V našem oblíbeném podniku byla víkendová akce. Na krátkou hostovačku dojel Rachad a s ním přijelo i speciální menu na téma mořské ryby a živočichové. Zájem byl veliký a už v sobotu odpoledne se prý muselo pro další suroviny. My měli štestí, ochutnali jsme všechno co se zrovna v sobotu večer nabízelo a jako bonus se i seznámili s Rachadem.
Na stole jsme zaregistrovali nový jídelní lístek s lákavou nabídkou těstovin, které rádi vyzkoušíme někdy příště, nás ale zajímalo menu speciální. Trochu nám vadilo, že jsme ho nedostali na papíře, pouze nám ho slečna odvykládala při prvotním dotazu na naše přání. Nevýhoda je v tom, že si člověk hůř vybírá a taky jsme nevěděli kolik co stojí. Jen u ryby v solné krustě jsme byli varováni, že je trošku dražší (300 CZK). Naštěstí v nabídce byly jen dva předkrmy a tři hlavní jídla, takže udržet výběr v pošramocené krátkodobé paměti nebylo tak těžké a ceny v tomto podniku jsou sympatické, tak jsme věřili, že ani u speciálního menu tomu nebude jinak.
K pití jsme si dali moc dobrý vlašský ryzlink (160 CZK za litr), ke kterému dávají i vodu, což je super přístup. U ostatních položek si ne vždy jsem jistý cenou, protože na účtence je pouze “ostatní základní” a cena.
Slávky na víně
Moje hodně oblíbené jídlo, kvůli kterému pravidelně posílam kudos Makru. Nechápu proč se něco tak jednoduchého, levného a vynikajícího zatím v čechách více nerozšířilo. Slávky byly “jen” na víně, dochucené česnekem a petrželí. Šťáva na konci vylepšena máslem (jak nám prozradil kuchař), nešlo ji bohužel přiloženým olivovým chlebem dostatečně nacucat, víc by se hodila bageta. Cena byla asi 80 CZK a dvojitá porce by mě spolehlivě zasytila.
Tuňákový tatarák
Další snadné jídlo, pokud má člověk suroviny. Kulička jemně nakrájeného syrového tuňáka s cibulí, citrón a chilli pasta na dochucení. Moc dobré a cena rovných 100 CZK!
Salát z chobotnice s brambory
V Makru ji okukuju, zatím jsem ji nekoupil, protože jsem ji kdysi jedl a a bylo to strašně tuhé. Tak jsem byl zvědav jaká ta chobotnice bude, když ji dělá někdo, kdo to umí. Byla nádherně mekká a maso mi docela připomínalo kuřecí. Velmi příjemné překvapení. Příliš mi nechutnaly studené octové brambory, ale v létě to může být fajn příloha. Cena 80 a nebo 180 CZK, tady vůbec nevím a z účtenky nevypátrám.
Grilované kalamáry
Úžasné, lehce pikantní a hlavně díky grilu provoněné létem! Spolu se slávkama jasný vítěz večera. Kalamáry byly tak akorát tuhé, na sražení pálivosti česneková majonéza a rajčata. Nepopsatelná byla ta vůně grilu, ochutnat to někdy koncem ledna, tak máme slušnou depresi, že je léto tak daleko! Nevím jestli cena byla 80 nebo 180, ale stálo to i za tu vyšší.
Mořský vlk v solné krustě
Toho jsem si doobjednal tak trochu z hecu, protože všechno jídlo bylo skvělé a přišlo mi škoda neochutnat komplet nabídku. Krusta z hrubé soli je efektní i efektivní, ryba byla krásně šťavnatá a uvnitř ještě vytuněna citrónem, tymiánem a rozmarýnem. Jako příloha rukolový salát s mega hoblinama parmezánu. Cenu vím přesně, 300 CZK
Sbriciolona – drobivý koláč z Ferrany
Zatímco já si jako dezert dám celou rybu, Kristýnka je skromné děvče, které stačí kousek koláče (40 CZK). Ten ji navíc dal docela zabrat, protože byl fakt dost tvrdej a žádná drobivost se nekonala. S kysanou smetanou a medem byl ale vynikající.
Nakonec jsme si nechali zavolat kuchaře, kterého tímto zdravíme a ještě jednou děkujeme za bezvadné jídlo a doufáme, že podobných akcí bude víc!