Snadný dezert, který u většiny lidí vyvolá zvědavý údiv. Je to takový vhodný recept, chce-li člověk zamachrovat a ukázat jaký je gurmán, takže ho možná bude brzo dělat nějaký frajer v Prostřeno.
Kombinace pepře a jahod zní divně, ale princip je jasný a funguje to skvěle, stejně jako třeba čokoláda a sůl nebo čokoláda a chilli. Jde prostě o to vzít něco chuťově výrazného a ještě to na jazyky vykopnout o něco výš pomocí zvýrazňovače chuti, což v tomto receptu není jen pepř, ale taky med a skořice rozehřátá na másle. Je to tedy teplý dezert, takže se hned logicky nabízí další tuning pomocí něčeho studeného a aby to v té puse už byl kompletní zážitek, tak se ještě přidají nasekané pistácie, ať to má i zajímavou strukturu.
Ingredience jsou tedy jasné:
- jahody, pokrájené na čtvrtiny
- lžíce medu
- pepř, čtyřbarevný nebo černý – pochopitelně v mlýnku
- máslo
- mletá skořice
- nasekané, nesolené, nepražené pistácie
- vanilková zmrzlina nebo třeba vychlazený žloutkový krém
Samotná příprava je záležitost na dvě minuty. Na pánvi (lepší je nějaká lehká, ať se pak jahody mimo oheň zbytečně dál nedělají) se rozpustí máslo a krátce se na něm opečou nasekané pistácie. Pak se to zapráší mletou skořicí, která se nechá rozvonět, přidá se velká lžíce medu a jakmile se med rozehřeje (bacha na následné ochutnávání, je to hodně horké), tak se nasypou pokrájené jahody, lehce se promíchají s omáčkou a přichází čas na pepř!
S tím pepřem je potřeba se nebát a pořádně tomu naložit Jestli při běžném dochucování jen tak nad hrncem třikrát otočíte mlýnkem, tady dejte minimálně deset a klidně i víc rotací. Je potřeba dělat rychle ať z jahod není marmeláda. Lehce promíchat, opatrně ochutnat, případně ještě dodat pepř, který se projeví až v dochuti, a pryč s pánví z ohně a okamžitě servírovat.
Každému už musí být jasné, že kombinace se zmrzlinou je dokonalá, ale zkusili jsme i žloutkový krém co nám zbyl z dělání větrníků a bylo to taky super.
Já sem viděla jak tohle dělal v prostřeni Yemi, když byly ty díly se známými osobnostmi. A všem to tam chutnalo… Já se vůbec takovýchto kombinací nebojím…třeba čokoláda s chilli je faktvynikající, takže až budu mít jahody, určo zkusím.:-)
Ježiši, to je napsaný děsně, omlouvám se za ty překlepy…:-)
LU-XUS!!! Dala jsem strašně hodně moc pepře a byl tam velmi nenápadný. Kdybych si takhle opepřila slané jídlo, tak bych to nebyla schopná sníst, ale tady se to nějak vstřebalo.
Ty bláho, tak to je masakr! To musím vyzkoušet, až narazím na nějaké jahody. A musím pochválit nádherné stránky, kam já to zase klikla, další stránka s jídlem, na které se budu kochat a inspirovat. Mimo jiné, máte nádherné fotky!
Tak toto musím vyskúšať. Ďakujem za inšpiráciu.
Recept sa mi veľmi páčil, rád som ho odporučil tu. Pokiaľ by ste mali nejaké výhrady, kontaktujte ma. iGurman
A je to tady!!!!! Jahody na pepři v dnešním Prostřeno!
Dneska vyzkoušeno.
paráda, díky za recept. Určitě budu dělat častěji.