Chilli Julie do nového Apetitu napsala pěknej článek o tom kde se v Brně najíst, kam zajít na kafe, kam na víno a taky kde nakoupit. Je to dobrej nápad a mám potřebu to trochu okomentovat a dodat vlastní doporučení.
Kde se dobře najíst
Nejprve tedy restaurace. Ve Vitalité jsem zatím nebyl, ale zašel bych. Co se zdravých jídel týče (to zní jako by jinde byla nezdravá), tak určitě za doporučení stojí vegetariánské Rebio, kteří mají dvě provozovny v centru a nedávno dostali i bio certifikát. Nejlepší je dát si tam polévku a vyzkoušet všelijaký ty vegetariánský high techy jako třeba tempeh.
Na steaky do restaurace U Billa, to je sázka na jistotu, ale řeči o nejlepším carpaccio v Brně jsou pochopitelně jen takovej běžnej marketing. Carpaccio je přece hlavně o dochucení a zrovna u Billa mi moc nejelo, příliš mnoho pepře, místo citronu mám raději limetku a hlavně ten parmazán nastrouhanej na hrubým struhadle vypadá prostě blbě. Místo carpaccia je lepší si dát cibulové kroužky, ty byly super.
Na hotovky bych do restaurace U hodného psa zašel a článek mě docela navnadil, ale skandální chyba by bylo nejít na jídlo do Avia café, protože tam člověk dostane perfektní domácí italskou kuchyni za bezkonkurenční ceny.
Na večeři při svíčkách je Rialto určitě OK, ale je potřeba zmínit taky podniky U Kastelána, Brabander, Borgo Agnese a Noemarch.
Kde si dát víno a pivo
Tak tady je potřeba hned napsat, že na Bláhovce je pivo super, ale na 90% si ho člověk dá jen na stojáka, protože je to malá hospoda, věčně narvaná a bude-li mít hlad tak jedině chleba s tvarglema do ruky. Vyrazit si tam s kámošema na pivo a vepřové koleno je mission impossible. Co se hospodské chálky týče, chutnají mi vepřová žebra v pivovarské hospodě na Mendlově náměstí, kde to je ale bohužel zase horší s pivem
Co se vína týče, tak v Brně nejčastěji dobré víno pijeme doma a dobře se teď dá pít na hradbách po Petrovem nebo na Špilberku Ale byli jsme třeba pod Flédou ve vinárně Klub Netopýr a výběr i ceny mají OK.
Kam za sladkým
Tak tady mám jen jedno doporučení a to je cukrárna La Dolce Vita na Kozí 9. Tam jdu, když potřebuju v práci sacharidama korumpovat kolegy. Nechám si dát do krabice jejich zákusky přesně ve stylu “heavy hit after heavy hit”
Kde nakupovat
Napsat pouze “v Makru” není moc poetické. Obchůdek Tří sudičky je super zejména v tom, že si tam chodím vyzvedávat bedýnky od pana Weidenthalera. Zelný trh se podle mě přeceňuje, jednak se tam jako pracující dostanu až když tam už skoro nikdo není a druhák je potřeba odlišit přímé prodejce od těch co prodávají banány a v březnu papriky.
Guspe je pěkný obchod a prodávají šampaňské mé oblíbené značky Sanger. Pro sýry je tu ještě dobrá možnost na Minské ulici v Cheesy, kam se přesunuli z rozbombardované Pekařské. Chodím tam docela často, protože kousek dál na Minské 28 je super řeznictví Jan Vepřek a syn. Mám totiž takový genderově nekorektní defekt a sice, že nemám rád když v řeznictví u masa obsluhují ženy. Nějak mi přijde, že to prostě neumí vzít do ruky. To tady, když člověk natrefí na pana Vepřka staršího, tak většinou neodejde jen s tím pro co původně šel, protože pan šéf mu připomene, že už dlouho neměl dobrou tlačenku, taky klobásky jsou výborný a co třeba uzený žebra?
Rybárna pana Šopíka je rozhodně nejlepší zdroj sladkovodních ryb v Brně, navíc přes ulici je salón pro psy, kde necháváme stříhat Dicke Bertu.
Tolik teda k Brno city food guide. Julie to do Apetitu sepsala pěkně, na druhou stranu je vlastně dost smutné vidět na jak malý prostor lze sepsat restaurace a obchody z druhého největšího města v republice.
[...] o které jsem napsal, že vždy bývá totálně narvaná. Takže to není až tak pravda, protože v sobotu kolem třetí odpoledne tam bylo krásně [...]