• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Francouzská cibulačka

Rubrika Recepty. Sunday, 15. March, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: polévka, recept, Škola vaření, U Kastelána
Mar 15

Typická francouzská polévka, která je takovou klasikou, že nemá smysl pátrat po pravém a jediném receptu. My ji u Kastelána dělali docela jednoduchou, ale o to víc s důrazem na kvalitní suroviny.

Francouzska cibulacka

Jestli se pod článkem o rillettes strhla menší diskuze na téma “jak se dělají pravé rillettes”, tak tady si může kamenem hodit skoro každý. Stačí se letmo podívat kolik je různých receptů, které se shodnou snad jen na jedné surovině a tou je cibule. Naše verze potřebovala následující:

  • vývar (nejlépe slepičí, ale může být i kuřecí nebo zeleninový)
  • na dvě porce, čtyři větší cibule pokrájené na měsíčky
  • tymián
  • ocet
  • bílé víno
  • máslo, olej
  • sůl, pepř
  • bageta
  • sýr Comté

Slepičí vývar nechal pan Göth vařir od sobotního rána, tedy přes 24 hodin. Je to zásadní komponenta a vyplatí se na ní nešetřit (masox). Po přecedění se navíc ještě z povrchu naběračkou opatrně sbíral tuk. Pochopitelně málokdo si může dovolit trávit mládí u vývaru, na to je nejlepší řešení udělat si kvalitní vývar do zásoby a uchovávat ho v mrazáku.

Teď už k samotné cibulačce. Cibuli jsme smažili na směsi oleje a másla, dokud nebyla lehce nazlátlá a mazlavá. Čím slabší měsíčky si člověk nakrájí tím lépe, protože se pak cibule rychleji dostane do požadovaného stavu. Aby se udělala rovnoměrně, musí se neustále lehce míchat a 9 z 10 loktů ocení každou ušetřenou minutu.

Francouzska cibulacka

Když byla cibule ready, přidali jsme hrst tymiánu, který se krásně rozvoněl. Pak trochu octu a dál zvolna míchat, než se ocet odpaří. Následovalo bílé víno a zase se nechalo zredukovat. To už si naštěstí míchací jednotka může odpočinout. Do hrnce už přijde jen vývar, dochutí se solí a pepřem a je hotovo. Tedy až na bagetky, které jsme udělali až těsně před podáváním. Šikmo nakrájenou bagetu jsme posypali nastrouhaným sýrem a pod grilem zapekli.

Francouzska cibulacka s toustiky se syrem comte

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek