V Brně začal druhý ročník gastronomického festivalu, který kromě lokálních surovin predstavuje i jejich producenty a který se minulý rok nad očekávání vydařil.
Dost jsem se minulý rok sekl, když jsem napsal že “koncept příliš převratný není”, protože jsem si myslel, že půjde hlavně o klasickou akci, kdy restaurace uvaří speciální menu, hosté se nadlábnou a jediná inovace bude v tom, že jim pořadatel nebude tlačit sponzorskou matonku nebo vyžadovat jídlo zadarmo výměnou za umístění ve vylhaném žebříčku kvality.
Zajímavá menu z regionálních surovin zúčastněné restaurace nabízely, jenže to hlavní, co akci udělalo výjimečnou, bylo něco jiného. Byla to možnost se něco dozvědět, zeptat se lidí, kteří potraviny v regionu vyrábí a nebo si dokonce takovou výrobu vyzkoušet, což dalo akci jedinečný rozměr. To nejlepší tedy nebylo samotné jídlo podávané v zúčastněných restauracích, ale doprovodný program. Skoro jako v Karlových Varech na filmáči, kde jsou filmy často jen odpočinkem před mejdanem
Letos se Jídlo z blízka rozrostlo a přesunulo víc do léta. Díky tomu je jednak lepší výběr surovin a druhák je akce v letní brněnské nudě možná i víc vidět. Rozrostl se seznam restaurací a hlavně se velmi značně rozšířil doprovodný program. Podporu Jihomoravského kraje se naopak opět získat nepodařilo, hateman a odborník na horno-uherské právo je asi značně zaměstnán pozorováním různých věcí.
Já začínám dnes workshopem Vaříme z tradičních druhů obilovin, což kromě objevení zapomenutých surovin přinese asi i možnost nahlédnout jak finišuje nová restaurace Pavillon. Děsně mě mrzí, že 12. nejsem v Brně, uteče mi Žufánkova pálenková degustace i speciální degustační menu od Johanna Reisingera. Rozhodně si ale nenechám ujít Žufánkovy absinthy, netradiční druhy pálenek (co se dá dělat, mám to rád) a netradiční hovězí od Steinhausera (neplést s Steinex!), který začal dělat stařené maso a slaví s ním velký úspěch. Na marmeládách s Jiřím Kargerem už jsem byl minulý rok, takže rozhodně doporučuju. Láká mě i vytahování štrúdlu a vykostění králíka…
Vůbec mě neláká Martin Škoda. To jeho promo “Český Jamie Oliver” považuju za trapas roku, ale na druhou stranu by mě samotného zajímalo, jak moc je to jeho iniciativa a jak moc se do toho nechal namočit nějakým mediálním bullshitářem. Kromě Škody přijedou do Brna ještě ex-boss Apetitu Dita Pecháčková a ex-bistro Florentýna Jana Zatloukalová. Obě dámy mají skvělé publikační renomé, nevím jak moc budou přítomny tvorbě svých menu a jak moc bude prostor osobně pohovořit, ale mohl by to být v La Boucheé fajn víkend.
Co si vybrat za restaurace? Po pročtení nabídek by se akce klidně mohla přejmenovat na “Hovězí a králík z blízka”, ale moc lidí asi víc jak tři podniky nenavštíví a tak jim monotónnost surovin na hlavní chod vadit nebude. Na vegetariány pamatovali jen Bistru Franz, tím je první doporučení jasné. Jasnej je taky Kastelán, jedna z posledních možností najíst se v nejlepší brněnské restauraci před její transformací do Pavillonu. Mile překvapilo Borgo Agnese, tamní noblesní prostředí by nejednomu pánovi mohlo připsat dostatek bodů na vstupní bonus u vytoužené dámy.
Líbí se mi všechna menu kromě Jedničky na prýglu. 279 korun za cibulové kroužky, burger a borůvkový shake je podle mě moc a nuda, navíc když tam standardně dělají burgery 50/50 z hovězího a vepřového
Myslím že nás v Brně čekají pěkné tři týdny. Snad se i vybičuju k aktuálnímu foodblogerskému pokrytí akcí, kterých se zúčastním a doufám, že nebudu sám, kdo něco plácne na net! Aktuální info bude pochopitelně k zachycení na Twitteru, oficiální hashtag není, ale snad se na něčem dohodneme.
Hateman je skvělé výstižné slovo!