• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Hong Kong, den 2

Rubrika Ze světa. Friday, 30. November, 2012 publikoval Michal Sänger Tags: dim sum, hong kong, Lung King Heen, tim ho wan
Nov 30

Celkem úspěšně jsme překonali jet lag, takže jsme mohli v plné síle skočit do prozkoumávání gastronomické planety Hong Kong. Kantonskou kuchyni jsme si dali k snídani i k obědu, pak jsme vyrazili ven z města do mraků k sedícímu Buddhovi a den zakončili čekáním na prý super světelnou show Symphony of lights.

Hong Kong

Co se mi na Hong Kongu moc líbí a zároveň i dost děsí je ta koncentrovanost. Adresy nejsou jen ulice a číslo popisné, většinou je to název nějakého mrakodrapu, pak patro, pak nějaká identifikace sektoru a dál už se doptáte. U jídla to má ten pozitivní efekt, že prostě všude je nějaké bistro nebo restaurace, bohužel blbý na tom je, že hledá-li člověk něco konkrétního, tak to může být fakt hodně komplikovaný.

My takhle k snídani hledali bistro Tim Ho Wan, které se proslavilo jako nejlevnější michelinská restaurace na světě. Šéfkuchař si první provozovnu otevřel ve čtvrti Kowloon, když odešel z tříhvězdového Lung King Heen. Dnes má pobočky tři a denně je prý všechny obchází aby hlídal kvalitu (po hvězdě mají první a druhá, třetí, kam jsme šli my, ji nemá). U té původní a zároveň nejmenší se stojí ve frontě klidně i tři hodiny aby se získalo místo u jednoho z pár malých stolečků. Já jsem sice velký fanda kvalitní gastronomie, ale rozhodně nejsem fanda tříhodinových front, takže kašlu na slavnou jedničku, zapojuju mozek a zjišťuju, že nedaleko od privátu, přímo ve stanici metra je provozovna číslo 3, která otevírá v 9 ráno, což vidím jako tu pravou příležitost k bezfrontové návštěvě.

Naivní byla moje úvaha, že když je to přímo ve stanici metra, tak to půjde snadno najít. Problém je, že stanice metra Hong Kong má asi pět pater a ještě jsou k ní přilepené okolní mrakodrapy, které lze volně procházet a mít pocit, že jsem stále ve stejném baráku, takže třeba tam za rohem už to bude! Ani prd, bloudili jsme horizontálně i vertikálně asi 20 minut než jsem odchytil jednoho domorodce, ukázal mu v mobilu co hledáme, ten pochopil a raději nás tam rovnou zavedl (výtah tam totiž nejezdí do všech pater – ffffuuuuu!!!). Místo před devátou jsme dorazili až okolo 9:20 a bez čekání dostali jedno z posledních volných míst.

Tim Ho Wan menu

Objednávka se realizuje pomocí dotazníku, který mají naštěstí k dispozici i v angličtině a největší hitovky mají dokonce vyfocené na papírovém prostírání. V dotazníku si tedy host zakroužkuje co chce, bez šance na nějaký dotaz u obsluhy, která skoro neumí anglicky a hlavně nemá čas, protože furt lítá mezi stoly a otevřenou kuchyní.

Při servisu se nehraje na chody, talířky a napařováky jsou na stůl vyskládávány jakmile je v kuchyni vyrobí a jelikož přání dobré chuti nebo dotaz na spokojenost jsou kšeft zdržující procesy, tak se neprovádí. Jiné to asi je v provozovně číslo 2, kde prý lze zarezervovat private dining přímo s šéfkuchařem (minimální útrata 1000 HKD), ale ten zase neumí slovo anglicky, takže nic pro mě.

Tim Ho Wan dim sum

Tim Ho Wan

Co v Tim Ho Wan vlastně vaří? Dim sum a to takový, že prý nejlepší. Nechci se zatím moc pouštět do vysvětlování, protože až v sobotu mě čeká celodenní kurz vaření, kde se snad všechno dozvím. Zatím bych to odbyl tím, že dim sum je pestrý svět knedlíčků a závitků, který se chuťově pohybuje od naprostého blaha (hlavně náplně z vepřového masa) do slizovitého ekl (seafood a tofu kombinace).

Tim Ho Wan bill

Ceny jsou velmi mírné, v přepočtu stovka za lehký oběd pro dva, což se v michelinské restauraci fakt hned tak nevidí. My za snídani dali 79 HKD protože jsme se snažili ochutnat co nejvíc a skoro už nám to lezlo i ušima. Zásadní a nejlepší jsou určitě pečené bochánky s náplní z vepřového masa. Nadýchané a lehce nasládlé těsto skrývá šťavnaté kousky masa ve výrazné omáčce. Utrpení je ale teplota při servisu, všechno se podává děsně horké a evropan při čekání trpí.

Tim Ho Wan

Při odchodu už byla u vstupu fronta, zatím jen tak na 10 minut, ale nechtěl bych to tam vidět třeba ve 2 odpoledne!

Hong Kong

Po vydatné snídani jsme šli očumovat město a pomalu přišel čas zamířit k jednomu z vrcholů našeho výletu – obědu v Lung King Heen (pozorný čtenář jistě oceňuje propojenost se snídaní), jediné restauraci na světě, která vaří kantonskou kuchyni a má od michelina tři hvězdy! Rezervace byla fakt peklo, podnik je sice v hotelu Four Seasons, ale komunikace po telefonu byla jak komunikace s jinou formou života. Musel jsem zapojit známé a kontakty ve vrcholovém managementu nejmenované finanční skupiny, která vydařeně expanduje do asie, no a nakonec jsme měli rezervaci zařízenou.

Lung King Heen dim sum

Vůbec jsem nevěděl co čekat a vlastně jsem si to v hlavě ještě ani nestihl poskládat. Asie je prostě gastronomicky jiný svět o kterém toho zatím vím velmi málo. Ty rozdíly jsou už u obsluhy, která někdy svou snaživostí připomíná komiky ve zrychlené černobílé grotesce z dvacátých let a někdy udělá totální haluz, která netrénovaného evrapana docela šokuje. Příklad – vlezeme do noblesního Four Seasons, venku zaparkovaný luxus fára, plno uniformovaných pikolíků, na každým rohu se někdo uklání a “welcome sir”, “how are you today sir?” a i ten výtah nám přivolali a s úklonem nám vstoupit pokynuli. Pak se necháme usadit ke stolu, naznačuju, že tu tašku a bundu mi můžou dát do šatny a borec to bez mrknutí oka hodí na volnou židli u stolu a bundu přes to. Nebo jakmile trochu upiju čaje už hned valí dolívat, ale je mu úplně jedno když při tom polije půlku stolu.

Steamed fish, Lung King Heen

Při servisu občas kvůli přizvuku drhla představovačka, protože jsem fakt nerozumněl tomu co říká, ale to zpětně vyřešila kopie menu, kterou jsem si nechal zabalit s sebou. Opět nám nejvíce chutnalo to co mělo vepřové nebo hovězí maso (BBQ vepřové s medovou omáčkou nebo smažená rýže s mletým hovězím) a rozpaky nebo absenci výraznějšího dochucení přinesly ryby a seafood.

BBQ pork with honey sauce, Lung King Heen

Lung King Heen

Chan Yan-tak

Sedmichodový oběd vyšel na 540 HKD, což mi u třihvězdy přijde super, problém mám s tím, že deklarovanou dokonalost některých chodů prostě nejsem zatím schopen rozpoznat. Chápu, že se možná ta ryba nedochucuje aby vynikla její přirozená chuť, jenže kdo si pošmákne na nesolené rybě udělané v páře? Já zatím ne, protože prostě nevím co tam hledat, nad čím žasnout. Uznávám, že to je moje chyba, ale taky narážím na to, že třeba indická nebo thajská kuchyně byla u mě láska od začátku, čínská resp. kantonská kuchyně bude potřebovat ještě hodně času a vyhlídky jsou nejisté.

Buddha

Po obědě jsme sedli na metro a jeli na konečnou, kde je kromě gigantického outletu taky gigantická lanovka, gigantická socha Buddhy a taky gigantické paneláky. Z následného plánu zajet ještě omrknout Kowloon udělala naše únava redukci na posedávání u přístavu a čekání na světelnou show Symphony of lights, kterou jsem přejmenoval na Symphony of nuda a nazdar.

Další den nás čeká výlet do Macau, světového centra hazardu, kde si do jednoho nenápadného domečku zajdeme na oběd i večeři a pokud jsem byl celej rok hodnej, tak se mi možná splní jeden sen (klíčové slovo – bramborová kaše).

Komentářů: 6

  1. Kuba 30.November, 2012

    Co jsou ty kostky želé?

  2. Michal Sänger 1.December, 2012

    Jo to sám musím ještě vyzkoumat :-)

  3. Hong Kong, den 3 | Michal Sänger foodblog 2.December, 2012

    [...] apartního vozíku. Dali jsme si kompletní čtyřchodovou variantu a potvrdila se naše doměnka z oběda v Lung King Heen – na francouzskou gastronomii jsme prostě zvyklí a dovedeme si ji řádně užít. První [...]

  4. Jhershaw 7.February, 2013

    Ahoj, chystám se na pár dní do HK, můžu poprosit o nějaké tipy na levnější ale dobré jídlo? Zaujalo mě Noodlemi – je to nějak výrazně lepší než Vietnamci u nás? A u “řetězce” Tim ho wan, kde je největší šance, že bude nejmenší fronta? Díky.

  5. Michal Sänger 8.February, 2013

    Noodlemi je na rozdíl od vietnamské kuchyně u nás progresivnější, třeba deklarují že nepoužívají glutamát, ale jako “výrazně lepší” bych to nehodnotil, je to prostě na hodně dobré úrovni. Hned vedle je pěkný bistro s hotdogy, ceny ale nevím.

    Tim Ho Wan jsem navštívil jen ten ve stanici metra Hong Kong Station, kde se otevírá v 9 ráno a už v tu dobu tam byla menší fronta. Doporučuju přijít v 8:45, vzít si vytištěné menu a během čekání si vybrat. Jakmile otevřou tak si hned ukázat co chci a do 3 minut to bude na stole.

    Doporučuju ještě Din Tai Fung, mají jednu hvězdu, jídla na naše okolo 100 CZK. Mega fronta už před otevřením (v neděli ve 12), ale je to hodně velký podnik, takže jakmile otevřeli byli jsme za 5 minut usazeni.
    http://www.tripomatic.com/China/Hong-Kong-Special-Administrative-Region/Hong-Kong/Din-Tai-Fung/

  6. Jhershaw 18.February, 2013

    Díky moc za rady! Na seznam toho, co v HK ochutnat, jsem vytipoval tolik podniků, že bych to neprolezl za dva týdny, tak aspon vím, které dva preferovat..



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek