• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Jídlo z blízka 2012 je tady

Rubrika Z domova. Wednesday, 11. July, 2012 publikoval Michal Sänger Tags: Brno, gastroakce, JZB
Jul 11

V Brně začal druhý ročník gastronomického festivalu, který kromě lokálních surovin predstavuje i jejich producenty a který se minulý rok nad očekávání vydařil.

Jídlo z blízka

Dost jsem se minulý rok sekl, když jsem napsal že “koncept příliš převratný není”, protože jsem si myslel, že půjde hlavně o klasickou akci, kdy restaurace uvaří speciální menu, hosté se nadlábnou a jediná inovace bude v tom, že jim pořadatel nebude tlačit sponzorskou matonku nebo vyžadovat jídlo zadarmo výměnou za umístění ve vylhaném žebříčku kvality.

Zajímavá menu z regionálních surovin zúčastněné restaurace nabízely, jenže to hlavní, co akci udělalo výjimečnou, bylo něco jiného. Byla to možnost se něco dozvědět, zeptat se lidí, kteří potraviny v regionu vyrábí a nebo si dokonce takovou výrobu vyzkoušet, což dalo akci jedinečný rozměr. To nejlepší tedy nebylo samotné jídlo podávané v zúčastněných restauracích, ale doprovodný program. Skoro jako v Karlových Varech na filmáči, kde jsou filmy často jen odpočinkem před mejdanem :-)

Letos se Jídlo z blízka rozrostlo a přesunulo víc do léta. Díky tomu je jednak lepší výběr surovin a druhák je akce v letní brněnské nudě možná i víc vidět. Rozrostl se seznam restaurací a hlavně se velmi značně rozšířil doprovodný program. Podporu Jihomoravského kraje se naopak opět získat nepodařilo, hateman a odborník na horno-uherské právo je asi značně zaměstnán pozorováním různých věcí.

Já začínám dnes workshopem Vaříme z tradičních druhů obilovin, což kromě objevení zapomenutých surovin přinese asi i možnost nahlédnout jak finišuje nová restaurace Pavillon. Děsně mě mrzí, že 12. nejsem v Brně, uteče mi Žufánkova pálenková degustace i speciální degustační menu od Johanna Reisingera. Rozhodně si ale nenechám ujít Žufánkovy absinthy, netradiční druhy pálenek (co se dá dělat, mám to rád) a netradiční hovězí od Steinhausera (neplést s Steinex!), který začal dělat stařené maso a slaví s ním velký úspěch. Na marmeládách s Jiřím Kargerem už jsem byl minulý rok, takže rozhodně doporučuju. Láká mě i vytahování štrúdlu a vykostění králíka…

Vůbec mě neláká Martin Škoda. To jeho promo “Český Jamie Oliver” považuju za trapas roku, ale na druhou stranu by mě samotného zajímalo, jak moc je to jeho iniciativa a jak moc se do toho nechal namočit nějakým mediálním bullshitářem. Kromě Škody přijedou do Brna ještě ex-boss Apetitu Dita Pecháčková a ex-bistro Florentýna Jana Zatloukalová. Obě dámy mají skvělé publikační renomé, nevím jak moc budou přítomny tvorbě svých menu a jak moc bude prostor osobně pohovořit, ale mohl by to být v La Boucheé fajn víkend.

Co si vybrat za restaurace? Po pročtení nabídek by se akce klidně mohla přejmenovat na “Hovězí a králík z blízka”, ale moc lidí asi víc jak tři podniky nenavštíví a tak jim monotónnost surovin na hlavní chod vadit nebude. Na vegetariány pamatovali jen Bistru Franz, tím je první doporučení jasné. Jasnej je taky Kastelán, jedna z posledních možností najíst se v nejlepší brněnské restauraci před její transformací do Pavillonu. Mile překvapilo Borgo Agnese, tamní noblesní prostředí by nejednomu pánovi mohlo připsat dostatek bodů na vstupní bonus u vytoužené dámy.

Líbí se mi všechna menu kromě Jedničky na prýglu. 279 korun za cibulové kroužky, burger a borůvkový shake je podle mě moc a nuda, navíc když tam standardně dělají burgery 50/50 z hovězího a vepřového :-(

Myslím že nás v Brně čekají pěkné tři týdny. Snad se i vybičuju k aktuálnímu foodblogerskému pokrytí akcí, kterých se zúčastním a doufám, že nebudu sám, kdo něco plácne na net! Aktuální info bude pochopitelně k zachycení na Twitteru, oficiální hashtag není, ale snad se na něčem dohodneme.

Komentářů: 1

  1. Pavlína GRF 14.July, 2012

    Hateman je skvělé výstižné slovo!



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek