincy, kteří by to někam dotáhly. Já se vyučila ve bzenci cukrářkou, a jen díky tomu že jsem chtěla, a díky mistrům kteří mě podporovaly se tomu věnuji dál a snažím se o co nejkvalitnější práci.
Takže kdyby na tyhle obory chodily jen lide co je to bavi, česká kuchyně by byla někde jinde ……….
Holt je to tam samá stará totalitní struktůra a pokud se to vedení nevymění, bude to tam pořád stejné beze změn a nic nového očekávat nemůžete.
to Radka: Přečetl jsem si to po sobě a nyní se stydím. Byl jsem unáhlený, naivní a mluvil jsem o něčem, o čem mi moc není. Autorovi se omlouvám, že jsem mu stránku popsal, tak neopodstatněným a hloupým komentářem.teď už je na omluvy pozdě, ale po přemýšlení, jsem zklamán sám sebou,..Panu autorovi ještě jednou se omlouvám, a i jiným, zdali jsem zapříinil újmu
Jsem nezaujatá čtenářka, nejsem ani kuchařka ani mistrová, natož součást “totalitního vedení”. Kam všude se zanese politika. Neuvěřitelné. Někdy navštěvuji Bzenec, byla jsem na Gastrodnu, který je každý rok na tomto hotelu přístupný veřejnosti. Umění žáků jednotlivých oborů velmi obdivuji. Přístup některých k využití znalostí jejich učitelů již méně. Vedení školy někomu podléhá. A to nelze opomenout. Nutnost přijímat žáky, i ty kteří opravdu nemají zájem o tento obor je na prvním místě. Ptáte se proč? Jistě si sami dovedete odpovědět.Vedení školy každoročně zajišťuje praxe studentů v zahraničí. Ti, kteří mají zájem něco dokázat, mají obrovskou šanci se naučit v rámci EU “netotalitní praktiky”. Zeptejte se ve škole. Jaký je asi zájem studentů, když většina na nabídku praxe odpoví, že za 800 EUR s ubytováním a stravou zdarma se jim nevyplatí ani ráno vstávat. Tohle se dozvíte, když “dáte řeč” při návštěvě restaurace od kohokoliv ze zaměstnanců. Přístup některých studentů (nevím kolik procent) shrnu takto: Neučit se, zájem o cizí jazyky minimální a ač neuvěřitelné, nepřijít k maturitě (lepší je jít na pracák), učitele si plést s kamarády a mnoho daších důvodů, proč nebýt dobrým studentem. Jistě je mnoho lidí, kteří mohou oponovat, zvláště pak reakce studentů, kteří se řadí do mnou popsané kategorie.
A pro návštěvníky: Přečtěte si upozornění školy, že obsluha vlivem získávání praxe (t.zn. učení) není dokonalá. (Totéž musí brát návštěvník v úvahu i pro výkon kuchyně). Závěrem si neodpustím podotknout. Psaní komentáře není ničím omezeno. Ani časem, ani počtem slov. Jde skutečně o to, že jednoduché je naplivat na jednu či druhou stranu v co nejkratším čase a nehledět na pravopisné chyby. Pokud poznáte ty do očí bijící, utvoříte si názor sami. Netřeba komentovat.