• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Vzpomínky na jižní Čechy

Rubrika Report, Z domova. Wednesday, 25. November, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: České Budějovice, Český Krumlov, guide, Hluboká nad Vltavou, restaurace, Třeboň
Nov 25

V létě 2008 jsme si udělali výlet do jižních čech. Blog jsem tehdy ještě neměl, naštěstí foťák už jo, takže můžu zavzpomínat a fotkama doložit co a kde jsme si dali k jídlu.

Ceske Budejovice

Nevím kdy se do jižních čech zase podíváme, protože první věc co nás zarazila bylo jak daleko z moravy to je :-) K zavzpomínání mě motivoval článek od Šárky, která psala o podniku, kde jsme zažili asi největší zklamání. Vlastně se dá říct, že co se jídla týče, byl výsledek celého výletu pod naše očekávání. Na druhou stranu naše očekávání vysoce překonalo to, jak krásně třeba zrovna okolo Třeboně je a někdy v létě bychom tam zase rádi vyrazili, jen by to chtělo konkrétní doporučení na restaurace.

České Budějovice

Vlakem jsme se tam vlekli asi šest hodin, což bylo naštěstí vykoupeno nejlepším gastrozážitkem celého výletu. České Budějovice jsou rovné jako placka, mají mega náměstí, slušně vysokou věž a Vltava se tam potkává s Malší.

Masné krámy

Masne kramy

Jasná lokální ikona je pochopitelně budějovické pivo a restaurace Masné krámy nám přišla jako dobrá volba ho ochutnat. Krásně zrekonstruovaná budova, prostorný světlý interiér a sympaticky zaměřený styl na čistou hospodu. Dali jsme si pivo a guláš a určitě bychom opakovali.

Gulas za 108 CZK

Hotel U Solné brány

Hotel U Solne brany

Jednoznačně nejlepší jidlo za celou dovolenou. Měli jsme zrovna štěstí na nějaké speciální menu a nebyl problém si ho dát i když jsme přišli asi hodinu před zavíračkou. Cenu za tříchodové menu už nevím, ale myslím, že zhruba 300 CZK.

Předkrm byla kachní játra na cibulce, která byla udělaná tak akorát. Hlavních chod byla kuřecí prsa plněná olivami a sušenými rajčaty a ta chuť byla tak super, že jsme si je později zkusili udělat i doma. Dezert byly kuriózní jahody na pepři s vanilkovou zmrzlinou a zase skvělé a později doma reprízované.

Kachni jatra

Kure plnene olivami a susenymi rajcaty

Jahody na pepri

Jestli někdy zase budeme v Budějovicích tak do tohoto podniku určitě zajdeme, minimálně ověřit, že se nám to nezdálo – zejména v kontextu následujících zklamání.

Hluboká nad Vltavou

Krásný zámek a záplavy turistů, kteří bohužel všude na světě způsobují to, že se restaurace nemusí snažit, protože minimálně v sezóně mají o hosty postaráno. Ceny výšší jak v Budějovicích, menu na tabuli dost často jen německy a v letní poledne skoro všude plno.

Solidní šance

Solidni sance

Působil docela sympaticky, nebylo narváno, tabule popsaná češtinou a menu zaměřené na českou kuchyni. Přišlo mi, že to není primarně turistická past jako podniky okolo, ale bohužel v nás jídlo žádnou vzpomínku nezanechalo. Z fotky je vidět nemožný talíř a v brusinkové omáčce se máchající zbytečná obloha. Z kuchařského hlediska taky zjevně žádné umění.

Pork with cranberries

Třeboň

Úžasné město s krásným náměstím a hromadou rybníků okolo, které je ideální objíždět na kole a podívat se tak i do typických jihočeských vesnic.

Šupina

Tolik jsme se těšili až jsme se přetěšili. Nejznámější rybí restaurace v Třeboni, která má naproti dceřiný podnik Šupinka. Začátek, rybí polévka, byl OK, ale ubrat trochu krutonů by neškodilo.

Slavky

První průšvih byl teplý předkrm – slávky pošírované na víně. Já se fakt těšil na pár klasických škeblí v nějakém tom stylovém kastrólku a místo toho jsem dostal rozmražené slávky s cibulí v poměru 1:1 a k tomu absurdní kopec zeleniny.

Kapri hranolky

Totální katastrofa byla specialita podniku – kapří hranolky. Mělo by jít o proužky z kapřího filetu, které se osmaží obalené v kořeněném těstíčku. Skutečně bych rád oblíbené kapří hranolky někdy ochutnal, protože nevěřím, že to bylo to co jsem dostal v Šupině. Naprosto suché, neesteticky pokroucené útvary, které v chuti neměly nic z kapra, ze kterého jsem tam stejně našel jen kůži. Stává se mi to fakt málo, ale prostě jsem to nejedl (ano, měl jsem to vrátit, dnes už bych měkkej nebyl) a uzobával aspoň z pstruha, kterého měla Kristýna a který byl OK.

Hotel Zlatá hvězda

Půjčili jsme si v tomto podniku kola a tak, když jsme je vraceli, zašli jsme na jídlo. Jídelní lístek bohužel plný klasicky dementního názvosloví (Pstruh “Eda”, Starostovy kapsy, Biftečky pana nadlesního, Luciferova pochoutka) a jelikož byla zrovna Olympiáda bylo i speciální menu s položkama na počest českých reprezentantů (Štěpánčino asijské šplouchnutí nebo tak něco).

Rybi polevka

Grundle v paprice

Rybí polévka byla s absurdním množstvím krutonů a asijská z menu byla až moc pikantní. Super byly grundle v paprice, jen kdyby to šlo bez toho salátového obložení. Po hlavních chodech žádná vzpomínka nezůstala, pouze fotka.

Kapr na cesneku

Cukrárna Pohádka

Cukrarna Pohadka

Zašli jsme večer na sladké. Neměli sice kakao (jen klasickou čokoládu z prášku), ale dali jsme si zákusek, povidlové taštičky a líbilo se nám tam.

Český Krumlov

Totální záplava turistů jakou jsem neviděl ani v Praze. Bez doporučení bych na jídlo do žádné restaurace na takovém místě nešel a taky jsme nešli :-)

Theatre club Ántré

Theatre club Antre

Sympatický divadelní klub, kde jsme si dali crêpes. Nešlo to pochopitelně bez zeleninové oblohy, ale jinak to bylo OK. Klid, fajn muzika a fajn obsluha.

Crepe

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek