• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Degustace whisky

Rubrika Report, Z domova. Thursday, 12. March, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: Brno, degustace, whisky
Mar 12

V Brně je Dům pánů z Lipé a v jeho prvním patře je fantastický obchod s whisky. Jeho majitel každý poslední pátek v měsíci pořádá ochutnávky čtyř whisky a na tu únorovou jsme se vypravili. Ani ne tak proto, že byla u příležitosti svátku sv. Valentýna, ale proto, že jsem si konečně včas vzpomenul.

Whisky shop

Obchod se stylově jmenuje The Whisky Shop a vedle skotských, irských, ale taky třeba japonských whisky, nabízí to, co se dá najít hodně zřídka – nadšeného a fundovaného majitele a prodavače v jedné osobě. Už když jsem tam předloni kupoval dárek k vánocům, mě uchvátil jeho přístup a přehled. Za asi 40 korun je možno ochutnat po malým panáku z docela širokého spektra a udělat si představu o tom jaký typ whisky koupit. K tomu se člověk dozví informace o původu, čím se výrobce odlišuje a nebo nějaké kuriozity.

Whisky degustation

Navíc jsou tu už nějakou dobu degustace každý poslední pátek v měsíci od 18:00 v kavárně Přátelé italské opery, která s obchodem skoro sousedí. Není potřeba se nijak registrovat, spíš je potřeba přijít trochu předem a zajistit si tak dobré místo. Lidí je prý čím dál víc, tak možná i na ty rezervace dojde.

Poslední únorový pátek byly na programu následující skotské whisky:

  1. Belvenie 12yo
  2. Mortlach 1990
  3. Edradour 10yo
  4. Pride of Islay

Whisky degustation

Přišli jsme asi deset minut před začátkem a už bylo docela plno, naštěstí poslední stoleček pro dva ještě volný. Vyfasovali jsme plastový kelímek s vodou, kterou během akce průběžně doplňovali a obsluze jsme řekli jestli chceme degustovat malé (210 CZK) a nebo velké panáky (420 CZK).

Průběh je v podstatě standardní, během úvodní prezentace vzorku obsluha roznese skleničky objednaných velikostí a člověk může začít hledat vůně, které by tam měly být. Whisky se pije při pokojové teplotě a někdo si ji následně ještě lehce ředil vodou, což usnadňuje ochutnávání, protože to zkrátka nespálí jazyk.

Whisky degustation

První nabízená Belvenie byla hodně jemná a dokonce i Kristýna svůj vzorek bez problémů vypila. U dalších už tak úspěšná nebyla, ale podle mě to jen hrála, aby mě opila! Ono celkově o našem vztahu k whisky je potřeba říct, že do toho budeme muset ještě asi dorůst, protože ty vůně a chutě jsou pro nás úplně z jiného světa a ne vždy se dalo říct, že bychom např. z chutě ohořelého konopného lana byli nadšeni. Je to asi jako když jsem si jako malej cucnul piva a nechápal jak to může někdo pít.

Docela sympatický mi přišel druhý vzorek a sice Mortlach, který má tak složitý proces výroby, že jsem ho i přes přiložené destilační schéma naprosto nepochopil. Asi největší problém s chutí mi dělala “kouřová složka”, protože jsem nekuřák (zrovna po včerejším incidentu na zastávce by se dalo říct agresivní nekuřák) a kouř mi vyloženě vadí. Tím pádem největší problémy jsem měl u posledního vzorku, zakouřené tečky Pride of Islay. Z ochutnávaných jediná míchaná, konkrétně míchaná z single malt whisky vyráběných na ostrově Islay, mající za účel nabídnout typickou chuť místní produkce.

Mortlach distillery schema

Po asi hodinové degustaci se zájemci mohli přesunout zpět do obchodu, kde byla možnost ochutnat další vzorky. Zaslechl jsem, že se chystá poznávací zájezd do Skotska, což pro fanoušky whisky může být vynikající příležitost. To že my jsme si moc nepochutnali rozhodně neznamená, že by se nám akce nelíbila. Naopak to bylo výborné a je skvělé, že se to pořádá. Ten koho whisky zajímá nebo chce konečně ochutnat kvalitni whisky, má další možnost 27.3., kdy bude na programu Irská whisky u příležitosti svátku sv. Patrika.

Whisky shop

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek