Druhý podnik z tria nových brněnských sushi barů a restaurací. Nekuřácká restaurace zaměřená na ryby, vstoupila na brněnskou sushi scénu v sobotu 16.5. a kromě dobré polohy je její hlavní trumf nefalšovaný japonský mistr sushi Tadayoshi Ebina.
Z provizorního webu restaurace jsem mylně pochopil, že Tadayoshi Ebina bude přítomen jen v sobotu na zahájení provozu. Naštěstí tomu tak není a doufám, že ho poptávka zde udrží, protože to bylo zatím nejlepší sushi, které jsem ochutnal.
Do prázdného podniku jsme přispěchali v 16:00, sushi bar je hned naproti vstupním dveřím a je dobře vidět i z ulice, odkud asi hodně lidí zaujme stylově oblečený japonec. Prvních pár dnů bude na výběr jen malý (350 CZK) nebo velký (590 CZK) sushi set, který lze ještě doplnit jednou kalifornskou rolkou, její cenu bohužel nevím. Až se provoz zaběhne bude prý možnost výběru normálně à la carte, tedy pokud bude mistr s obědnávkou souhlasit! Dle tradic není prý přípustné objednat si např. čtyři kousky, protože to znamená smrt. Tak mám strach, abych si nějak fatálně neobjednal a nemusel si pak před mistrem na znamení omluvy useknout malíček
My si na úvod dali švestkové víno (70 CZK), zde s ledem a limetkou. Ve dvou jsme si vybrali velký set a na pití si dali po třetince plzně (35 CZK) a čepované japonské pivo Kirin Ichiban (55 CZK). Jídelní lístek jsme jen prolítli, co se jídla týče, nějaké info napsala Julie pro MF Dnes. My si jako předkrm nechali donést edamame (70 CZK), což jsou povařené zelené sojové lusky, které se posolí a jí se jen tak rukama.
Vedle edamame jsme ještě dostali na zobání hrášek obalený ve wasabi, chuťově určitě výraznější a taky se snadněji jí. Bez dlouhého čekání nám byl na stylovém talíři naservírován sushi set. Složení bylo docela pestré, maki s okurkou, ředkví a avokádem, nigiri s krevetou, kaviárem, lososem, tuňákem, omeletou a modrohlavem a ještě i tři kousky kalifornské rolky. Takže asi kompletní průřez nabídkou.
To že sushi bylo vynikající se poznalo podle toho, že to řekla samotná Kristýnka Ač sushi příliš nefandí, sobecky si přivlastnila skoro všechny maki a mohl jsem být rád, že se se mnou podělila o nigiri s lososem, který byl jednoznačně nejlepší co jsme kdy jedli. Chutnal téměř máslově a jakmile rozjedou normální provoz, musím si ho tam zase dát (určitě ale ne 4 kusy!!!).
Na nigiri s rybou nás překvapila “porce” masa, které hodně přesahuje hrudku rýže a zrovna u toho lososa to bylo jedině dobře. Tadayoshi Ebina nás rozhodně nešetřil co se wasabi týče, ale my jsme z kraje, kde slabé hážou ze skály a nedali jsme na sobě nic znát! Japonské pivo stojí za ochutnání, řekl bych že je chuťově jemnější, ovšem plzeň je plzeň, sorry.
Se sushi mistrem jsme si pokecali stylem “OK? Yes, very OK”, zase bych hlasoval pro bar, kde by aspoň šlo očumovat, chválit a případně se na něco doptat. Obsluha je zatím poněkud nezkušená a příliš infa jsme z nich nedostali, ale jinak nebyl žádný problém. Pro bezchybné seznámení se sushi lze tento podnik rozhodně doporučit, já jsem zvědav jestli bude i možno zajít jen tak na snack, nejlépe posedět k baru.