• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Kterak si Sänger u Kastelána zavařil

Rubrika Report. Friday, 29. April, 2011 publikoval Michal Sänger Tags: Škola vaření, U Kastelána
Apr 29

V únoru se mi stala zvláštní věc a můj život foodblogera už nikdy nebude takový jako dřív. V potu tváře, se zády zkřivenýma bolestí a rukama sotva udržícími nůž, jsem si prošel cestou, která začíná u stolu a končí u sporáku. Ano, dámy a pánové, bulvár nelhal a já jsem skutečně vařil v restauraci U Kastelána! :-)

Thai u Kastelána

OK, dost patosu, přistoupím k věcnému popisu událostí. Všechno začalo mou poznámkou na jednom pokračování školy vaření, o které tady píšu skoro pořád. Dělali jsme krevety s dýňovým kari a kokosovým krémem a použili jsme kupovanou zelenou curry pastu, tak jako to udělá asi 99% těch, kteří občas něco jihoasijského zkusí uvařit. A tu se ozval držtička Sänger, namistrovanej z výletu do Thajska a otázal se “Není to škoda? Co si takhle udělat vlastní pastu?”. Michal Göth na to zareagoval návrhem, že bych se teda mohl předvést, když mu do toho kecám a ukázat co jsem se v tom Thajsku naučil, na což jsem já chlapácky odpověděl “no problem”.

Chvíli jsem myslel že je to jen fór, jenže nebyl a mně začalo docházet, co jsem si to na sebe ušil. Jedna věc je myslet si o sobě že umím něco uvařit, druhá věc je uvařit to někomu jinému a třetí věc je připustit aby si někdo zaplatil za to že ho to naučíte vařit! Čím víc jsem o tom přemýšlel, tím víc jsem z toho byl nervózní. Příprava začala schůzkou s Michale Göthem, kde jsem navrhl jednotlivé chody. Další sraz už byl u plotny, kde jsem jednotlivá jídla na zkoušku uvařil, něco jsme zrušili, něco přidali no a výsledkem bylo následující menu:

  • Kruang gaeng ped – červená curry pasta
  • Kruang gaeng keow wan – zelená curry pasta
  • Poh pia – smažené jarní rolky s okurkovým dipem
  • Som tam – pikantní salát
  • Tom yam goong – klasická pikantní polévka s krevetama
  • Phad thai – smažené nudle
  • Pla bo ran – smažená ryba s bylinkovou tapenádou
  • Gaeng kheo wan gai – zelené curry s kuřecím masem
  • Khao nieo mamuang – mango s lepivou rýží

Mou poslední naději že se z toho nějak vyvleču zabila zpráva, že je vyprodáno. 12 lidí na první termín! U mě nastoupily klasické fáze stresu: negace, agrese, smlouvání, deprese a na konec i to smíření. Smířen se vším jsem den předem nasedl s Michalem Göthem do auta a hurá na nákupy. O většinu exotických surovin se pochopitelně postarala tržnice na Olomoucké a pro zbytek jsme dojeli do Makra.

Zbožíznalství

Thai u Kastelána

Samotný kurz jsem začal teoretickým úvodem o základních principech thajské kuchyně a pak jsem přešel ke zbožíznalství, kde jsem představil několik základních surovin. To že je thajská kuchyně hlavně o pořádné krájecí přípravě se následně přesvědčili všichni a pro mě začalo to největší peklo – neustále sledovat aby každý něco dělal a zároveň dohlížet na to jak to dělá.

Thai u Kastelána

Další velký problém jsem měl s odhadem surovin, což se vlastně projevilo už při nákupu surovin. Kolik balení mungo výhonků na jarní rolky a pad thai pro 15 lidí? Kolik tofu? Tři svazky koriandru budou stačit? Nesnáším otázky na který nedokážu odpovědět! :-) “Kolik šalotky mám nakrájet? Bude tolik té mrkve stačit? Krájím to dobře? Ještě nějaké chilli papričky?” To jak mě po dvou hodinách lítání po kuchyni bolely nohy a záda nemá ani smysl ani zmiňovat.

Každopádně konec dobrý všechno dobré. Začínal jsem v 9 ráno a v 8 večer jsem se naprosto zničenej vlekl domů. 12 lidí jsem ukočíroval při tvorbě sedmichodového menu a zjistil jsem, že nejlepší lék na vyčerpanost je pochvala. Ovšem nevím, jestli mě nechváli jen proto, že jsem stál se sekáčkem v ruce a divně se kýval! :-)

Thai u Kastelána

Na druhé kolo za 14 dnů se sešlo lidí 8, což bylo i díky zkušenostem z prvního kurzu lépe zvladatelné. Ještě takových třeba 100 opakování a začnu si i věřit :-) Já si z toho všeho odnesl zase o něco větší respekt ke kuchařům, kteří dělají svou práci poctivě a kdyby mě náhodou Michal Göth chtěl zase vzít za slovo a do něčeho podobného uvrtat, tak řeknu že jsem jen účelově mlžil protože jsem měl obavu z odposlechu!

Komentářů: 4

  1. vEruska 29.April, 2011

    no hezkýýý, to kdybych věděla, tak se přijdu podívat :)

  2. kulida 29.April, 2011

    Wow! Dobra prace.

  3. Kuba 30.April, 2011

    Tak a teď sedm dní v kuse každej den po patnácti hodinách na nohou a můžeš mezi nás….:))

  4. Grympy 2.May, 2011

    Chlapi na rybách a korýších o Tobě a téhle škole vaření s obdivem vyprávěli. Škoda, že sem to nějak nezaregistroval, jinak bych tam byl taky



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek