• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů

Rubrika Report, Z domova. Monday, 11. October, 2010 publikoval Michal Sänger Tags: gastroakce, guláš, Přerov
Oct 11

V den, kdy v USA slaví svátek amatérských pilotů, tedy v sobotu 11.9. jsme si udělali výlet do Přerova, kde se na tamním výstavišti konala akce Zubrfest 2010.

Zubrfest

Přesný vztah mezi “Zubrfest” a “Mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů” neznám, ale pravděpodobně šlo o to, že místní pivovar Zubr zasponzoroval akci, kde hlavním programem byla soutěž ve vaření gulášů v kotli nad ohněm. Čas celé akce byl inzerován od 10 do 20 hodin, jenže až na místě jsme zjistili, že tomu hlavnímu, tedy gulášům patří první třetina, což zamrzí, když tam adekvátně hladový člověk dorazí až po třinácté hodině.

Zubrfest

Celkově pro nás měla celá akce největší slabinu v distribuci informací. K zakoupené vstupence jsme nedostali hlasovací žeton (pivní tácek s dírou, který návštěvníci mohli nasunout na držák u stánku, kde jim nejvíce chutnalo) a hlavně ani žádný plánek nebo seznam soutěžících spolu s popisem jejich guláše. Takže jsme jen mohli volně procházet po nevelké ploše výstaviště a zjišťovat, kolik je vlastně soutěžících, jaké je jejich menu a bohužel jsme taky postupně zjišťovali, že spousta soutěžících, zejména šampionů z minulých ročníků už má dávno padla.

Zubrfest

Stánků bylo přes 30 a byla to docela veselá přehlídka, protože většina soutěžících se snažila zaujmout i esteticky a tak byly k vidění stánky myslivců, vodáků, čertů, čarodějů nebo třeba pionýrů. Zejména tedy myslivecké stánky, kterým už i guláš došel působily jako stánkový prodej mysliveckých trofejí a masivních větví jehličnanů.

Zubrfest

Každý stánek byl označen číslem, jménem i základní surovinou jejich guláše. Ceny za porci byly od 50 do 70 CZK a dost nás překvapilo, jak dominantním masem byla zvěřina (zejména jelen) a pak vepřové maso. Klasická hovězí kližka byla asi považována za příliš všední materiál na takovou akci, přitom my se právě na poctivou pikantní klasiku těšili nejvíc a naopak si myslím, že nasekat jelena do guláše je škoda.

Gulas

Po krátké obhlídce terénu a zjištění, že brzo už možná nebude co jíst, jsme se vrhli na degustaci. Jako první jsme za 50 CZK ochutnali “Vodácký guláš z podhůří šumavy”. Plastový servis byl nic moc, ale na takové akci to asi jinak nejde. Překvapila bonusová nabídka houskových knedlíků a také hlavní surovina guláše – vepřové koleno. Barva poněkud světlá a žampióny šumavu asi příliš věrně nereprezentují, ovšem celkově nás první porce guláše potěšila.

Gulas

Jenže první vyhrání z kapsy vyhání, takže druhý guláš u nás moc nezabodoval. Jmenoval se “čertovský”, maso bylo inzerováno jen jako “vepřové” a další hlavní surovina byly fazole. Za 65 CZK jsme rozhodně nedostali žádnou ohnivou sílu, ale spíš nepříjemnou škrobovitou omáčku z rozvařených fazolí se zbytečně libovým vepřovým masem.

Zubrfest

Stánků, kde ještě měli guláš ubývalo, čemuž jsme za drobného mrholení přihlíželi s půllitrem Holby za skvělých 20 CZK. Sympatie k pivu z rodného kraje se nám vyplatila, jelikož jsme si při okusování umělohmotného kelímku všimli stánku “čarodějnic”, kde guláš teprve dodělávali a navíc to byl guláš z hovězí kližky! Šikovně jsme si stoupli do fronty a asi za 55 CZK dostali gulášek, přesně v tom stylu jak ho máme rádi. Hovězí kližka, temně rudá barva a all you can eat cibule k dispozici.

Zubrfest

Gulas

Tři porce guláše nás docela odrovnaly, tak jsme zašli mrknout na kulturní program na hlavní stage. A přišli jsme právě v čas, protože probíhala soutěž v exování piva, kategorie “dorostenky, ženy a něco podobného”. Poslední skupinu reprezentovala soutěžící jménem “Žirafa”, která na zvídavý dotaz moderátora “víš kde jsi?” stručně odpověděla “vobčááás!”.

Na ex

Víc jak polovina ochutnaných gulášů nám chutnala, takže z tohoto hlediska musím akci hodnotit pozitivně. Je škoda, že nikde předem nedoporučili přijít na guláše co nejdřív a stejně tak by potěšil k vstupence za 50 CZK papír se seznamem soutěžících a stručným infem.

Rum zdarma

Komentářů: 6

  1. Páňula 19.October, 2010

    Doporučoval bych gulášfest ve Valašském Meziříčí. Z Brna se tam dá dostat relativně v pohodě (přestup v Hranicích)… Jinak je tam každý rok asi 20-30 druhů guláše, pivo sice litovel, ale guláše výborné… Najdou se tam i takové extrémy jako klokaní, pštrosí, aj… I kulturní stránka se poslední dobou rozjela. Každoročně kolem 2. týdne v červenci :-)

  2. Michal Sänger 19.October, 2010

    Páňula – a není to kvalifikace na Zubrfest?

  3. Páňula 20.October, 2010

    To těžko, tam se nevaří čistě kotlíkově ale i v polních kuchyních nebo to tam přivezou místní přímo z hospody. Letos proběhl již 10. ročník :) http://www.gulasfest.cz/?id=gulase

  4. Páňula 20.October, 2010

    *8 ročník

  5. FLFL 30.October, 2010

    “V den, kdy v USA slaví svátek amatérských pilotů, tedy v sobotu 11.9.”

    Musím se přiznat, že mi při přečtení nadpisu bylo asi tak, jako kdybys napsal ohledně výročí Terezína, že se v České Republice slaví svátek kempingu. Hodně jsem Ti doposud fandil, ale tímto ses u mne “povýšil” na úroveň příspěvků v Novinkách á la “Aby se z toho amíci neposrali, že jim spadly dva baráky”. Škoda. Politické názory Ti rozhodně nevymlouvám, ale alespoň vím, na čí straně barikády stojíš, zbychom tak řekli. Zřejmě by se Ti líbila Kiki v burce.

    Ale třeba je to nějaký metahumor, který jsem nepochopil a v tom případe se omlouvám.

  6. Michal Sänger 30.October, 2010

    FLFL – není to nadpis, ale perex. A neber všechno tak vážně přece…



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek