S příchodem jihoasijského klimatu do Brna přišlo i bistro zaměřené na jihoasijskou kuchyni. Je ve Vaňkovce na zakletém místě, kde to už zabalilo docela dost obchodů, tak jsme hned zašli ochutnat, dokud ještě kletba neudeřila
Stejně jako sousední Nordsee je i Bok (přesněji asi Bok & cocos) pobočka německého řetězce, kde první provozovnu otevřeli v roce 1993 v Hamburgu. Jejich koncept je nabízet thajskou, vietnamskou a čínskou kuchyni doplněnou o sushi. Vše má být čerstvé a připravované tak aby na to zákazník viděl. Mně se hlavně líbilo vidět po zavíračce jak tam všichni sedí a dávají si večeři po dlouhé šichtě. Myslím že tohle personál v žádném jiném okolním obchodě nedělá a asi dobře ví proč.
Sushi jsme při první návštěvě nezkoušeli. V celkové nabídce zabírá asi třetinu a nevím jestli jsou to zaváděcí ceny, ale docela jsem zíral třeba na tuňákové i lososové maki za 70 CZK nebo na největší sety max za 200 CZK.
My jsme šli spíš po thai lince, protože na thai my jsme velký machři Takže nástupní stanice bylo šest vegetariánských mini závitků za 29 CZK, které se fakt povedly. Žádné tukem nacucané mátohy co ve vitríně čekají na sebevraha bez jazyku. Krásně křupavé a doplněné chilli omáčkou na dochucení.
Další thai jídlo byla polévka – tom kha gai – za 45 CZK a s varovnou poznámkou “pálivé”. Pálivé to bylo tak jak to člověk od thajské polévky asi očekává, takže docela dost, ale rozhodně žádné nesnesitelné peklo. Nelíbila se mi přítomnost žampionů, to mi fakt nepřijde jako asijská houba a ani jsem ji v thajsku nikde nedostal, protože tam frčí hlíva nebo shiitake. Celkově ale rozhodně spokojenost a chuťový thajský flashback spolehlivě nastal.
Smažené nudle s čerstvou zeleninou a vejcem za 49 CZK o žádný gastronomický vrchol asi neusilují, ale i toto nejlevnější hlavní jídlo co mají v nabídce bylo mnohem lepší než umaštěné pokusy okolní konkurence.
Nakonec jsme vyzkoušeli i něco z čínské kuchyně. Vepřové kumpo za 99 korun bylo v menu popsáno jako smažené vepřové maso s čerstvou zeleninou a česnekem. Česnek jsem tam teda necítil vůbec, výborné a čerstvé zeleniny bylo spousta, ale popis se vůbec nezmiňuje o kešu oříšcích a hlavně neříká, že to vepřové jsou slabé plátky obalené ve zvláštním a docela tuhém těstíčku, které ve výsledku chutná fakt dobře. K té sladko-kyselé a docela mastné (čti – chuťově pestré) směsi je servírována výborná jasmínová rýže.
První návštěva se vydařila a malé bistro Bok na nás udělalo kladný dojem. Vedle dobrého jídla a povedeného designu se nám líbily i takové drobnosti jako balení jídla s sebou do stylových vysokých papírových krabiček nebo ceny pití (0,5 litru vody za 19 CZK, Plzeň za 29 CZK a nebo třeba Singha za 39 CZK). Příště asi zkusíme sushi a nebo možná nějakou čínskou kachničku (okolo 139 CZK). Je rozhodně dobře, že tu je konečně schopné asijské bistro a snad se Černého Petra podaří hodit na druhou stranu, kde by se hodilo aby zkrachovaly snad všechny stávající provozovny
Zrovna pred chvilkou jsem prazskou pobocku tohohle bistra doporucovala kolegovi Zatim jsem tam mela sice jen nudle s kurecim masem a tu polevku, ale oboje mi moc chutnalo – narozdil od “klasicke ceske ciny” (M11 – Kure tajemne chuti apod)
@Lucie: můžu se zeptat kde ji najdeme v Praze?
Marcel – http://www.bokrestaurant.cz/sit.html
Ha,čtu a říkám si, že tyhle čínské věci mi nechutnají … kromě jedné “číny v Arkádách” a ted vidím, že je to bok ) Tak super.
Na Arkádách jsou, závitky mají skvělé, jednou jsem měla nějaké věpřové s kokosovým mlékem, nic moc, sushi ze začátku bylo skvělé, teď mi přišlo, že šidí rýži a místo sushi rýže dávají rozvařenou dlouhozrnnou…
Ahoj, tak od 16.7.2010 jsou i v Brně a jsem nadšená. Nedávno jsme byli na suši ve Vídni a musím uznat, že v Brně je mnohem lepší. Začala jsem v pátek polévkou, ostrou kokosovou s tofu. Ta chuť je báječná, kerblíkem lehce dobarvená, snesitelně pálivá. V pondělí jsem zkusila lehčí kuřecí polévku, byla velmi dobrá ale nenadchla, k tomu nudle se zeleninou, kterých bylo moc a chuťově příliš nezaujali, no alespoň nebyly tak mastné jako jinde. Dnes jsem opět zvolila ostrou variantu kokosové polévky, tentokrát s kuřecím masem a nemýlila jsem se opět byla výborná, možná žampiony do thajské polévky nepatří, ale i tak to bylo výborné. Nakonec jsem zkusila i maki a ještě teď, po dvou hodinách, na něj slastně vzpomínám , no nic, zítra jdu zas )
Tak jsem taky hned vyrazil a moc nadšený nejsem. Personál je stejně netečný, jak v ostatních čínských bistrech. Žádný pozdrav, úsměv, přání dobré chuti.. Objednal jsem si kachnu s pikantní omáčkou, která pikantní nebyla ani trochu. A přidávat si chilli do hotové omáčky už není ono. Když jsem se znovu při odchodu díval na menu nad barem, tak červený čtvereček symbolizující ‘pálivé’ byl přelepený. Asi nás Brňáky chcou šetřit Nicméně jídlo bylo na Vaňkovku nadprůměrné.
Rob – nás obsluhovala slečna v brýlích a byla fajn. Na kachnu si brzo zajdu, tak uvidím.
Chci videt fotku vysoke krabicky na odneseni jidla! Zajima mne jestli jsou to prave americke papirove krabicky, ktere jsou mnohem praktictejsi nez ceske polystryenove nebo plastove krabicky.
Jako milovník krevet, jsem je tady hned zkusila a byly výborné! Tyto bistra znám z Londýna či Sydney a u nás mi chyběly. Konečně si můžem dát dobrou asijskou kuchyni beze strachu, že pozřem kočku či jiného zvířecího tvora .
to Marcel: ano, je to v OC Arkady Pankrac
to Kulida: fotku nemam, ale jsou to presne ty krabicky, ze kterych jedi cinu v americkych filmech… Plus na ne davaji takove jako dratky za ktere se to dobre nese…
Tak tohle mne potěšilo, vůbec jsem netušila co nového se na místě, kde skončil jiný podnik objeví a je fajn, že je tam zrovna tohle. Určitě se tam vydám, při příští cestě do Brna, protože asijskou kuchyni mám moc ráda
V sobotu jsem tam byla a strasne se prejedla, dala jsem si vegetariansky zavitky a zeleninu s houbovou omáčkou a nevšimla si, že k ní automaticky dávají rýži, takže jsem to nedojedla, abych vůbec vstala a byla schopná odejít. Rozhodně je musím pochválit, jak to tam mají chuťově mňam, čistý, upravený, příště jdu zas, snad si zvládnu nedat ty závitky:)))
Já zase chutnal sushi – http://letme.cz/bok-dalsi-sushi-fastfood-v-praze-i-brne a taky se mi líbilo, hlavně ty ceny jsou nějak až moc dobré.
Dali jsme si tam v nedeli dva sushi sety a bylo to vyborne!!!!
Ozkoušeno v pátek. Panang gai je fakt moc dobrý. Obsluha byla moc příjemná.
Hloupa otazka, nevite jestli tam berou stravenky?
Tomas – myslím že jo.
Dal jsem si mini-vege-zavitky a nudle se zeleninou oboji sebou…zavitky vyborne ale prekvapila mě chilli omáčka k závitkům – dokázal bych si představit mnohem ostřejší verzi……(tahle byla spíš hodně sladká)
Nudle jsem snědl z papírové krabičky hůlkama u TV a super )))
Potkali jsme tam kamošku, která říkala, že tam už týden chodí denně na sushi…
Ahoj,
mě zaujala v Amsterdamu restaurace Wok to Walk, kde jsem prostě neodolala a každý den si něco dala.
Kéž by byla i v ČR.
Já jsem nedávno ochutnala sushi a wok , které jsem si nechala dovézt přímo až domů. Woky mi dovezli v těch vysokých, amerických, papírových krabičkách a byla jsem s chutí velice spokojena. také nesnáším ty české typické polystyrenové krabičky.
takže jestli můžu doporučit, tak
http://www.sushitime.cz/
Pratele, suverene nejlepsi sushi, ktere jsem od ase do kosic jedl je v europarku steboholy v praze. Opravdu cerstva ryba, mila obsluha a super ryze. Podtrzeno secteno, pohroma pro penezenku.
Ochutnaly jsme mem krevetové závitky musím všechny varovat rozhodně si je nedávejte. Takový hnus jsem již dlouho neviděla. Bylo to cosi mletého, podivně páchnoucího, fialové barvy. Jinak se jídlo dalo, ale žádná hitparáda