• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Bezlepkově

Rubrika Report. Friday, 29. April, 2011 publikoval Michal Sänger Tags: bezlepkově, recept
Apr 29

Rád bych představil naši kamarádku Zuzanu Kobíkovou, která se věnuje nejen bezlepkovým jídlům, ale taky jídlům bez vajec nebo mléka, což jsou suroviny zakázané pro čím dál větší počet lidí.

Zuzana Kobíková

Lidé trpící alergií nebo intolerancí na nějakou potravinu, zejména lepek, musí dělat to co foodies dělají protože chtějí – pečlivě sledovat složení výrobků které konzumují. Vlastně to musí dělat jen asi 10 až 15% z nich, protože ostatní o své nemoci ani neví a k diagnóze dojdou až po vleklých potížích.

Jedno z řešení je přeorientovat se na asijskou kuchyni, kde mléko nepotkáte vůbec a vejci nebo pšenici se pohodlně vyhnete. To je bohužel vzhledem k gastronomické konzervativnosti čechů “představa, která není zasazena do reálného rámce” – jak řekl o jednom z předvolebních slibů ČSSD, bitkař Bohuslav Sobotka.

Zuzka na to jde druhým způsobem a vydala kuchařku “Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec”, kde ukazuje jak z alternativních surovin připravit jídla, po kterých se lidem na dietě stýská.

Vařím s láskou

Koncem ledna se ve Spolku křtilo druhé vydání a aktuálně se Zuzana ve spolupráci s kuchařským studiem Divoká vařečka vrhla i na praktickou ukázku a připravila kurz vaření, kde se zájemci naučí a pochopitelně následně i zkonzumují následující jídla:

  • Jáhlová kaše medem slazená, mandlemi zdobená
  • Silný vývar z krůtího stehna s polentovými knedlíčky a pažitkou
  • Vídeňský řízek z telecího masa ve zlatavém obalu z kukuřičné strouhanky
  • Bramborová kaše bez mléka
  • Polentové noky s restovanou jarní cibulkou a špekem
  • Perníkové muffiny se šťavnatými kousky jablek

Celiakie bohužel zatím léčitelná není, ale díky dietě se lze zbavit všech příznaků a díky práci Zuzany Kobíkové může být ta dieta i docela pestrá.

Bezlepkové cukroví

Komentářů: 3

  1. vEruska 29.April, 2011

    Já byla ve Spolku na poledním bezlepkovém menu podle Zuzky a moc nadšená jsem teda nebyla. Jídlu chyběl šmrnc (aspoň třeba čerstvé koření) a perník jsem pro totální tuhost nedojedla. Doma ráda vařím na tuhle bezlepkovou notu a tak nějak věřím, že i recepty od Zuzky nebudou tolik fádní, jak jsem je bohužel já ochutnala.

  2. Michal Sänger 29.April, 2011

    vEruska – jojo to menu ve Spolku nestálo za nic, navíc mě ještě číšník polil polévkou! :-) Problém je, že to nevařila Zuzana ani na přípravu nedohlížela, takže to dopadlo jak dopadlo.

  3. Tomáš 28.July, 2011

    Občas zajdeme se známými – celiaky v Praze na Florenci do restaurace Na zlaté křižovatce. Je to čistě bezlepková kuchyně, ale je lepší než 90 % všech “opěvovaných” pražských restaurací. Je samozřejmě trochu dražší, jak již bezlepkové suroviny jsou, ale vše je prvotřídní kvality, absolutně čerstvé. Stojí za návštěvu.



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek