• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Recept na jahody na pepři

Rubrika Recepty. Monday, 5. July, 2010 publikoval Michal Sänger Tags: dezert, jahody, recept
Jul 05

Snadný dezert, který u většiny lidí vyvolá zvědavý údiv. Je to takový vhodný recept, chce-li člověk zamachrovat a ukázat jaký je gurmán, takže ho možná bude brzo dělat nějaký frajer v Prostřeno.

Jahody na pepri

Kombinace pepře a jahod zní divně, ale princip je jasný a funguje to skvěle, stejně jako třeba čokoláda a sůl nebo čokoláda a chilli. Jde prostě o to vzít něco chuťově výrazného a ještě to na jazyky vykopnout o něco výš pomocí zvýrazňovače chuti, což v tomto receptu není jen pepř, ale taky med a skořice rozehřátá na másle. Je to tedy teplý dezert, takže se hned logicky nabízí další tuning pomocí něčeho studeného a aby to v té puse už byl kompletní zážitek, tak se ještě přidají nasekané pistácie, ať to má i zajímavou strukturu.

Jahody na pepri - casting

Ingredience jsou tedy jasné:

  • jahody, pokrájené na čtvrtiny
  • lžíce medu
  • pepř, čtyřbarevný nebo černý – pochopitelně v mlýnku
  • máslo
  • mletá skořice
  • nasekané, nesolené, nepražené pistácie
  • vanilková zmrzlina nebo třeba vychlazený žloutkový krém

Samotná příprava je záležitost na dvě minuty. Na pánvi (lepší je nějaká lehká, ať se pak jahody mimo oheň zbytečně dál nedělají) se rozpustí máslo a krátce se na něm opečou nasekané pistácie. Pak se to zapráší mletou skořicí, která se nechá rozvonět, přidá se velká lžíce medu a jakmile se med rozehřeje (bacha na následné ochutnávání, je to hodně horké), tak se nasypou pokrájené jahody, lehce se promíchají s omáčkou a přichází čas na pepř!

S tím pepřem je potřeba se nebát a pořádně tomu naložit :-) Jestli při běžném dochucování jen tak nad hrncem třikrát otočíte mlýnkem, tady dejte minimálně deset a klidně i víc rotací. Je potřeba dělat rychle ať z jahod není marmeláda. Lehce promíchat, opatrně ochutnat, případně ještě dodat pepř, který se projeví až v dochuti, a pryč s pánví z ohně a okamžitě servírovat.

Peppered Strawberries

Každému už musí být jasné, že kombinace se zmrzlinou je dokonalá, ale zkusili jsme i žloutkový krém co nám zbyl z dělání větrníků a bylo to taky super.

Komentářů: 8

  1. ufa 6.July, 2010

    Já sem viděla jak tohle dělal v prostřeni Yemi, když byly ty díly se známými osobnostmi. A všem to tam chutnalo… Já se vůbec takovýchto kombinací nebojím…třeba čokoláda s chilli je faktvynikající, takže až budu mít jahody, určo zkusím.:-)

  2. ufa 6.July, 2010

    Ježiši, to je napsaný děsně, omlouvám se za ty překlepy…:-)

  3. kulida 9.July, 2010

    LU-XUS!!! Dala jsem strašně hodně moc pepře a byl tam velmi nenápadný. Kdybych si takhle opepřila slané jídlo, tak bych to nebyla schopná sníst, ale tady se to nějak vstřebalo.

  4. Madla 11.July, 2010

    Ty bláho, tak to je masakr! To musím vyzkoušet, až narazím na nějaké jahody. A musím pochválit nádherné stránky, kam já to zase klikla, další stránka s jídlem, na které se budu kochat a inspirovat. Mimo jiné, máte nádherné fotky!

  5. iGurman 7.August, 2010

    Tak toto musím vyskúšať. Ďakujem za inšpiráciu.

  6. iGurman 16.August, 2010

    Recept sa mi veľmi páčil, rád som ho odporučil tu. Pokiaľ by ste mali nejaké výhrady, kontaktujte ma. iGurman

  7. Tomas 6.September, 2010

    A je to tady!!!!! Jahody na pepři v dnešním Prostřeno!

  8. Daniela 30.March, 2012

    Dneska vyzkoušeno.
    paráda, díky za recept. Určitě budu dělat častěji.



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek