Dnes v jihomoravské příloze MF Dnes vyšla moje poslední recenze a shodou náhod právě dnes vyšla i moje první recenze v Lidovkách. Je tedy vhodný čas ohlédnout se za mou “papírovou” kariérou
S nabídkou psát recenze do MF Dnes přišla v zimě Julie, dávala dohromady partu lidí, kteří by spolu s ní střídavě psali recenze. Na začátku jsme byli čtyři – ChilliJulie, Věruška, Michal Kašpárek a já. Jak je vidět, komplet brněnská food blogosféra V létě se k nám přidala ještě Hanka.
Cílem bylo recenzovat “normální” podniky, tedy cenově pokud možno co nejvíce dostupné a to mi po tom půl roce přijde jako nejtěžší část. Najít restauraci, kde za tři chody nepřelítnu přes 250 CZK a pochutnám si, to pro mě v Brně není vůbec jednoduché. Nakonec jsem sepsal následujících osm recenzí (odkaz na poslední doplním až bude online):
- V KiKi Restaurantu obstálo pouze jedno jídlo z pěti
- Na večeři u Semináru se čeká a čeká
- Jihoasijskou kuchyni musí hosté v Brně hledat
- Na Šelepce skvěle vaří. Známá hospoda změnila interiér i kuchaře
- Na dobré jídlo jděte do Betléma
- Jednička je jako voda v přehradě. Dobrá, ale pořád nic moc
- Ani italský kuchař s personálem není v Leonesse zárukou zážitku
- Steak s výbornou omáčkou. Ale talíř studený
Největší smůlu jsem měl hned na začátku a pak mě po výletu do thajska zklamala vychvalovaná Sabaidy, naštěstí dál už jsem si vybral lepší podniky. Asi největší radost jsem měl ze Šelepky a Betléma, což jsou taky jediné hospody, kam se mám chuť ještě vrátit.
Náš seriál v MF Dnes měl asi docela úspěch, z pondělního vydání nás přesunuli do sobotního, což je prý dobře. Taky jsem se dozvěděl, že po pochvalné recenzi na Šelepce zažili značný nával, což mě potěšilo stejně jako pár mailů, které jen potvrzují, že diskuze pod článkem na iDnes nemá smysl číst.
Nabídku z Lidovek jsem přijal docela rád, protože to pro mě bude změna. Jednak je to celostátní vydání a pak taky šance psát o exkluzivnějších restauracích znamená, že se mám na co těšit a snadněji se mi teď vybírá kam zajít. Do víkendové přílohy Relax mi to vyjde zase na jednu recenzi měsíčně a primárně mám za úkol slídit v Brně s občasným výpadem do širokého okolí.
Ještě bych chtěl poznamenat, že je naivní myslet si, jak je recenzování do novin nějaký dream job, protože se člověk zadarmo a dobře nají. V první řadě není vůbec jisté, že se nají dobře, naopak když je to špatné už u předkrmu, tak vědomí toho, že je potřeba vydržet ještě hlavní chod a dezert působí docela traumaticky a to se ještě umocní pobytem u počítače, do kterého je to všechno potřeba zhodnotit a sepsat.
Další nevýhoda je určitá tréma nebo vědomí odpovědnosti. Na blogu jsem svůj pán, jenže noviny mají editory, šéfredaktory a pak pochopitelně ta množina čtenářů je řádově větší. Nemluvě o tom, že musím myslet na to, jak každý můj úder do klávesnice znamená větší spotřebu tiskařské barvy a novinového papíru! Teď si ještě prosadili ty fotky autora u článků, takže přichází paranoia jak mě v těch restauracích hned poznají…
Zatím nekouřím, kafe nepiju a dokážu usnout bez flašky vína. Doufám, že na konci mé novinářské kariéry budu mít stejně dobré skóre
Update
Recenze v Lidovkách:
K té paranoie, ale vždyť v Lidovkách máš u recenze fotku
No právě, takže jakmile do podniku vstoupí borec s nožem a vidličkou před obličejem, hned ví že je zle
[...] This post was mentioned on Twitter by Hospody v Brně, Michal Sänger. Michal Sänger said: Měním dres. http://sanger.foodblogs.cz/2010/10/z-mf-dnes-do-lidovek/ [...]
no vidíš, já už začala pít kávu tak hodně štěstí v Lidovkách!
kazdopadne husty, ses sikovnej, gratulace:-))
Bejby, rozhodně přijdeš o tak vtipné večírky jako tuhle v Leči. Ty umí jen brněnská MF DNES, to si zapamatuj Ále protože Lidovky jsou naše sestřenice, tak zůstáváš v rodině. Hodně štěstí přeju a děkuju moc za spolupráci! Pa a pusu Čilidžuláj
[...] začal jsem recenzovat pro MF Dnes a následně přešel do Lidovek [...]