• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Automat na mléko

Rubrika Report, Z domova. Sunday, 10. January, 2010 publikoval Michal Sänger Tags: mléko
Jan 10

Poprvé v životě jsem ochutnal skutečné kravské mléko a jelikož žijeme v 21. století, tak mi ho naservíroval automat. A vlastně ani nevím, kde jinde bych ho sehnal!

Automat na mleko

Bohužel v Brně zatím automat není, takže jsem se na něj vyrazil podívat do Vyškova. Nemám úplně jasno jestli se jedná o jednotnou aktivitu, tedy jestli komplet info lze najít na tomto webu, který na mě působí poněkud nepřehledně. Možná je po republice více automatů od různých výrobců, ten ve Vyškově je od firmy Agri TOKO a podle mapy se na moravě chystá slušná expanze jejich strojů.

První věc co mě zarazila byla kontinuální fronta lidí, kteří si přišli pro mléko. V lednovém sobotním odpoledni jsem předpokládal klid na práci :-) Většina lidí si přinesla vlastní láhve případně stylové oldschool hliníkové bandasky, které se akorát vejdou do výdejního šuplete. Kdo lahev nemá, může si ji v automatu koupit (skleněná litrovka za 15 CZK, umělohmotná za 10 CZK) a je dobré vědět, že automat na láhve rozměňuje, zatímco ten na mléko nikoliv.

Automat na mleko

Je-li láhev ready, lze přistoupit k čerpání tukové emulze. Litr stojí 15 CZK, půl litr je prodáván za 10 CZK. Čepování je snadné, do výdejního okénka se vloží láhev (poznámka pro česky čtoucí američany – pochopitelně bez víčka!), automat se nakrmí mincema a pak už se jen zmáčkne tlačítko, které pustí příslušný objem. Automat je docela user friendly, hned vedle okénka je na odkládání malý pultík a zásobník s papírovýma utěrkama.

Automat na mleko

Krátce jsem pokecal s chlapama co došli doplnit láhve. Automat je ve Vyškově asi od listopadu a průměrně denně vytočí 600 litrů mléka, což mě teda překvapilo. Stejně tak mě překvapila pohodová a lehce nadšená atmosféra, kterou vytvářeli lidé v klidu se řadící do fronty na mléko z místního kravína. Mimochodem kravín je v Dědicích, kde se narodil Klement Gottwald a dodnes tam jsou ulice jako Revoluční, Pionýrská nebo Antonína Zápotockého.

A jak mléko přímo od výrobce chutná? Skvěle! Má přes 4% tuku, což je víc než běžně prodávané plnotučné mléko (okolo 25 CZK za litr) a třeba bramborová kaše je díky němu hned o level lepší. Jelikož mléko není nijak ošetřeno, doporučuje se před konzumací převařit, ale já jsem z kraje, kde slabé hážou ze skály, takže jsem se bez obav napil hned u automatu a jak je vidět – žiju!

Trojuhelnikovy test

Udělali jsem si doma i trojúhelníkový test, mléko z automatu jde spolehlivě poznat i bez ochutnání, protože na skle zanechává jasně viditelný film.

Automaty na mléko (a brzo prý i na další sortiment) vnímám jako dobrý nápad a efektivní formu prodeje od producenta přímo zákazníkovi. Poptávka je veliká a doufám, že se automat brzo objeví i v Brně, protože tohle mléko otevírá dveře k domácí výrobě mléčných výrobků a můj cíl má jméno “domácí mozzarella”!

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek