Z drahého a turisty zamořeného Phi Phi jsme po pár dnech utekli na ostrov Ko Lanta abychom si užili trochu klidu. Pochopitelně jsme naše ubytování podřídili gastronomii a ještě jsme pomohli dobré věci.
Bydleli jsme totiž v resortu Time for Lime, který provozuje sympatická američanka Junie a věškerý zisk investuje do zvířecího útulku, protože psi, kočky ani opice nemají na ostrově snadný život. Kromě toho, že se člověk v Time for Lime ubytuje a utrácí v restauraci může zvířatům pomoct třeba taky tím, že je vezme na procházku.
Restaurace je přímo na pláži a každý den v týdnu mají jiné degustační menu o šesti chodech za 480 THB, zaměřených na inovativní thajskou kuchyni. Pochopitelně nešlo odolat a tak jsme v podvečer urazili těch zhruba 30 metrů od naší chatky k restauaci.
První chod byla malá exkurze do indie, kuře a krevety marinované ve speciální směsi koření spolu s jogurtovým dipem. Jestli mají i pravý tandoor nevím, ale chutnalo to výborně.
Lehce pikantní dýňová polévka byla jednou z nejlepších položek našeho menu. Krásně krémová, ozvláštněná citrónovou trávou a lístky kaffirové limety.
Massaman curry s jasmínovou rýží bylo servírováno v trochu nepraktické “misce” z bambusového kmene. Další indický recept plný netradičního koření, který se přes Malajsii dostal do Thajska, kde zdomácněl. Trochu blbě se to jedlo, protože k rýži se člověk dostal až když si snědl to co bylo nahoře.
Pozdrav z evropy představovaly špagety s olivama, sušenýma rajčatama, parmezánem a smaženou sladkou bazalkou. Tento chod se příliš do konceptu menu nehodil, to si tak jíme ty chuťově výrazné thajské a indické jídla a najednou klasický, lehký, středomořký těstoviny?
Zbytečnost těstovin jen podtrhnul další skvělý chod – smažený papájový salát. Ten se v thajsku běžně jí jako klasický salát ze syrové zeleniny, ovšem osmažit ho není vůbec špatný nápad. Sice esteticky nic moc, každopádně chuťově úžasné.
Poslední chod bylo karamelizované kuře (na výběr byla ještě ryba – snapper) s vynikající omáčkou z manga a brandy. Veliká škoda, že tu parádní nasládlou omáčku neservírují ještě v omáčníku!
Menu je možno ještě doplnit dezertem (+ asi 120 THB), což jsme zkusili a volba padla na čokoládové brownie s mangovou zmrzlinou. Nevím čím to je, ale dobrých dezertů jsme v thajsku ochutnali velmi málo a na dobrou čokoládu jsme nenarazili vůbec. Většinou je za čokoládu vydáván nechutný řídký topping. Naštěstí zmrzlina a mangové chutney bylo super.
Restauraci Time for Lime můžeme bez obav doporučit, protože na lepší podnik jsme na Ko Lanta nenarazili. Boduje nejen svým přístupem, inovativní kuchyní ale i skvělou polohou, takže po dobrém jídle jsme se šli projít na pláž s krásně vyhřátým pískem.