V Brně je několik “lepších” restaurací a z nich dlouhodobě vyčnívají dvě – Rialto a U Kastelána. Já tedy zatím nebyl ani v jedné (muhaha), takže to že jsou top dedukuju z ohlasů těch co už byli. Moje sympatie si už teď získal podnik U Kastelána svou tradiční vánoční akcí, kdy na 23.12. a 24.12. dopoledne si je možno objednat vánoční menu, které si zájemce dá buď tam a nebo si ho odnese domů a doma řekne “tak mámo, nesu ten tejk evej!”.
S Kristýnou sme na vánoce jeli k rodičům, takže nabídka od Kastelána posloužila jako warm up party 23.12. večer. Co všechno předcházelo úspěšné předvánoční večeři? Nic složitého. Začátkem prosince jsem si na webu restaurace všiml nabídky, napsal jsem email, v odpovědi mi přišel XLS soubor s nabídkou, jen jsem vyplnil počet kusů resp. porcí, soubor jsem poslal zpět s infem kdy a v kolik bych se pro to stavil, to mi bylo potvrzeno a už jsme se mohli jen těšit.
Z objednávky je vidět, že jsme vybrali z kategorie “Klasické vánoce” a doplnili to na zkoušku něčím z “Vánoce de luxe”. Největší obavy jsme měli z ústřic. Kristýna proto, že je ještě nejedla a já se obával jak se mi je podaři přepravit, jelikož jsem si je pochopitelně raději nechal otevřit.
Co se samotného vyzvednutí objednávky týče, překvapilo mě, když mě slečna na recepci požádala ať chvíli počkám, že pan Göth se mi bude za chvíli věnovat. Říkal sem si, “WTF? Co mi asi bude chtít, hodnotit jsem-li hoden jeho kuchyně?!”. Přišlo mi to jako bych si šel do obchodu koupit CD Karla Gotta a prodavačka mi řekla, že mistr žádá o chvíli strpení =) Za necelých pět minut slutečně přišel, číšník donesl objednávku, šéfkuchař to zkontroloval, já odsouhlasil, popřáli sme si štastné a veselé a doufám, že ta pravačka, kterou mi potřásl teď bude líp míchat, solit i kořenit!
Cestovní balení polévek a bramborového salátu v zataveném igelitu bylo nevylitelné, čokoládový dezert byl v docela masivní skleněné nádobě, kterou asi využijeme jako malou vázu. Ostatní bylo ve standardních polystyrénových boxech. Kapr byl jen obalen v trojobalu, osmažil jsem ho až doma, takže se nemusela konat žádná tepelná resuscitace v mikrovlnce.
Jídlu nešlo nic vytknout, dalo se jen chválit. Docela se nabízí konfrontace s tím jak člověk zná kapra s bramborovým salátem z domu. Řekl bych, že to byla shoda tak na 90%. Hlavní rozdíl byl v polévce (jasně, když nepočítám ty ústřice a dezert), tam jsem z domova zvyklej, že je i rybí maso (naštěstí ne vnitřnosti!). Verze od Kastelána byl silný vývar s mrkví, hráškem a krutony. Kapr se salátem byl strictly oldschool, což je asi dobře, protože Vánoce se berou jako tradice a tam není moc místo pro experimenty. Abych nezapomněl, tak ústřice se i u Kiki setkaly s kladným ohlasem, jen by příště chtěla nějaké baby ústřice, se standardní velikostí už trochu zápasila.
Závěr patřil čokoládové pěně Valrhona s černým pepřem, což byla nádherně lehká pěna a ten pepř byl jen lehce cítit v dochuti. Dohledal jsem, že Valrhona je firma založená v roce 1922 ve Francii nedaleko Lyonu. Provozují i kuchařskou školu specializující se na jídla s čokoládou a celkově tlačí na kvalitu.
Štědrovečerní menu z restaurace U Kastelána byl jednoznačně úspěch, v novém Mauerově výběru se podnik znovu umístil v top 10, takže o kvalitě zjevně nemůže být pochyb a těším se až tam s Kristýnou zajdeme na inspekci!
[...] jsme u Kastelána ještě nikdy standardně na jídle nebyli. První zkušenost máme s vánočním take away a teď druhé setkání proběhlo tak, že jsme si zaplatili, abychom si tam mohli jídlo sami [...]
[...] si do 20.12. objedná vánoční take away od Kastelána. Pro mě s Kristýnou to bylo před rokem první setkání s tímto podnikem a letos si kapříka dáme zase. Taky je to super šance ochutnat ústřice, což je delikatesa, [...]