• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

28. říjen v Zemanově kavárně

Rubrika Recenze, Z domova. Thursday, 5. November, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: Brno, restaurace, Zemanova kavárna
Nov 05

Příjemné překvapení na den české státnosti vymysleli v Zemanově kavárně. V podniku s prvorepublikovou atmosférou, na tento den připravili speciální menu zaměřené na českou kuchyni a podzim.

Zemanova kavarna

O historii kavárny se lze dočíst v jídelním lístku i na jejich webu. Zjistili jsme, že dnešní Zemanova kavárna je replika z roku 1995. Původní podnik z roku 1926 od architekta Bohuslava Fuchse byl v roce 1965 zbourán kvůli stavbě hangáru pro vzducholodě (Janáčkovo divadlo). Funkcionalistická budova je poměrně veliká a je-li v létě v provozu ještě terasa, tak to musí být pro personál slušná honička.

Přišli jsme lehce po poledni, obsazenost byla určitě přes 50% a už byly znát větší prodlevy v obsluze. Na druhou stranu je potřeba říct, že nám to ani tolik nevadilo, byl svátek, nikam jsme nespěchali a v jídelním lístku bylo co číst :-) Co nám ale vadilo víc, byla kuřácká clona, kterou jsme museli projít cestou do nekuřáckého výklenku. Vzhledem k procentnímu zastoupení kuřáků v populaci, by dispozice v kavárně měla být přesně opačná :-(

Sváteční menu mělo celkem jedenáct položek za ceny lidové až dumpingové. Nejlevnější chod za 19 CZK, nejdražší za 90 CZK, kompletní menu z degustačních porcí bylo v nabídce za 600 CZK a byla by k tomu i sklenička vína. Takovou nálož bychom asi nezvládli a tak jsme si s Kristýnkou vybrali na střídačku skoro vše. Na pití jsme si dali vlasteneckou plzničku (34 CZK) a těšili se na první chod.

Domaci skvarky a kminovy chleb

Domácí sádlo se škvarky a domácí kmínový chléb (19 CZK). České, jednoduché a dokonalé.

Kulajda

Kulajda se zastřeným vejcem (40 CZK). Velmi slabý výkon. Vejce se povedlo, ale jinak to byla koprovka bez stopy po houbách a zakápnutí olivovým olej mi přišlo zbytečné.

Kachni jatra na portskem

Kachní játra na portském víně se slaninou a cibulí (55 CZK). Krásná prezentace v těstovém košíčku a super chuť. Hodilo by se mít po ruce mlýnek s pepřem, ale jinak rozhodně moc povedené jídlo.

Terina z veproveho kolinka s liskama

Terina z vepřového kolena s marinovanýma liškama a staročeským zelníkem (60 CZK). Čekali jsme víc od teriny a nic extra od zelníku. Bylo to přesně naopak a lišky byly uprostřed. Terina byla v chuti samá kořenová zelenina, jak je vidět i na fotce. Chuť masa nevýrazná. Naopak zelník byl neuvěřitelně dobrý a klidně ho mohlo být víc a s liškama by to bylo OK samostatné jídlo.

Zkusili jsme si dát skleničku vína. Škoda, že nabídka je jen nic neříkající vyjmenování dvou odrůd bílých a dvou červených, z toho přece vůbec nemůžu poznat jaké to může být víno. Zkusili jsme “merlot”, nenadchlo ani neurazilo a potěšilo, že jsme ho dostali v malé karafě (0.25 l za 39 CZK).

Kachna s mandlovou nadivkou a houbovym kubou

Kachna s mandlovou nádivkou a houbovým kubou (78 CZK). Pěkný příklad jak by se taky mohla pojmout přicházející svatomartinská sezóna, která bohužel bude asi zase o do křupava (čti do sucha) pečené kachně, kopci zelí (víc sladké než kyselé, ať to působí svátečně) a zalepujících brknedlíkách.

Bazanti prso s houbama a malinovou omackou

Bažantí prso s hřiby, malinovou omáčkou a máslovým nokem (90 CZK). Lituju všech těch let promarněných u “kuřete a lá bažant”! Dokonalé jídlo s výrazným masem, ještě výraznější omáčkou a prozíravě nenápadným máslovým nokem.

Kanci ragu se sipkovou omackou

Kančí ragů se šípkovou omáčkou a mandlovými kroketami z odpalovaného těsta (88 CZK). Opět skvělá zvěřina, ovšem hlavní pozornost patřila kroketám.

Pomerancova zemlovka s vanilkovou zmrzlinou

Poslední chod patřil dezertu – netradiční žemlovce s pomerančem a vanilkovou zmrzlinou (39 CZK). Žemlovka byla skutečně netradiční, protože mi chutnala :-) Pomeranč byl zastoupen výraznou kandovanou kůrou a spolu se zmrzlinou a šlehačkou to byla pěkná sladká tečka.

Odcházeli jsme tak jak jsem si přáli – nadšeni. Tato jednodenní sváteční akce v Zemanově kavárně se povedla a séfkuchař Lukáš Švanda si zaslouži pochvalu!

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek