Březen začíná docela pěkně! V Brně je konečně restaurace, která mi chyběla od doby, kdy jsem v Praze zašel do Osteria Da Clara. Je nekuřácká, pěkně v centru, jídelní listek na jedné A4 se často mění a hlavně snad každý chod může být s rukolou, naším úplně nejvíc nejoblíbenějším salátem!
Dočetl jsem se o ní na El Souk blogu a hned po práci jsme tam zajeli. Interiér Avia café je příjemně minimalistický a nebýt dvou sloupů, dispozičně by se celý prostor hodil pro menší tělocvičnu. Ve skutečnosti, jde ale o součást budovy z roku 1929, patřící Československé církvi husitské a původně to byl společenský sál. Nezakouřené prostředí a velmi vysoký strop – nic nebránilo tomu, zhluboka se nadechnout a začíst se do nabídky.
Na stole je permanentně nabídka kavárny, tedy káva, džusy, víno a alkohol. Kávu nepijeme, ale potěšila nás nabídka rozlévaných vín a taky pestrá nabídka džusů, včetně tomatového! Z jídla jsou v nabídce asi tři úpravy kuskusu a nejsem si teď už úplně jist jestli i nějaké bagety nebo toasty. My jsme si ale vyžádali jídelní lístek, který byl sympatický tím, že v nabídce bylo jen to u čeho byla propiskou napsaná cena a na konci byla ještě dvě jídla dopsána. Na té provizornosti je sympatické (aspoň si to teda říkáme), že kuchař uvaří jen to na co jsou zrovna dobré suroviny.
K pití jsme si dali půllitrovou karafu vlašského ryzlinku ze Znovína (80 CZK), ke kterému jsme dostali i dvě skleničky s perlivou vodou. Jako předkrm jsme si dali carpaccio (50 CZK) a paprikový koláč (40 CZK). Carpaccio bylo dochuceno olivovým olejem a parmezánem, dozdobeno rukolou. Uvítal bych kousek limetky, ale jinak nebylo co vytknout. Paprikový koláč z grilovaných paprik člověk jen tak nepotká. Chuťově to bylo trochu do pizzy a opět za jedna.
Kristýna si vychytrale nechala místo na dezert, takže hrášková polévka byla pro mě, já totiž vím, že polévka je grunt. Hodně mě překvapila, nešlo o klasickou verzi s rozmixovaným hráškem, ale naopak byla čirá s celým hráškem, kousky cukety a řapíkatého celeru.
Bez čekání jsme obrželi hlavní chod. Dáma si zvolila ze dvou nabízených těstovin slibně znějící ravioly s bramborovo mátovou náplní (90 CZK) a já si dal kuřecí závitek plněný ricottou s cherry rajčátky a ,pro velký úspěch, rukolovým salátkem (120 CZK). Ravioly překvapily svou velikostí, šlo o čtyři obří kousky se spoustou hutné a skvěle chutnající náplně. Kuřecí závitek neměl chybu a spolu s lehkým závitkem šlo o lehké hlavní jídlo.
Jablečný koláč (40 CZK), který si Kika objednala jako dezert, byl na jídelním lístku dopsán rukou, takže aktuální nabídka, která se nemusí opakovat. Těsto bylo vláčné a nedrobivé, spolu se spoustou jablek znamenalo opět naprostou spokojenost.
Celkově nás Avia café příjemně překvapila. Žádné problémy s obsluhou jsme neměli, atmosféra je uvolněná, kuchyně vynikající, ceny mírné a prostředí nekuřácké. Co nejdříve se vrátíme a budeme se těšit jestli, až bude hezky, bude fungovat i zahrádka.