• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Škola vaření Pum, Phi-Phi

Rubrika Report, Ze světa. Friday, 16. April, 2010 publikoval Michal Sänger Tags: asie, Škola vaření, thajsko
Apr 16

Pum je mladá thajka, která ve své škole vaření ukazuje, že thajská kuchyně je o radosti z jídla, pohodě, jednoduchosti a jídla vůbec nemusí být nesnesitelně pálivá.

Maya beach

Ostrov Phi Phi je taková esence turismu v Thajsku. Překrásné pláže, úžasný potápění, ale taky spousta magorů ze západu, kteří nemají v plánu nic jinýho než se každej den zkalit a případně se nechat potetovat (na brutálně spálenou kůži pochopitelně). Vyzkoušeli jsme pláže, potápění i spálenou kůži a jelikož je život otázkou priorit, tak místo dermatologického průšvihu na celý život jsme si zašli na kurz vaření k Pum, která na Phi Phi kromě školy vaření taky provozuje jednu z mála použitelných restaurací.

Pums cooking school Phi Phi

Kurz je potřeba rezervovat den předem, aby mohli nakoupit potřebné suroviny. Kurzů je každý den několik, liší se počtem vařených jídel, takže kdo chce může uvařit jen jedno jídlo a za hodinku se zase grilovat u vody. My si za 1700 THB na osobu vybrali zhruba čtyřhodinový kurz, kde si každý účastník vybere z kuchařky, kterou Pum napsala, tři jídla, ty pak uvaří a co si kdo uvaří, to si taky sní :-)

Pum's cooking school Phi Phi

Spolu s náma vařil ještě fajn pár z JAR (Krejčíře neznali a rovnou nás varovali ať tam nejezdíme, že sami řeší kam emigrovat), takže celkem jsme si prošli a ochutnali 12 receptů. Každý dostal stručnou kuchařku “Good to cook with Pum” a my si ještě za 490 THB koupili “Pum’s lazy Thai cuisine“, ze které jsme si recepty vybírali při rezervaci, takže jsme si během kurzu nemuseli nic zapisovat.

Styl vaření, kterým Pum vyučuje by určitě potěšil Jana Amose Komenského, je to praktická aplikace školy hrou. Při dělání curry pasty v hmoždíři jsme si zpívali na udržení správného rytmu písničku, když jsme měli suroviny ve woku přimáčknou ke dnu, tak tomu říkala ať je namasírujeme a vždycky, když jsme něco dovařili, tak jsme si zatleskali a zaradovali se :-) Co se názvu kuchařky týče, tak bych řekl, že ten styl, který prosazuje není správné překládat jako lenost, ale spíš jako uvolněnost a pohodu. Svým přístupem i recepty nás úspěšně nakazila dobrou náladou a podle její kuchařky je prostě radost vařit.

Thai ingredients

Samotný kurz začal krátkou exkurzí do základních ingrediencí, my už jsme byli trochu nachytření z Bangkoku, takže jsme celkem úspěšně označovali i odpovídali na testovací otázky (která chilli paprička je pálivější? Velká nebo malá? Červená nebo zelená?).

Pums cooking school Phi Phi

Vaření jsme začali přípravou zelené curry pasty, což je i začátek pracovního dne většiny thajských kuchařů i kuchařek. Je to trochu posilovna na ruce, ale s pěknou thajskou písničkou na rtech to jde hned líp :-)

Green curry paste

U plotny jsme se střídali po dvou, zhruba v půlce jsme si dali pauzu a uvařená jídla jsme snědli. Povedlo se pochopitelně všechno. Hodně udělají dochucovací omáčky, které třeba z rýžových nudlí se zeleninou nebo kuřete na česneku a pepři dotvoří jedinečné jídlo.

Pums cooking school Phi Phi

Ovšem jídlo na které se slzou v oku budeme vzpomínat je naprosto jednoduchý dezert a přitom jsme bez šance si ho zopakovat, protože stojí a padá na základní surovině – úžasně sladkém a měkkém mangu, které tady asi těžko seženeme. Jídlo se jmenuje se “Lepivá rýže s mangem a kokosovým mlékem” a ten název je zároveň i recept :-)

Mango and sticky rice

I druhá škola vaření, kterou jsme v Thajsku absolvovali se povedla a bylo super najít na Phi Phi místo, které není zničeno turistickým průmyslem.

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek