• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Valtické vinné trhy 2009

Rubrika Report, Z domova. Sunday, 10. May, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: Valtice, víno, VVT
May 10

8. a 9. května 2009 ve Valticích proběhl 42. ročník Valtických vinných trhů. Zase byl překonán počet vystavovaných vín (953), zase bylo strašně narváno a zase bylo krásné počasí a já tam zase zajel.

Valticke vinne trhy

Letos, díky svátku, jsme se vypravili na první den, kdy se pro veřejnost akce otevřela po druhé hodině. Přijeli jsme na oběd, který jsme si chtěli dát v Relax klubu, kde jsem se před rokem skvěle najedl, jenže nadějný kuchař to tam asi zabalil, podle webu už tam dělají jen pizzu a otevírali až v 16:00, takže jsem se ani nedoptal kam jim utekl. Jídlo jsme nakonec pořešili v restauraci hotelu Hubertus, kde mají plzeň a vepřový řízek za 99 CZK a na tom není co zkazit ani co vytknout.

Diky včasnému přijezdu jsme si bez tlačenic a čekání koupili vstupenky (50 CZK/kus), skleničky (40 CZK/kus) a 40 “stravenek” (200 CZK). Zůstalo zachováno rozdělení stánků s víny do dvou částí, červená vína v menší konírně a zbytek ve velké jízdárně. Do hodiny byla všechna místa k sezení obsazena zkušenými klany, kteří si pro víno chodí se speciálním držákem koštovaček, takže naberou asi tak deset vzorků a to pak u stolu degustují s těmi, kteří jim drží místo.

Valticke vinne trhy

Naše taktika byla usadit se venku ve stínu (příště snad konečně vezmeme deku!) a střídavě si dovnitř chodit pro dva předem zvolené vzorky, které jsme pak venku v klidu chutnali a hodnotili. Uvnitř bylo jako obvykle narváno a fronty u některých stánků (zejména Tramín, Müller Thurgau a ryzlinky) mě spolehlivě odrazovaly a spíš jsem pak vybíral u růžových nebo červených vín, kde se skoro nečekalo.

Valticke vinne trhy

Na této akci mám rád tu širokou nabídku, člověk může ochutnat to k čemu se běžně nedostane, např. ledová a slámová vína nebo sekty, pak taky méně známé odrůdy a nebo jen srovnávat víc vín jedné odrůdy s rozdílným hodnocením nebo zbytkovým cukrem. Měli jsme štěstí, že až na jednu vyjímku, jsme dostali víno pro které jsme se vypravili (od každého vína je 12 lahví, které se otvírají průběžně aby je bylo možno nabízet po oba dva dny), stihli jsme i šampióna (Tramín červený 2008, výběr z hroznů, Moravíno) a u žádného vzorku se nám nestalo, že by nám vyloženě nesedlo. Potěšilo taky ocenění Pohárem Českomoravského svazu vinařských podniků pro Sylvánské zelené 2007, pozdní sběr, Vinné sklepy Valtice. Toto víno máme totiž doma díky bedýnce od Skleničky.

Valticke vinne trhy

V šest odpoledne jsme vyrazili na vlak, protože později už by jediná forma transportu bylo předražené taxi. Letošní VVT jsme dali v takovém klidnějším tempu, ani jsme se moc neopili, ale taky ani nezpotili při tlačenici uvnitř. Pro příště to vychytáme s dekou, rovnou podložkou, dvěma skleničkama pro každého a jestli si i uděláme nějaký jednohubky a nebude pršet, tak to bude nirvána!

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek