• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Recepty na tažíny

Rubrika Recepty. Friday, 10. July, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: Rachad, recept, Škola vaření
Jul 10

Rachad konečně poslal recepty na tažíny, které nám předvedl v půlce června. Návody na tyhle exotikou vonící dobroty si rozhodně nemůžu nechat pro sebe. Je potřeba nezapomenout, že tažín je ideální jídlo pro líné kuchaře s bohatou fantazií, takže je hodně prostoru pro improvizaci.

Hovězí na kávě s datlemi

Beef tajine

Ingredience pro 4 porce:

  • 600 g zadního hovězího masa nakrájeného na kostky
  • 300 g cibule nahrubo nakrájené
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 4 stroužky pokrájeného česneku
  • 150 g červené čočky
  • 500 g mrkve na hrubší kolečka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150 g datlí
  • mletá kurkuma
  • mletý římský kmín
  • 6 – 7 semínek kardamomu
  • 1 ks celé skořice
  • koření bharát
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 1 hrnek silné kávy
  • 1 feferonka
  • 2 – 3 sušené citrony nebo limety

Na olivovém oleji zpěníme cibuli a mrkev. Do masa vmícháme malou lžičku kurkumy, malou lžičku římského kmínu, půl polevkové lžíce koření bharát, polévkovou lžíci soli, pepř dle chuti a přidáme do pánve k cibuli a mrkvi.

Necháme krátce podusit a přidáme červenou čočku, semínek zbavenou a na tenké proužky nakrájenou feferonku, přidáme celý obsah plechovky s loupanými rajčaty, česnek, kardamon, skořici, sušené citrony a trochu vody. Dobře přiklopíme a necháme asi dvě hodiny dusit na mírném plameni. Připravíme si silnou kávu a vypeckujeme datle. Zkusíme maso, jestli už je měkké a veškerá voda se vyvařila. Přilijeme kávu a přidáme datle. Promícháme a po ochutnání případně přidáme cukr, sůl a pepř.

Podáváme s rýží nebo s chlebem.

Tuniský tažín

Tunisian tajine

Ingredience pro 4 porce:

  • 1 kuře uvařené v osolené vodě
  • 150 g nastrouhaného sýra
  • 12 vajec
  • mletá kurkuma
  • harissa
  • olivový olej
  • hrst sekané petrželové natě
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • koření Ras al Hanút
  • 2 stroužky česneku

Z kuřete obereme maso a nakrájíme ho na kousky. Spolu s vejci rozšleháme sýr a petrželovou nať. Připravíme si nádobu vhodnou na pečení tuniského tažínu (menší plech, pekáček nebo formu “srnčí hřbet”).

Na pánvi si rozpálíme olivový olej a kuřecí maso na něm opečeme zprudka ze všech stran. Přidáme lžičku kurkumy, lžičku Ras al Hanút, lžičku harissy, rozdrcený česnek a necháme ještě krátce opéct. Zalijeme na pánvi rozšlehanými vejci a za stálého míchání vlijeme do formy či pekáčku. Zapékáme při 200 stupních dozlatova a nafouknuta :-)

Podáváme nakrájené na kusy jako součást oběda spolu s dalšími chody.

Tažín s plody moře

Seafood tajine

Ingredience pro 6 porcí:

  • 1 chobotnice (cca 0,5 kg)
  • 500 g sépií nebo kalamárů
  • 500 g slávek
  • 12 ks syrových krevet s hlavou
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • mletý římský kmín
  • 1 citrón
  • tymián
  • 2 větší brambory
  • mletá kurkuma
  • 1 feferonka

Slávky, chobotnici a kalamáry očistíme a opláchneme. Feferonku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky, česnek na tenké plátky, oloupané brambory na kostky, chobotnici a kalamáry nakrájíme na kousky. Krevety ponecháme celé, jen je nařízneme na hřbetě od druhého článku schránky, po čtvrtý a vyjmeme střívko.

Vše smícháme dohromady a spolu s kořením (lžíce mletého římského kmínu, snítka tymiánu, lžička kurkumy) a obsahem plechovky loupaných rajčat vložíme do tažínu či remosky. Pečeme dokud není chobotnice zcela měkká. Obsah zahustí rozvařené brambory. V jihoevropské variantě tohoto pokrmu se přidává pro chuť sklenka bílého vína.

Podáváme s pečivem.

Jehněčí tažín

Lamb tajine

Ingredience pro 4 porce:

  • Jehněčí kýta
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 150 g vařené cizrny nebo 1 plechovka konzervované
  • harissa
  • hrst červené čočky
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce koření Ras al Hanút
  • 1 cuketa
  • 2 brambory
  • 3 bílé papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Jehněčí maso nakrájíme na kostky a ostatní ingredience na kolečka. Vše kromě cukety smícháme, přidáme lžíci Ras al Hanút, osolíme, opepříme a vložíme do tažínu. Na mírném plameni nebo v troubě při 180 stupních necháme zakryté dusit 3 až 4 hodiny. Nakrájenou cuketu přidáme až na závěr a ještě krátce podusíme.

Podáváme s pečivem

Související: Tažín aneb arabský eintopf

PS: nejlepší zdroj koření a exotických surovin, jako třeba sušené limetky, je Farah.

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek