5.3. byl na TV Prima odvysílán první díl kuchařské reality show “Ano, šéfe”, kde se známý český kuchař Zdeněk Pohlreich snaží zlepšit stav ve zvoleném podniku, který na tom z nějakého důvodu není moc dobře. Jaky byl první díl? Stálo za to, kupovat si do počítače USB přijímač digitálního vysílání, protože už pár let TV nemám?
Hned na úvod bych řekl, že show je to na naše poměry docela drsná a bohužel i dost smutná, aspoň tedy první díl byl. Chybně jsem se při prvním prosakování informací domníval, že půjde o licenci Hell’s kitchen, kde by šéfkuchař drtil dvě družstva kuchařů až by nakonec vybral toho nejlepšího a nabídnul mu místo v prestižním podniku. Ano, šéfe je licence pořadu Kitchen nightmares, show kde také řádí Gordon Ramsay, ale jeho role je mentorská. V podniku, do kterého je pozván se snaží majiteli ukázat co změnit a proč aby tam lidé rádi chodili a rádi se vraceli.
Formát pořadu Prima zachovala, včetně šéfkuchaře, který se s tím moc nepáře a zejména ze začátku musel být jeho projev vypípáván. Nevím jak moc je tenhle styl nařízen režisérem, ale Zdeněk Pohlreich asi i v reálu bude docela drsoň a čistka v kuchyni mu zjevně dělala radost.
V prvním dílu se jelo řešit problémy do restaurace v Litoměřicích, kterou si pořídil člověk provozující taky diskotéku a narozdíl od ní, provozu restaurace moc nerozumněl. K vidění byly klasické chyby jako nevkusné prostředí, předimenzovaný jídelní lístek s desítkama receptů, na které nemůžou být vždy dostupné suroviny. Velký počet stolů, pro který kuchyně nemůže stačit vařit. V kuchyni pak zásoby mražených surovin, litry kečupu, kořenících směsí a polotovarů. Do toho ještě majitel, neschopný koncepci zavést, natož udržet.
Tím se dostávam k tomu smutku, který z prvního dílu působí. Jakmile Pohlreich podnik opustil, všechno se vrátilo zpět k původnímu špatnému. Bylo vidět, že pokud to tam dirigoval, dokázal personál nadchnout, ukázal že vařit z čerstvých surovin není složitější a že hosté ocení sezonní domácí kuchyni. Lehce změnil interiér, zrušil univerzální zeleninové oblohy (v jeho slovníku zkráceně označované jako “zkurveniny”) a pak podnik nechal snažit se dál už sám. Po asi dvou měsících se tam inkognito vrátil aby zjistil jestli se situace zlepšila. Jenže našel podnik, kde v nabídce místo 90 jídel bylo jídedel 50, po jeho zlepšovákách ani stopy. Završil to objednáním si “Kuchařova tajemství”, což byla nejprofláklejší “specialita” českého restauračního vaření – kuřecí prso s broství, šunkou a sýrem! Poslední jiskru naděje zhasnulo zavolání si kuchaře, který se v průběhu natáčení jevil docela snaživě. Doufal jsem, že dal výpověď , ale bohužel zůstal a sám uznal že Pohlreichovo snažení nemělo smysl, všechno je zpět ve starých kolejích a v závěrečném komentáři bylo i info, že restaurace je na prodej.
Z technického hlediska bych vytknul jen jednu věc a sice špatně nahraný komentář šéfkuchaře, který zněl jakoby ho nahrávali přes interní mikrofon notebooku někde v koupelně.
Na další díl se těším (TV Prima, 12.3.2009 21:20), diváckou úspěšnost nedovedu odhadnout. Určitě pomůže odvaha jít do konfrontace a je velká škoda, že Jirka Babica provozuje jen Ski servis a vaří pouze v televizi.
PS: Pořad už má taky fanouškovský web!