Květinu jako vhodnou pozornost k svátku matek teď devalvuje předvolební kampaň. Rozhodl jsem se tedy matičku i babičku odměnit za nemalou část mého genomu sacharidovou formou.
Jestli se obecně fňuká nad úrovní českých restaurací, tak při hodnocení českých cukráren by se člověk měl rovnou bičovat ostnatým drátem, aby dostatečně zdůraznil bolest, kterou zažívá. Třeba v Brně bych byl schopen doporučit aspoň pět restaurací, kde návštěva bude neošizeným zážitkem, ale cukrárnu tady neznám ani jednu. Jestli se u restaurací negativně hodnotí nadužívání konveniencí a všelijaký švindlování, tak u cukrařiny je švindl rovnou vyučován jako poznaná nutnost.
Místo šlehačky ztužený rostlinný olej – je to levný a mnohem líp to drží. Místo čokolády cukrářská kakaová poleva (CKP) – kakaový prášek 10%, kakaové máslo 0% a podle potřeby se klidně ještě naředí pokrmovým tukem. No a jaký je aktuálně vyučovaný recept na žloutkový krém? “Vanilkový puding připravíme dle návodu na obalu”. Jinak to ale ani nejde, když si dav chce pošmáknout na větrníku obouručáku za 15 CZK.
A protože bych k svátku matek nedal ohořelou umělohmotnou kytku, tak jsem potřeboval cukrárnu, která se prezentuje kvalitou a nikoliv kvantitou. V Brně tedy nevím o žádné, ale v Praze z doslechu důvěru v jeden podnik mám. Venku zrovna probíhala estráda jménem Million Marihuana March, před kterou jsme uhnuli do útrob Lucerny hledat Cukrárnu Saint Tropez.
Slyšel jsem, že výrobna je od cukrárny oddělena skleněnou stěnou, ale ve skutečnosti je to ještě lepší, protože výrobna je přímo ve výloze, takže je cukrářům možno koukat rovnou pod ruce. Pokud by ovšem o víkendu nepracovali jen dopoledne Interiér je krásný a snad se trefím, když řeknu že je vyveden v čokoládové a pistáciové. Hned po vstupu se oči automaticky nasměrují na velký pult se sladkým sortimentem, skoro by i člověk přehlédl menší pult s pečivem.
Ochutnali jsme Cheesecake (85 CZK) a Fleur de Provance (85 CZK) a řeknu rovnou, že by mi nevadilo, kdyby ty zákusky dělali menší. To je ovšem taky jediná výhrada, kterou mám, protože jinak to byla perfektní práce. Piškot krásně měkký, krém lehký a cheesecake naopak hodně hutný. Uvnitř je navíc překvapení, jinak by se třeba ten cheesecake snad ani nedal sníst. Myslel jsem si, že ochutnáme víc, ale nakonec každého uzemnil první vzorek.
Jsem rád, že Saint Tropez moje očekávání nezklamalo a rád zajdu znova vyzkoušet třeba taky slanou část a pečivo. V komentářích budu rád za informace o dalších cukrárnách, kde je čokoláda čokoládou, marcipán marcipánem a vanilka vanilkou. Jen pochybuju, že jich bude víc jak deset.
Kdysi dělal Apetit test cukráren. Mě mile překvapilo, že se tam objevila i cukrárna v České Lípě, která je nedaleko mého domova. Čekala jsem, že se mezi prvními deseti objeví jen podniky z velkých měst. Nikdy jsem v ní ještě nebyla, a tak jsem se tam po doporučení v Apetitu vydala. A čekalo mě milé překvapení. Sice menší, ale suprová cukrárna,se skvělou zmrzlinou, a domácími dortíky. Nejvíce mě upoutaly obří větrníky. Jeden stojí 35kč, ale o to vůbec nejde, protože jak ho jednou ochutnáte, už nikdy nechcete jiný. Je plněný 3 druhy krému, karamelovým, vanilkovým, a ušlehanou živočišnou šlehačkou, navíc je pečou každý den čerstvé, takže se vám nestane, že si koupíte větrník a doma zjistíte, že je tvrdý, a hnusný. Asi se vy osobně do Lípy nevydáte, ale kdyby jste jeli kolem určitě se tam zastavte…:-)
A kde přesně se ten podnik dá najít?
Ja bych jeste doporucila cukrarnu-kavarnu-pekarnu v Praze na Jiraku… Nenasla jsem, ze by meli nejake stranky, ale tady je recenze -http://czechoutchannel.blogspot.com/2009/10/milleme-boulangerie-patisserie-cafe.html…
Casto si davam pain au chocolat, maji vyborne quiche i dorty..
Lucie
jejda! Zapomnela jsem na Au Gourmand…
V cukrárnopekárně na Jiřáku jsem byl jednou. Paní mi zabalila gumovou rukavicí chleba hezky do papírového sáčku. Potom tou samou rukavicí hrábla pro drobné do pokladny – tak jsem tam ten chleba nechal.
Michale, nezkoušel jste cukrárnu v Brně na Minské, u zastávky Králova? Mně tam vždy zákusky chutnaly zejména kvůli “nesprejové” šlehačce, ale je pravda, že další chuťové nuance jsou nad mé rozlišovací schopnosti…
Martina – rád vyzkouším, minimálně poctivá šlehačka by mohla být velké plus.
Cukrárna Split se nachází přímo na náměstí v České Lípě…:-) až pojedete kolem, určo se stavte minimálně ochutnat ty větrníky…:-)
Dva zaručené tipy – Cukrářství U Rudolfa v Hradci Králové (http://www.dezerty.cz/cukrarna/), naprosto luxusní zákusky (doporučuju vyzkoušet buď tiramisu nebo jakoukoliv ovocnou charlotte) i pralinky vlastní výroby, a druhý tip je cukrárna/kavárna/pralinkárna Chocco Caffé na náměstí v Litomyšli… ani tady nejde s dortíkem šlápnout vedle
v cukrárně St.Tropez jsem byla. je to tam báječný, ale ještě lepší je nabídka laskomin, kterou mají
dorty a zákusky se rozplývají na jazyku, čokoláda té nejvyšší kvality. navíc tam nyní začali nabízet i mlíčko pro miminka! je to skutečně “sladký zážitek”!
Tip ode mě na cukrárnu s pravou šlehačkou a dobrou zmrzlinou je sobotecká cukrárna Stáza, v Sobotce na náměstí. Myslím, že žádný cyklista-výletník po Českém ráji ji nemine bez zastavení.
Zkuste take cukrarnu Kolbaba v Brne na Kounicove. Maji vlastni velmi zajimavou nabidku zakusku.
Osobně jsem si doslova zamilovala na Smíchovnské nádraží cukrárnu Hájek & Hájková. Ty jejich dezerty, cheesecakes a záviny, to je prostě lahoda. Navíc jsou jen v Praze na 4 místech . http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/cukrarny/
Cukrarna pri Jihomestskem pivovaru, stejne provedeni a vybrane ingredience jako v tropez, jen za jine ceny a utulnejsi prostor.