• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Zatracené ztracené vejce

Rubrika Recepty. Monday, 15. February, 2010 publikoval Michal Sänger Tags: recept, Škola vaření, U Kastelána
Feb 15

Nemůžu říct že bych tento způsob přípravy vejce zkoušel každý týden, ale občas jsem to zkusil a nikdy se mi nepovedlo. Přitom ztracené vejce je jedna z těch machrovinek, která běžné jídlo hned o level vylepší a konečně už vím jak na to.

Ztracene vejce

Skvělá přidaná hodnota na kurzech vaření U Kastelána je to že stačí projevit zájem a Michal Göth hned nadšeně vysvětlí, předvede, naučí. To nás na podzimním kurzu zajímalo jak vlastně voní lanýže a jelikož byla zrovna sezóna, tak jsme si mohli očichat prvoligový exemplář z Piemontu. Teď na posledním kurzu jsem zmínil, že mi ztracené vejce přijde težké a hned jsem byl dle hesla “Škola hrou” vyveden z omylu a navíc si všichni udělali malou snídani.

Co je tedy potřeba za suroviny a nástroje?

  • vejce
  • voda
  • ocet (na dva litry vody zhruba 1,5 dcl)
  • větší hrnec
  • miska s ledovou vodou
  • ideálně také děravá naběračka

Ztracene vejce

Existuje ještě způsob, kdy se vejce zaváže do fólie a v té se následně vaří. Zdálo by se, že tento způsob je snadnější, ale to člověka přejde jakmile si to vyzkouší. Jednak je docela piplačka vejce do igelitu zabalit a téměř to člověk nezvládne sám. Hlavně ale pak balíček není zcela ponořen, vejce není rovnoměrně uvařené a při rozbalování je šance ho rozbít. Výhodou se taky může zdát možnost přidat do fólie nějakou bylinku nebo jako v našem případě lanýžovou pastu, jenže to se vždy dá přidat při servisu na klasicky uvařené ztracené vejce.

Ztracene vejce

Důležité body v postupu, který vede k úspěchu:

  • voda nesmí vařit, stačí když se dělají bublinky u dna, jinak by se vejce roztrahalo.
  • vejce se do vody nedává rovnou ze skořápky, ale z mělké misky případně hrnku.
  • před vložením vajíčka je potřeba vodu zamíchat, vytvoří se vír, díky kterému se bílek těsně před tuhnutím nestihne roztéct volně ve vodě, ale naopak krásně obalí žloutek.
  • vejce se nedává do středu víru, ale trošku vedle.
  • tři a půl až čtyři minuty ve vodě jsou akorát, pak je potřeba vejce dát do ledové vody aby se zastavil var a žloutek zůstal krásně tekutý (křepelčí vajíčko je hotové za minutu).

Ztracene vejce

Nepovedené výhřezy bílku se ještě trochu dají opravit při vaření, ale běžně se po zchlazení nejhorší části odříznou. Při dodržení postupu je úspěch téměř zaručen a dva nebo tři pokusy a člověk už to má v malíčku (doufám) :-) Vejce se nemusí v hrnci dělat po jednom, dvě nebo tři se dají ukočírovat. Dělá-li jich člověk víc, není potřeba se stresovat, po zchlazení se vejce postupně osuší a v ledničce klidně hodinku vydrží než přijde jejich chvíle.

My si ztracené vejce posadili na bagetku, přidali opečený špek, lehce osolili, opepřili, zasypali nastrouhaným parmezánem a rozdělili se na dvě skupiny. První se ještě dokázala ovládnout a kultivovaně tu dobrotu sníst příborem. Druhá skupina se neovládla :-)

Skvělá určitě bude i pažitka nebo jen hrubozrná sůl (fleur de sel pokud možno). A co teprve definitivně zavrhnout vejce natvrdo třeba v koprovce?!

Komentářů: 12

  1. Kamil Mőller 30.August, 2010

    Zajímavá reportáž. Já osobně, když jsem dělal zastřené vejce tak ponořené v naběračce a lžící jsem přetahoval žloutek, ale to už je dávno, ale asi to zase někdy zkusím . pohodový večer.

  2. Petr 29.May, 2011

    Díky za článek, vyzkouším hned ráno

  3. Petr 30.May, 2011

    Tak to vypadá že změním ranní pánev za hrnec s octovou vodou.

  4. miloš 22.June, 2011

    Udělal jse 4x a potom přišel na nejednoduší věc-UVAŘIT V SÍTKU- V jednoduchosti je krása Miloš

  5. Michaela 11.July, 2011

    Zdravím Michale,

    díky za recept. Přesně takto nám ho popisoval kamarád šéfkuchař z US. Já osobně ztracená vejce z octové vody moc ráda nemám – ta (pa)chuť octa mi celý zážitek trošku ruší a nevynikne tak ta téměř nasládlá chuť teplého žloutku. Ale možná dělám něco špatně? Proto jsem si vymyslela svůj způsob přípravy, který je opravdu lehký a rychlý. Vajíčka nevařím v hrnci ale přímo v pánvičce s vodou (voda je hluboká asi na dva články prstu). Tak se nemusí vytvářet vír a ani se nemusí přidávat ocet, vajíčko prostě nemá kam utéct. Navíc do pánvičky se jich vejde i víc naráz.

    Ztracená vejce s lanýžem je panečku high level! Já jsem si oblíbila místní specialitu ze Seattlu: Ztracené vejce na lůžku hashbrown, doplněné uzeným lososem (nebo ještě lépe uzeným tuňákem, který je o kapku jemnější a vlhčí), kopkou baby rukoly a samozřejmě čerstvým chlebem s cream cheesem.

  6. Michal Sänger 12.July, 2011

    Michaela – chtělo by to fotku, moc si ten zlepšovák s pánvičkou nedovedu představit

  7. Sharal 16.September, 2011

    Uz vim, co jsem delal spatne a proc se mi to moc nepovedlo. Dik moc za recept, hned zitra to zkusim znovu
    Sharal

  8. Libovec 31.October, 2011

    .. diky za radu, prave jsem je vyzkousel..”! 3 kousky ( po jednom radeji ) pripadal jsem si jak alchymista , dilo se podarilo, zloutek schovany, bilek kolem proste parada ..”! jen ta octova pachut , myslim ze casem dovychytam i to …

  9. citigo 1.December, 2011

    mmm, právě vyzkoušeno. Vír jsem nedělala, ale pochotka mňam mňam. Ocet jsme necítili, tak buď mám nějakej dobrej nebo sme ho tam dali málo, ale fungovalo to :)

  10. honza 1.April, 2012

    Pokud citite ocet, tak je to sazmorejme spatne a s octem jste to zkratka prehnali…. je treba si uvedomit, ze ztracene vejce se da udelat i v ciste vode uplne bez niceho… ten ocet akorat pomaha tomu, aby se to snaze spojilo do hroudy, pokud udelate vir, tak do kastrolku staci 2 lzicky

  11. Tom 18.March, 2013

    Díky dobrej návod povedlo se mi na durhé vejce. To první bylo kupované tak to je možná tím, protože druhé domácí se vytvarovalo hned.

  12. Petr Šraier 23.March, 2013

    Jednoduché jak facka, sklouzlo z mističky přímo do středu víru a dopadlo OK. První jsem dával dle návodu ještě mimo střed ale úhlová rychlost ho trochu potrhala, i tak dobré…;-) Pomůcky žádné netřeba, jen děrovaná lžíce na závěr… Navíc indukční plotna z Plusu blahé paměti udrží přesně 100C, takže netřeba ani regulovat…:-D Mňam!!!!



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek