Fanouškové populárního Emanuela Ridiho budou mít v pátek 20.4. nebo v sobotu 21.4. možnost ochutnat, jak populární TV kuchař vaří ve skutečnosti. V brněnském Rialtu se tak zahájí volná série gastronomických akcí, kterých se v regionu nečekaně urodilo.
Kdo to má do Prahy daleko, může zkusit Brno. Ačkoliv ta možnost je v tuto dobu spíš teoretická, protože páteční večeře pod Emanuelovým velením je prý vyprodaná a sobotní oběd na tom asi nebude jinak.
Emanuel Ridi je díky svému TV pořadu jedním ze dvou nejpopulárnějších kuchařů u nás. (Babicu pochopitelně nepočítám mezi kuchaře, to je šašek, který každou neděli dokazuje, že i dno má sklep a v poslední době jede nepokrytej teleshopping a soustředí se už jen na to aby 2x zopakoval výrobce/prodejce nějakýho krámu)
Líbí se mi, že si Emanuel při zužitkování své popularity riskne i skutečné vaření, přestože reklamy a “účast na akcích” jsou nepochybně snadněji vydělané peníze. Páteční večerní menu bude mít sedm chodů, pravděpodobně bez vína bude stát 1790 CZK a půjde o následující sestavu:
- Sashimi z mušlí Sv. Jakuba
- Domácí roláda z králíka
- Italská polévka z mušlí, bílé sépie a rajčat
- Anelli s mořským ďasem, šafránem a pomerančovou kůrou
- Zázvorový sorbet
- Filátko z mořského vlka se solnou krustou s fenyklovým salátem
- Dort z ricotty s karamelovou krustou a jahodovým coulis
Je mi záhadou jaký smysl má dávat k filátku z mořského vlka solnou krustu, ale asi půjde jen o chybu v překladu a v solné krustě se bude péct celá ryba a hostům u stolu se nabídne jen podívaná na to, jak číšník krustu rozbije a maso naservíruje. Snad to bude stejně precizní práce jako nám na Gastrosemináři předvedl Matouš Petráň!
Páteční oběd bude stát 1390 CZK a bude mít těchto pět chodů:
- Domácí roláda z králíka
- Fusilli s italskou klobáskou a ricottou
- Citrónový sorbet s bazalkou
- Telecí kotleta “sous-vide” se zeleným chřestem a salsou carbonara
- Lískovo-oříškový dort Gianduia
Zavakuovaná a pomalu a na přesnou teplotu vařená telecí kotleta se zeleným chřestem zní jako jasný hit. Jaké to ve skutečnosti bude bohužel neochutnám, jelikož se v sobotu vydám na dlouhý a vyčerpávající pochod. Pokud někdo páteční nebo sobotní menu v Rialtu ochutnáte, budu rád za sepsání dojmů v komentářích a bude-li i nějaká ta foodporn fotka, budu nejšťastnější!