Sezóna chřestu a medvědího česneku je tady a pár brněnských restaurací to ví! Jako první jsme zašli ochutnat co z těchto surovin umí vykouzlit Michal Göth v restauraci U Kastelána. Menu nabízí celý týden až do 15.5., takže ten kdo z fotek dostane chuť, má ještě šanci.
Na večeři jsme si zašli v sobotu před šestou, po prohlídce Vily Tugendhat, kde jsme se nasytili duševně a bylo potřeba dopřát potěchu i tělu. K šestichodovému menu za 1000 CZK jsme dostali nabídku, doplnit každý chod vhodným vínem, což my máme moc rádi, ale ještě raději bychom měli kdyby byla předem jasná i cena, jako tomu bylo třeba v Londýně v Fifteen. Ve výsledku jsme totiž za víno dali víc jak za jídlo a to je jediný negativní bod na jinak bezchybném večeru.
Amuse bouche
První chod, malinká startovací porce, byla filovaná kachní prsa s chilli vinagretem, salát z chřestu a manga a jako tekutá chuťová podpora byl zvolen italský sekt Prosecco Rustico od Nino Franco (120 CZK). Víno bylo suché a krásně svěží, stejně jako salát z manga a chřestu a spolu s kachním prsem trefa do černého hned na první pokus.
Studený předkrm
Marinovaný losos s bílým chřestem a šťovíková zmrzlina. K pití francouzské Caprice de Colombelle, 2007 (60 CZK). Losos byl marinován v mořské soli a ginu a podáván byl nařezán na docela silné plátky, takže chuť masa hodně vynikla. Šťovíková zmrzlina byla jednoduše řečeno zvláštní, smetanová zmrzlina s lehkou travnatou příchutí. Zmíněné víno je ultimativní vítěz co se poměru cena a výkon týče. Pili jsme ho už na škole vaření a příště si dáme celou láhev. Je neuvěřitelně sveží a tuto značku by si měl zapamatovat každý, kdo by se v tomto podniku obával dát si víno.
Polévka
K polévce víno nebylo, což jsme byli rádi, byl aspoň čas vydechnout. Krém z medvědího česneku s ricottou a červeným pepřem bylo naše první setkání s medvědím česnekem, který bych chuťove popsal jako jemný mix česneku a pažitky. Polévka byla vynikající, červený pepř krásně aromatický, přesně ten typ chuťového zážitku pro který bych se tam vrátil.
Teplý předkrm
Docela netradiční kombinace ryby a rýže, kde se navíc uplatnily obě hlavní suroviny. Na pánvi pečený filet z candáta, rizoto z medvědího česneku a pěna z bílého chřestu. Hezká ukázka všem těm mluvčím z lidu zesměšňujícím malé porce v předražených restauracích. V první řadě šest chodů za 1000 korun mi nepřijde předražené a v druhé řadě, být porce větší, tak to prostě nejde sníst nebo si aspoň poslední chody dostatečně užít. To platilo zrovna u rizota, které je hodně vydatné. Chuťově bylo jídlo zajímavé, česnekem provoněné rizoto, chřestová pěna a jemné rybí maso. Na pití jsme měli moravské cuvée přímo pro chřest, Asparagus cuvée, 2007, Nové Vinařství (50 CZK), což je směs veltlínského zeleného a sauvignonu.
Hlavní chod
Vyžádali jsme si menší pauzu protože nás čekal hlavní chod a tím byl grilovaný hovězí rump steak, zelený chřest s bearnskou omáčkou a vařené nové brambory. Víno jsme si ale nalít nechali, bylo to červené burgundské premier cru “Les Ruelles”, 2006, Château de Chamirey, Mercurey (280 CZK). To nám poněkud neplánovaně zvedlo účet, zejména když jsme si nechali dolít Steak byl připraven medium rare, což je u tohoto masa prý téměř nutné. Bearnská omáčka a chřest je léty prověřená kombinace a chutnala skvěle.
Dezert
Nejprve pití. Začali jsme bublinkama a bublinkama jsem také končili. K dezertu to byla sklenička růžového šampaňského Gosset grand rose (260 CZK). Chřestová panna cotta s jahodovou zavařeninou a champagne granité je samopopisné jídlo. Chuť chřestu byla v jemném dezertu jasně cítit a konzistence byla taková jakou jsme měli v Londýně, takže asi opět bez chybičky.
V dobrém rozmaru, ještě neseznámeni s cenou vína , jsme si dali i digestiv. Kiki švýcarskou hruškovici Fassbind Williams (200 CZK) a já taky hruškové pití, sladkou vodičku Godet pearadise (180 CZK). Na závěr nás přišel pozdravit pan šéfkuchař, zeptal se, jak nám chutnalo a na naše přání nám donesl ukázat, jak vlastně ten medvědí česnek vypadá. My se naopak vyptávali na další školu vaření a snad prý koncem května nebo začátkem června by se to mohlo podařit. Už se těšíme!