Nemám rád Maurerův výběr Grand restaurant, ale moc se těším na Prague Food Festival. Souhrn poznatků z loňska a krátký seznam toho co bychom s Kikou rádi ochutnali.
Jen co v sobotu ráno odvolíme v rodném městě pravou rukou, vyrazíme do Prahy k hradu oslavit v uvolněném buržoazním stylu nástup levice. Před rokem jsme to vzali docela ze široka, letos si dáme jen sobotu. Počasí asi zase nebude žádná sláva, no horší jak posledně to být nemůže.
Dobré a špatné zkušenosti z loňska? Nejhorší bylo pochopitelně to počasí, deštník si tedy raději bereme. Dle očekávání byl asi na všechny cooking shows strašný nával, ale zklamalo mě, že nikde na webu není schopný video záznam. Poslední zklamání se týkalo vína. Skleničky byly na zálohu dvou grandů (asi), místo kterých pak vraceli peníze, nosit skleničku s sebou bylo nepraktické, protože většina jídla se kvůli dešti musela jíst na stojáka a pak taky samotné ochutnávky vína nebyly nic levného (tři grandy jen to fikne).
Naopak pozitivní překvapení byla degustace piva od Prazdroje. Ta letos bohužel v doprovodném programu není a nevím jestli Mistrovství ČR v točení a servírování Stella Artois bude dostatečná náhrada. Nowaco naštěstí chybět nebude, takže zase je šance ochutnat ústřice za bezkonkurenční cenu 25 CZK za kus. Na pití si asi zase budeme dávat Mattoni za 1G.
Prošel jsem anoncované menu, které budeme mít v sobotu šanci ochutnat a rozhodně bych rád zvládnul následující:
- Buddha-Bar – Hovězí wok s thajskou bazalkou
- Café Imperial – Pusinky s lesním ovocem a vanilkovou pěnou
- Como – Bazalková pana cota s marinovanými jahodami
- Hergetova Cihelna – Cihelna burger s kachními foie gras, domácími hranolky a lanýžovou majonézou
- Corinthia, Rickshaw – Polévka Tom Yam se zeleninou a mořskými plody
- La Finestra – komplet menu
- Mandarin Oriental, Essensia – Hovězí líčka glazírovaná v pepřové omáčce s restovanou zeleninou a dušenou rýží nebo Králík v dijonské omáčce s bílým a zeleným chřestem
- Radisson Blu, Alcron – Humří bisque, krémová polévka z Atlantického humra. Vanilková kaše s jasmínovou rýží a višněmi
Stručně řečeno se chci podívat jaká bude thai cuisine, protože naše postižení z výletu přetrvává a v Brně jsme si moc nepochutnali. Dál se chceme zaměřit na dezerty jelikož Kika je v nich čím dál lepší a dost často je vidět, že spoustě restaurací schopný cukrář chybí. Pokud to správně chápu, tak kompletní menu by mělo být u jednotlivých restaurací za 10 grandů a v tom případě chci zkusit La Finestra. Další hvězdy pražského gastronebe jsou Jiří Štift a Roman Paulus, byla by určitě škoda od nich něco neochutnat.
Plánovat všechno nemá smysl, určitě bude super se náhodně motat od stánku ke stánku a rozhodovat se až na místě. No a úplně nejlepší bude ochutnávání na základě osobního doporučení. Šárko, Martine, Julie, Lucie, Honzo…?!
Byla jsem upozorněna, že Como přidalo tuhle položku:
Pomalu pečený jehněčí předeček s bramborovou tortillou a majoránkovou šťávou
Na PFF se kvůli učení nedostanu, tak to musím aspoň podsunout zde, protože už jen slovo “předeček” má zvuk:))
Tak já zkusím dát vědět, jestli je něco co fakt nevynechat a bude i v sobotu. Už mám lístky na pátek a tentokrát dám taky jen jeden den Počasí v Praze je takové dost… aprílové. Ale snad to vyjde ) Loňská varianta “pod vodou v úzkém prostoru” to bylo trošku na prdlačku. Ale své kouzlo to mělo, třeba dramatická obloha, létající slunečníky a tak ) (viz i fotky: http://www.jizni-svah.cz/2009/05/prague-food-festival-pod-vodou.html)
My byli s drahym dnes a byli jsem nadmiru spokojeni…
Ochutnali jsme:
Tom Yam – drahy si pochvaloval, ja nejsem na ostra jidla, takze jsem mela jen lzicku a zdala se mi dobra
Tartar z lososa s fenyklem a jeste necim – vyborne
Rajska polevka s penou z mozzarely – mmmmmmmnam
Chrestove rizoto – nami nam
Grilovany nizky rostenec s bylinkovym maslem a bramborovymi chipsy
Pecene hovezi s krenovou omackou a bramborovymi chipsy – oboje z Ambiente, naprosto luxusni maso, mekke (tusim 60 dni ulezele) – velmi doporucuji, samotnou me prekvapilo, ze vic mi chutnalo to pecene s krenovou omackou (kterou jsem myslela, ze nejim)
Burger s fois gras – vyborny, stavnaty a navic vypadal krasne, akorat hranolky a cibulovy krouzek moc mastne
Torteliny plnene bazantem v safranovem vyvaru – ja byla nadsena z novych chuti, drahy rikal, ze nic moc, pry obycejne
Spiz z krepelcich prsicek s houbami – jemne, vyborne, dali bychom si i vetsi krepelku
Losos Gravlax s nejakym salatem z morskych ras – lehce palive, ale dost dobre
Ananasove carpaccio s mascarpone a levanduli – na prvni ochutnani obycejne, ale potom cloveku “dojde” chut levandule a je to vyborne…
Ustrice – moje prvni v zivote a rekla bych, ze i posledni… Ale za 1 grand za kus to urcite stalo
Pokud bych mela doporucit 3 moje nej, tak: pecene maso s krenovou omackou z Ambi, tortelliny s bazantem z Alchymist (doufam) a rajcatova polevka z Aromi… Drahy se rozplyval nad Tom Yam.
Uzijte si to a at vam chutna
PS: Nejlepsi misto, kam zalezt, kdyz je moc horko nebo naopak prsi, je sklipek Potrefene husy