• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Cancale – vesnička má ústřicová

Rubrika Recenze, Ze světa. Wednesday, 13. January, 2010 publikoval Michal Sänger Tags: bretaň, francie, ústřice
Jan 13

To co pro naše víno znamenají Valtice, to pro ústřice z Bretaně znamená přístavní městečko Cancale.

Cancale

Na první pohled by se zdálo, že městečko s 5000 obyvateli za návštěvu nestojí. Hlavní turistický proud směřuje na Mont Saint Michel, na který jde z mola v Cancale přes záliv Baie du Mont Saint Michel dohlédnout. Turisté, kteří jedou do Cancale vědí proč, jedou za ústřicema, kterých se zde ročně vyprodukuje přes 25 000 tun.

Zbytky ústřic z Cancale byly nalezeny v tábořištích Julia Caesara, Ludvík XIV si je nechával vozit do Versailles a Napoleón si je prý nechal vozit, když se jel ztrapnit na Moskvu. No a rád bych poznamenal, že v roce 2009 je při svých toulkách ochutnal i Michal Sänger (Kristýna odmítla!) :-)

V Cancale je nejlepší být na přístavní hrázi za odlivu, který je tady několik kilometrů. Jednak jsou vidět rošty, kde se ústřice pěstují a taky jsou v provozu stánky, kde si lze čerstvou úrodu koupit. Ústřice se dělí podle druhu a pak podle velikosti, čím větší číslo, tím menší ústřice a tím i menší cena. Prodávají se asi od velikosti 5 a viděl jsem i velikost 00, což bych popsal jako ústřice obouručák. A úplně nejlepší jsou ty ceny. Ve stánku, který je tak asi 50 metrů od místa produkce stojí tucet ústřic (velikost 3 nebo 2), které třeba ještě před hodinou byly v moři 4 až 5 EUR! Ano a i tady tucet znamená 12. Jen poznamenám, že v čechách se cena za kus pohybuje okolo 50 CZK.

Au Pied de Cheval, Cancale

My na odliv štěstí neměli, ale to není žádný problém, protože podél celé přístavní hráze je spousta restaurací a bister primárně zaměřených na ústřice a seafood. Zašli jsme do takového obyčejného bistra, žádné obrusy a podobně, chtělo by se říct “přístavní bufet velikosti garáže s předzahrádkou”. Podnik se jmenuje Au pied de cheval a na webu mají dokonce i menu.

Dali jsme si rybí polévku (6,80 EUR) a tucet jejich extra ústřic (velikost 3 za 11 EUR). Sklenička vína nás stála 3,60 EUR.

Fish soup

Polévka nás trochu zklamala, byl to slušný kotel, ale bohužel žádné kusy ryb nebo třeba slávky. Místo toho jsme si mohli sami vytunit strouhaým sýrem a krutonama. Za ty peníze by nám asi větší radost udělaly nějaké krevety nebo slávky.

Oysters from Cancale

Moje první plato ústřic jsem zvládnul docela dobře. Velikost 3 byla menší než jsem cekal a občas jsem se trochu trápil s odstraňováním nečistot, protože obsluha se s otvíráním vůbec nepárala, ale když se kácí les, tak lítají třísky.

Po Cancale se mi stýská. Chtěl bych si za pakatel koupit u stánku třeba dva různé tucty ústřic, sednout si na pláž, postupně je tam sníst, lastury házet do moře a cítit se děsně francouzsky. Nůž na ústřice už mám! :-)

Komentářů: 2

  1. kulida 26.May, 2010

    A ty gumove rukavice s dratem, ktery chrani dlan proti propichnuti tim nozem, ty mas taky? :)

  2. Michal Sänger 26.May, 2010

    kulida – nikoliv, já to jedu hardcore :-)



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek