První červnový den v Brně odstartuje třináctidenní gastronomický festival zaměřený na regionální potraviny. Že by konečně velká akce, která dává smysl všem zúčastněným?
Koncept příliš převratný není, ale je sympaticky decentralizovaný a nepůjde jen o to někam přijít a něco sníst. Restaurace, které se zapojily, budou nabízet speciální menu ze surovin dostupných v okruhu zhruba 150 kilometrů od Brna. Rezervace, cena i případný další program bude plně v režii konkrétní restaurace, takže žádné rezervace a platby předem přes centrální systém, žádná povinná jemně perlivá matonka k pití.
Nebude to naštěstí jen o debužírování v restauracích, chystá se také doprovodný program, kde budou ochutnávky, workshopy a uvidíme s čím organizátoři ještě přijdou. Tahle část mi přijde užitečnější než speciální menu a doufám, že se ujme, protože možnost si suroviny “osahat”, setkat se s výrobcem a zeptat se případně na něco je ta nejlepší možnost jak přestat vnímat jídlo jen jako hmotu nutnou k existenci.
Co se cen týče, nejlepší bude pořídit si festivalový pas, což je poukázka na slevu pro dvě osoby. Do 20. května bude stát 333 CZK, pak 444 CZK a i já, jednoduchý člověk, který odmaturoval z matematiky se skandální známkou 2, si lehce spočítám, že stačí zajít ochutnat dvě menu a pas se vyplatí. Kromě slevy na menu v restauracích jsou pro držitele pasu další slevy na akce v doprovodném programu nebo na nákup vín.
Jsem zvědavý jestli se ještě rozroste doprovodný program, zaslechl jsem např. něco o promítání filmů s tématikou jídla a líbilo by se mi kdyby třeba kuchaři zúčastněných restaurací předvedli nějakou “školu vaření”, třeba zrovna nějakého z chodů, které dali do menu. Stejně tak by se mi líbilo kdyby se, klidně za příplatek, k menu nabízela i vhodná vína nebo nějaké zajímavé pivo z malého pivovaru. Uvidíme co se za tři týdny ještě podaří vymyslet a zrealizovat.
[...] jsem se minulý rok sekl, když jsem napsal že “koncept příliš převratný není”, protože jsem si myslel, [...]