• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Baklava z Mohelnice

Rubrika Report, Z domova. Sunday, 12. July, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: dezert
Jul 12

První článek na objednávku! Poprvé mi někdo napsal abych o něm napsal a naštěstí to bylo k tématu a shodou náhod taky kousek od mého rodného Zábřeha, takže jsem v sobotu dopoledne vyrazil do Mohelnice k mladému česko-tureckému manželskému páru, okouknout jejich začínající vyrobu tureckého dezertu baklava.

Baklava

Moc jsem toho o baklavě nevěděl. Jedl jsem ji od Rachada na Prague Food Festivalu a taky ji vařili (jak jsem se následně dozvěděl, tak spíš prznili) v Kuchařské pohotovosti. Stručně jde baklavu popsat jako sladký pečený dezert, který má mezi dvěmi vrstvami těsta oříškovou náplň. Peče se ve speciálních hliníkových formách, ve kterých je už před vložením do trouby nařezán, nejčastěji na malé obdelníčky. Po upečení se zalévá horkým cukrovým sirupem, podává se studený, nejlépe pár dnů odleželý, zdobí se ještě nasekanýma oříškama, které jsou uvnitř a úplně nejlepší je s čepičkou vanilkové zmrzliny.

Jiná varianta baklavy se jmenuje Dürüm, což je jediný list slabounkého speciálního těsta, posypaný náplní a srolovaný do válečku.

Baklava knife

Kdo by si ale myslel, že baklavu zmákne za půl hoďky tak, že vezme dva pláty listového těsta, mezi to hodí oříšky s cukrem a skořicí, přiklopí dalším plátem listového těsta, nařeže a po upečení zaleje horkým medem, tak ten si koleduje o zákaz vstupu do Turecka. Poctivá výroba jedné dávky zabere zhruba tři hodiny a zvládnutí celého procesu je otázkou několika let.

Baklava

Můj hostitel, pan Gürbüz, se učil u své rodiny, která v Turecku baklavu vyrábí přes čtyřicet let a je z něho cítit nadšení a nulová ochota slevovat z nároků na suroviny a postupy. Těsto válí na neleštěném mramoru, protože na něm těsto optimálně drží a nelepí se, formy musí být z hliníku protože se na něm neztupí speciální nůž, vrstvy těsta se nedávají na počet, ale na pohmat prstama (je-li ještě cítit náplň) a takových vychytávek a pravidel má každý krok výrobního procesu několik. K tomu je potřeba ještě připočítat nutnou praxi aby se těsto vůbec povedlo udělat, nakrájet, nespálit atd. Není se co divit, že i v tom Turecku to všichni raději kupují (u nás na kusy, tam na váhu) od profíků a netrápí se s tím doma.

Kde a za kolik to můžeme koupit my? To je bohužel zatím docela problém. Jediná možnost je zatím Darka v Mohelnici na náměstí (Náměstí svobody 8) a nebo v Zábřehu v řecké restauraci Santorini. Docela vhodná je i objednávka přímo od výrobce a doručení poštou, protože baklava je nejlepší pár dnů odleželá, což Česká pošta umí zařídit dokonale :-) Základní krabička s dvanácti kousky (400g) stojí 69 CZK (vlašské ořechy) nebo 109 CZK (pistácie), mix je za 89 CZK. Větší balení pochopitelně vychází líp.

Baklava

Byla-li by každá recenze na objednávku tak fajn, jako tahle první u manželů Gürbüz, tak to bych si to pochvaloval. Uvidíme zda-li se baklava stane populární jako třeba marlenka, která mě moc nebere, ale pistáciovou baklavu s vanilkovou zmrzlinou bych si někdy zase rád dal.

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek