V polovině června se výkvět brněnské foodie scény sešel na utajeném místě za účelem celodenního debužírování hamburgerů. A nebyly to hamburgery ledajaké, byly to totiž ty nejlepší burgery, které byly v Brně k mání – komplet domácí a s maximální pečlivostí vykoumané k dokonalosti.
Na počátku bylo moje prsení se na Instagramu, toho se chytil Petr, dodal gril, prostory a ostatní už šlo, jak se u nás webařů říká, “organicky”. Celkem šest nadšenců se rozhodlo předvést svoje burger-skills, což představovalo udělat čtyři exempláře a ty si následně celá patnáctičlenná společnost rozebrala, ochutnala a pochválila
Já a burgery
Mám burgery děsně rád, ale to neznamená, že bych do sebe tlačil kdejakej šlem. Pro mě burger stojí na dvou základních komponentách – maso a pečivo – všechno ostatní je doplněk, který rozhodně do burgeru patří, ale výsledný celek na tom nestojí. Pro plno lidí ovšem platí, že maso jak maso a pečivo se přece kupuje v Tesco, takže kvalitu pak hledají v kuriózních doplňcích a kvantitě.
Až budete zase někde, kde dělají “ty nejlepší” hamburgery, schválně se zaměřte na pečivo a maso. Je k masu aspoň nějaká informace? 100% hovězí je informace o ničem, řeší kuchař plemeno a který kus krávy použít? Skutečně svou kreaci pozvedne, když ji vrazí do průmyslové housky co má chuť a konzistenci vyschlého molitanu? Většinou na to kašlou, ale aby si “manža čvachtal”, tak to udělají velký, přidají sýr, volský oko, slaninu, aby to nebylo suchý, tak ještě tatarku, kečup no a iluze kvality je na světě!
Pečivo jsme si na naši akci napekli podle osvědčeného Cuketkova receptu, který je super a když se v něm mléko nahradí podmáslím, tak je úplně nejvíc mega super. Vše ostatní už bylo v režii “soutěžících”. Pro maso na náš burger jsme museli až do Prahy, TRMS nemá konkurenci a na burgery prodávají vyzrálé hovězí z krku (v Brně super hovězí na burgery prodává Sklizeno). Koncepčně jsme s Kikou náš kousek nechtěli dělat příliš extravagantní ani příliš klasický, před samotnou akcí jsme dělali dva testovací pokusy a ve výsledku jsme došli k této sestavě:
- na lehce opečenou spodní polovinu bulky šla kysaná smetana s jemně nasekanou šalotkou, koriandrem a chilli
- list salátu a pár plátků okurky
- maso
- směs z kysané smetany
- červená grilovaná paprika (přes noc ještě ležela v oleji s česnekem a koriandrem)
- slabá kolečka červené cibule, trochu fresh koriandru a už jen horní část bulky
Mám trochu dilema jestli maso nějak výrazně ochucovat a vylepšovat. Někdo to striktně zakazuje, někdo se v tom naopak vyžívá. Rozumný přístup asi bude rozhodnout se podle kvality masa. Je-li to průměrné maso, které samo o sobě velkou parádu neudělá, tak asi nemá smysl hrát fundamentalistu a klidně to maso vylepšit. Na akci slavil velký úspěch inside-out burger, kdy se udělají dvě slabé placky masa mezi které se dá nějaká příhodná náplň. Dvě placky masa se jemně po okrajích zmáčknou a ve výsledku je burger plný třeba rozteklého sýra nebo bylinkového másla.
Já, jelikož jsme měli exkluzivní maso za 300 kilo, tak jsem ochucoval jen solí a pepřem. Ovšem chybu jsem udělal, když jsem si neudělal spojku To se trocha masa ručním mixérem rozemele na pastu, která perfektně drží hrubě pomleté maso pohromadě. Bez spojky a na grilu mi maso zrovna ideálně nevyšlo, ale jinak jsem byl spokojenej.
Hotový burger jsme vždy zafixovali pomocí čtyř špejlí, rozřezali a každý dostal na ochutnání degustační čtvrtku. Ačkoliv se to na začátku nezdálo, museli jsme po polovině burgerů trochu zpomalit, jelikož se začala projevovat apatie a koulení očima
Z ostatních burgerů mě nejvíc bavil lososovej s olivama (ještě cibule a pažitka nebo kopr, už přesně nevím) od @marekl, do housky šel už jen s tzatziky a trochou rukoly. Super osvěžení od hovězí klasiky.
Vlastně se od hovězí klasiky trochu odklonil i team @Sklizenocz, tam kromě trochy vepřového šlo do masa i hodně koření, protože to bylo zamýšleno jako mexiko-burger. Já v tom ve finále postrádal chuť samotného masa, ale nápad dobrej a svoje fanoušky si našel.
Největší úspěch měl exemplář pana domácího, šlo o inside-out s čedarem a slaninou. Do burgeru se přidala ještě karamelizovaná cibule a magická zeleninová salsa.
Došlo i na klasiku, kde jen maso bylo vylepšeno bylinkovým máslem. @DaKrup na rozdíl od dvojice @sirjackal_cz a @uplotny dala ještě na grilu na maso plátek sýra, který se krásně roztekl a společnost mu v bulce dělala opět karamelizovaná cibule, rajče, cibule a listový salát.
Byla to povedená akce a už na ní se začalo řešit co příště. Nejlepší pasta? Nejlepší zpracování vajec? Nápadů je spousta a lidé, které to víc než baví, se v Brně vyskytují v dostatečném množství!
Paráda, posílám do Brna čistou a čerstvou závist. Hodně přes 300 za kilo