V přepočtu na obyvatele byla v Brně asi nejpestřejší nabídka svatomartinských menu. Jaké měli v podniku odkud jsme zatím nikdy neodešli zklamaní a proč jsme si nedali husu?
Husu jsme si nedali jednoduše proto, že jsme na ni vůbec neměli chuť a ano, teď už nám to je líto, protože nám vytrávilo Během tří dnů jsme zašli na tři svatomartinská menu a aby z toho nebyl jen silový trojboj, tak U Kastelána jsme zvolili odlehčenou variantu a z čtyřchodového menu (800 CZK) jsme vynechali hlavní chod, což byla pečená husa s variací zelí (dýňové, bílé a červenovinné) a bramborové lokše (350 CZK).
Hned na úvod jsme si dali svatomartinské víno, konkrétně Müller Thurgau od pana Veverky (sklenička za 35 CZK), a bylo to nejlepší bíle svatomartinské, které jsme letos ochutnali. Nádherně svěží, krásně voňavé po hroznech a vyloženě nutící upíjet. První stylovou pozornost z kuchyně jsem ani nestihl vyfotit. Husí sádlo se solí a chlebem si Kika okamžitě přivlastnila a málem by si ho vyžádala i jako dezert.
Moji samotu a Kristýnčeno uhranutí husím sádlem narušil až servis studeného předkrmu, který zaujal zejména krasnou barvou masa a kapusty. Presované uzené vepřové kolínko v kapustovém listu se salátem ze zelené čočky (250 CZK) bylo skvělé řešení podzimní předkrmové otázky. Drobná čočka byla přesně al dente a uzené maso přítomno v množství větším než malém.
Dostali jsme ještě jednu pozornost z kuchyně, ochutnávku kachních játer na cibulce. Byla posypaná hrubou mořskou solí a byla hned pryč
Co se polévky týče, tak já se držel slavnostního menu a Kristýna si vybrala z běžné nabídky. Husí consommé s domácími nudlemi a zeleninou (80 CZK) byla asi nejlepší polévka co jsem letos jedl. Vývar silný tak, že mě po něm doslova svědila pusa a jestli ve Vinum Coeli byla polévka super, tak tohle byla naprostá bomba.
Kika si dala bramborovo pórkový krém se smrži (80 CZK), což byla jemná krémová polévka, která neměla proti mému heavymetalovému vývaru šanci, ale pro křehkou dívku jistě dobrá volba.
Hlavní chod jsme si nedali, takže na řadě byl dezert, na který jsme docela dlouho čekali, ale zejména u Kristýny to stálo za to. Můj dezert byl ze speciálního menu a jmenoval se “pečená hruška v medovo-ořechové krustě se zmrzlinou z červeného vína a badyánu” (170 CZK). Klidně bych se obešel bez hrušky výměnou za nášup té zrmzliny! Chuť neposatelná (mimo jiné, určitě pár kapek portského), konzistence krémovo tekutá, zápis do paměti velmi dlouhodobý.
Ovšem jestli si někdo chce nechat doporučit dezert z běžné nabídky, tak ať zkusí bezinkovou zmrzlinu s mačkanýma jahodama (160 CZK) a pak mi pošle tichou děkovnou modlitbu. Chuťově jemná zmrzlina v jahodovém moři – tak si to pamatuju a až tam půjdeme příště, tak si to rozhodně zopakuju.
U Kastelána to opět stálo za to a i odlehčená varianta svatomartinského menu nám přinesla několik úžasných chuťových zážitků. Čím dál tím víc si vážíme konstantní úrovně kvality, kterou tento podnik poskytuje.
[...] fazolovou pomazánku a první svatomartinské víno jako aperitiv (Svatovavřinec rosé, Mádl). Kdyby četli můj blog, věděli by, že na čekačku u nás nejlépe zabodují sádlem, solí a [...]